بدن دارای میلیون ها فولیکول موست که به صورت کیسه های کوچک زیر تمامی نقاط سطح پوست وجود دارند. فولیکول ها از خود رنگدانه تولید می کنند ولی به مرور زمان توانایی تولید رنگدانه را از دست می دهد و در نتیجه موها سفید می گردند به همین دلیل می گویند که با افزایش سن موها کم کم دچار تغییر رنگ می شوند و رو به سفیدی می روند، اما گاهی برخی از افراد جوان نیز در بین موهایشان تارهای سفیدی وجود دارد و این نشان دهنده ی این است که سفیدی تار مو همیشه ریشه در بالا رفتن سن ندارد و می تواند علت های مختلفی داشته باشد و شما با شناخت و رسیدگی به این علت ها می توانید مانع پیشرفت سفیدی مو و مهار آن شوید و از مطالب آموزنده مجله زیبایی آرانیک بهره مند شوید.
علل های سفید شدن مو
کمبود ویتامین ها:
یکی از علت های سفیدی مو در سنین پایین کمبود ویتامین هایی از جمله: E، کلسترول، بیوتین، B6، مس، D و B12 است چرا که تمامی این ویتامین ها در تولید رنگدانه ها اثر می گذارند و با تامین آنها می توان از روند سفیدی مو جلوگیری نمود.
ژنتیک:
برخی از افراد در سنین پایین تارهای سفید بسیاری در لابه لای موی خود می بینند که این عامل می تواند کاملا ارثی و بسته به نوع ژنتیک شخص باشد.
استرس اکسیداتیو:
رادیکال های آزاد همواره جنبه منفی برای پوست و موی انسان دارند و اگر بدن به دلیل فراگیری استرس اکسیداتیو نتواند آنتی اکسیدان های مناسب را برای خنثی و غیر فعال کردن اثرهای رادیکال های آزاد بفرستد، این رادیکال های مضر حمله خود را به بدن آغاز می کنند و موجب آسیب رسانی می شوند به علاوه افزایش میزان استرس اکسیداتیو موجب بروز بیماری لک و پیس، سفیدی زودرس موها، افزایش فشار خون، دیابت، ناراحتی قلبی، آلزایمر، پارکینسون و سرطان می گردد.
سیگار:
سیگار به دلیل وجود مواد شیمیایی و مضر، میزان گردش خون در پوست سر را کاهش می دهد و همین امر موجب نرسیدن اکسیژن به پوست سر و سفیدی زودرس مو می گردد.
استفاده از رنگ مو و محصولات شیمیایی:
اکثر محصولات شیمایی نظیر شامپوها و رنگ موها می توانند موجب سفیدی زودرس موها آن هم در سنین پایین گردند چرا که حاوی ترکیبات مضری همچون آب اکسیدانه هستند که مصرف زیاد این محصولات موجب سفیدی تارهای مو می گردد.
مبتلا بودن به بیماری طاسی یا پیسی:
بیماری طاسی یا پیسی جزو بیماری هایی است که خود به خود موجب می شود سیستم ایمنی بدن به تمامی سلول های خود حمله کند و در اثر این فرایند تمامی موها ریزش پیدا کرده و دچار تغییر رنگ می شوند.
مبتلا بودن به تیروئید:
تیروئید یک غدد در بدن است که وظیفه آن تولید هورمون و کنترل متابولیسم می باشد. هنگامی که در عملکرد این غدد اختلالی ایجاد شود سریعا بر روی رنگدانه های مو تاثیر منفی می گذارد و موجب کاهش رنگ و تجمع آنان می گردد.
