امروزه همه افراد به دلیل مشغله ها و مشکلات زیاد در زندگی درجه ای از استرس و فشار عصبی را تجربه می کنند، این استرس و فشار عصبی در هر فردی علائم متفاوتی داشته و با هم یکسان نیستند برخی در اثر فشار عصبی عرق سرد می کنند و یا بدن آن ها دچار لرزش می گردد برخی نیز دچار کهیر عصبی می شوند. کهیرها جوش های برجسته و متورمی هستند که معمولا در اثر واکنش های آلرژیک روی پوست ظاهر می گردند اما عوامل زیادی می توانند سبب بروز کهیر گردند که یکی از آن ها استرس و فشارهای عصبی است. شاید این سوال برای خیلی از افراد پیش آید که استرس چگونه باعث بروز کهیر می شود در ادامه مطلب از مجله زیبایی آرانیک با این موضوع و همچنین علائم و راه های درمان کهیر عصبی می پردازیم.
کهیر عصبی
بسیاری از افراد در برخورد با مشکلات زندگی خود دچار احساساتی مانند عصبانیت، ناراحتی و اضطراب می شوند و این واکنش فرد ممکن است دارای تاثیرات فیزیکی روی بدن مانند بثورات پوستی یا همان کهیر عصبی باشد. براساس مطالعات صورت گرفته معمولا ۲۰ درصد افراد در برهه ای از زندگی خود دچار کهیر می گردند و همچنین استرس می تواند کهیر و سایر مشکلات پوستی را به یک مسئله رایج و خسته کننده برای فرد تبدیل کند.
کهیر عصبی یک بیماری شایع پوستی به شمار می آید و معمولا هنگامی که سیستم ایمنی بدن در واکنش به فشار های عصبی و عاطفی ماده ای به نام هیستامین در خون آزاد می کند ایجاد می گردد. هنگامی که مقدار هیستامین در خون افزایش می یابد این موضوع سبب شده تا خون درون مویرگ ها مانند مایع میان بافتی نشت کند و همین امر موجب بروز لکه های پوستی قرمز و متورمی روی پوست می شود.
کهیر به بثورات برجسته ای می گویند که معمولا همراه با خارش بوده و به رنگ قرمز یا صورتی دیده می شوند، این کهیرها در هر نقطه ای از بدن و در هر سنی ممکن است ظاهر گردند ولی به طور معمول بانوان بین سن ۳۰ تا ۶۰ سالگی و نیز کودکان دچار آن می گردند. کهیر عصبی معمولا بعد از گذشت ۲۴ ساعت یا حتی کمتر از بین می رود با این حال ممکن است با کاهش یافتن علائم و فروکش آن ها زخم جدیدی در محلی دیگر ظاهر شود. کهیر را به طور کلی به دو دسته حاد و مزمن تقسیم می کنند، کهیر حاد معمولا با کمک داروهای خانگی یا تجویزی ظرف مدت ۶ هفته از بین می روند کهیر های عصبی معمولا در این دسته قرار می گیرند اما کهیر های مزمن بیشتر از ۶ ماه و حتی گاهی سال ها طول می کشد تا درمان گردند.
دلایل ایجاد کهیر
کهیر می تواند در اثر عوامل زیادی ظاهر گردد که می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- حساسیت به برخی مواد غذایی
- مصرف برخی داروها
- مواد شیمیایی تحریک کننده
- گزش حشرات
- عفونت های ویروسی یا باکتریایی
- اختلالات خود ایمنی مانند بیماری تیروئید
- حساسیت به گرده گیاهان
- قرار گرفتن در معرض نور خورشید
- قرار گرفتن در گرما یا سرما
- ورزش و تعریق شدید
همان طور که اشاره شد کهیر به دلایل مختلفی بروز می کند اما علت اصلی کهیر عصبی به فشارهای عصبی و عاطفی نظیر استرس، عصبانیت، شکست عاطفی، از دست دادن عزیزان و مواردی از این قبیل ربط دارد.
در واقع بدن انسان نسبت به چیزی در محیط از خود واکنش آلرژیک نشان می دهد و دچار کهیر می گردد اما در کهیر عصبی هنگامی که بدن دچار استرس شده می تواند واکنشی در سیستم سمپاتیک ایجاد کند که در نتیجه آن هیستامین در بدن آزاد می شود، با وجود اینکه هیستامین در پاسخ به آلرژی، آسیب و واکنش های التهابی در بدن تولید شده اما می تواند در اثر استرس نیز تولید گردد.
هنگامی که بدن در شرایط استرس قرار می گیرد بدن پیامی را به سلول های ایمنی خود ارسال می کند تا این سلول ها مواد شیمیایی قوی از جمله آن ها هیستامین را آزاد کند، هیستامین که آزاد شده در بدن خارش و التهاب را ایجاد می کند و همین موضوع می تواند اصلی ترین دلیل کهیر زدن افراد در این شرایط باشد. علاوه بر موارد ذکر شده وجود بیماری های پوستی نظیر پسوریازیس، اگزما و روزاسه نیز می توانند سبب بروز کهیر عصبی گردند که در این شرایط مراجعه به پزشک جهت درمان لازم است و همچنین دانستن اینکه چه چیزی سبب بروز این واکنش در بدن شده مهم است و در درمان آن تاثیر زیادی دارد. برای فهمیدن دلیل بروز کهیر می توانید فعالیت های خود در چند روز قبل از وقوع آن را بررسی نمایید و ببینید با چه چیزهایی در ارتباط بوده اید یا