روش های درمان طبیعی و خانگی سفیدی موها
همواره می توان با در پیش گرفتن روش های درمانی طبیعی از سفیدی زودرس موها جلوگیری نمود و آن را درمان کرد، این روش ها عبارتند از:
داشتن تغذیه سالم و مناسب:
همواره می توان با داشتن تغذیه سالم و مقوی که حاوی پروتئین ها و ویتامین های مورد نیاز بدن همچون D و ویتامین های گروه B و مصرف مواد خوراکی همانند ماهی، تخم مرغ، گوشت قرمز، انواع سبزیجات و میوه ها از بروز سفیدی نا به هنگام و زودرس موها جلوگیری نمود.
ترک کردن سیگار:
ترک نمودن سیگار یکی از عواملی است که تاثیر بسزایی در جلوگیری از سفیدی موها آن هم در سنین پایین دارد.
کاهش استرس اکسیداتیو:
برای کاهش این نوع استرس باید همواره ویتامین هایی همچون E و C، مرکبات، سبزیجات، ماهی، آجیل، زیتون، دارچین، سیر، پیاز، چای سبز و زردچوبه مصرف نمود، چرا که کاهش استرس اکسیداتیو تاثیر بسیار زیادی در جلوگیری از تغییر رنگدانه های موی سر دارد.
استفاده از روغن نارگیل و برگ کاری:
یکی از خواص برگ کاری افزایش تیرگی رنگدانه های مو و جلوگیری از سفیدی آنها می باشد. روغن نارگیل نیز همین خاصیت را دارد و ترکیب آن با برگ کاری می تواند تاثیرات شگفت انگیزی بر روی مو و رنگدانه های آن بگذارد. برای آماده کردن این ترکیب ابتدا باید یک مشت برگ کاری را در ۱ قاشق غذاخوری روغن نارگیل بجوشانید تا حدی که نیم سوز شود سپس آن را هم بزنید و بر روی موهای سر بمالید و پس از گذشت ۴۵ دقیقه با آب شست و شو دهید، برای میزان اثرگذاری بیشتر ۲ بار در هفته این کار را انجام دهید.
مصرف روغن نارگیل و آبلیمو:
روغن نارگیل دارای خاصیت آنتی اکسیدانی است که موجب نرمی، لطافت و طراوت موها می شود و در صورتی که برای مدتی طولانی مورد استفاده قرار گیرد تارهای مو را تیره ساخته و مانع سفیدی زودرس موها می شود از این رو می توانید از این روغن برای جلوگیری از سفیدی موها آن هم در سنین پایین استفاده نمایید. همچنین می توان برای میزان اثر گذاری بیشتر مقداری آبلیمو به روغن نارگیل اضافه نمود و بر روی موها و پوست سر مالید و به آرامی ماساژ داد، پس از گذشت ۱ الی ۲ ساعت موها را به خوبی بشویید و هر هفته این عمل را تکرار نمایید.
استفاده از مستور خوابیده:
این گیاه دارای خاصیت جلوگیری از سفیدی مو به همراه تیره نمودن رنگدانه های مو است و رشد مو را افزایش می دهد، برای مشاهده میزان اثر این گیاه می توانید مقداری از جوشانده آن را با روغن نارگیل یا روغن کنجد مخلوط نمایید و بر روی موها و کف سر بمالید و ماساژ دهید.
استفاده از چای سیاه برای موی سر :
یکی از خاصیت هایی که این نوع چای برای موها دارد افزایش درخشندگی، نرمی و تیره تر شدن رنگ های تار مو است. برای مشاهده میزان اثر پذیری این ماده می توانید چای را به سه روش مورد استفاده قرار دهید:
روش اول: مقداری چای را در مرطوب کننده مو بریزید و به خوبی تکان دهید تا مخلوط شوند، سپس آن را بر روی موهای خود و کف سر بمالید و بعد از گذشت ۱ ساعت بشویید.
روش دوم: عدد چای کیسه ای را در آب جوش بخیسانید و پس از سرد شدن بر روی محل مورد نظر بمالید.
روش سوم: ۲ قاشق غذاخوری چای را در یک لیوان آب بجوشانید و پس از جوشیدن ۱ قاشق نمک به آن اضافه نمایید و به خوبی هم بزنید، بعد از اینکه سرد شد موهای خود را با آن شست و سو دهید و اجازه دهید به مدت ۲۰ دقیقه بر روی مو و پوست سر بماند، پس از گذشت این مدت زمانی موهای خود را تنها با آب سرد بشویید و از شامپو استفاده نکنید، برای نتیجه گیری بهتر این کار را در هفته ۲ بار تکرار نمایید.
استفاده نکردن از رنگ مو:
همانطور که گفته شد اکثر رنگ موها حاوی ترکیبات شیمیایی و مضر می باشند که به راحتی تارهای موی را سفید کرده و برخی اوقات نیز واکنش های آلرژیک به همراه دارد، از این رو بهتر است برای حفظ سلامتی موها از مصرف این محصولات خودداری نمایید.
مصرف قهوه:
استفاده از قهوه موجب قهوه ای شدن رنگ موها می شود و همین امر سبب جلوگیری از سفیدی مو می گردد. برای مصرف قهوه، باید مقداری از آن را در آب بجوشانید سپس اجازه دهید تا سرد شود، پس از سرد شدن خوب هم بزنید و موهای خود را با آن شست و شو دهید.
مصرف حنا:
حنا یک رنگ طبیعی به شمار می آید که سبب بروز واکنش های آلرژیک نمی گردد. این ماده دارای خاصیت نرم کنندگی برای موهاست که موها را تقویت می کند و از سفیدی آنان جلوگیری می نماید. برای بهره مندی از خاصیت حنا، می توان آن را به ۳ روش مورد استفاده قرار داد:
روش اول: مقداری برگ حنا مثلا یک مشت را به خوبی خرد نمایید و ۱ قاشق غذاخوری پودر خار توت، ۱ قاشق پودر قهوه و اندکی ماست به آن اضافه نمایید و به خوبی با یکدیگر ترکیب کنید تا به شکل خمیر در آید، خمیر حاصل شده را به کف سر و موهای خود بمالید و اجازه دهید تا خشک شود، پس از خشک شدن با استفاده از شامپو موهای خود را شست و شو دهید. به منظور اثرگذاری بیشتر این عمل را در هر ماه ۱ بار انجام دهید.
روش دوم: مقداری حنا را در روغن نارگیل یا روغن خردل بجوشانید به حدی که نیم سوز شود سپس آن را بر روی موهای خود بمالید و پس از گذشت ۲۰ الی ۳۰ دقیقه بشویید.
روش سوم: مقداری پودر قهوه سیاه داغ را با پودر حنا مخلوط نمایید تا زمانی که به صورت خمیری در آید، خمیر را تا چند ساعت استراحت دهید، سپس آن را بر روی موهای خود بمالید و پس از گذشت ۳ ساعت موهای خود را با استفاده از شامپوی مناسب بشویید.
استفاده از گیاه رزماری و مریم گلی:
هر دوی این گیاهان دارای خاصیت نرم کنندگی، درخشندگی، افزایش رشد مو و تیره نمودن رنگ مو هستند، از این رو برای موها مفید می باشند. برای استفاده از این گیاهان ابتدا باید نصف استکان
رزماری و مریم گلی خشک شده را به همراه ۲ لیوان آب به مدت ۲ ساعت بجوشانید، پس از جوشیدن گیاهان ابتدا موهای خود را با شامپو بشویید، سپس گیاهان جوشیده شده را هم بزنید و روی موهای خود بریزید و پس از گذشت ۲۰ دقیقه آب بکشید. برای اثرگذاری بیشتر در هفته ۱ بار این کار را انجام دهید.
سخن پایانی
به طور کلی موهای هر شخص به مرور زمان و با بالا رفتن سن سفید می گردند اما گاهی این سفیدی مو در سنین پایین رخ می دهد، از این رو باید با استفاده از روش های طبیعی تا حد امکان این سفیدی را کاهش داد و همواره از موها مراقبت نمود.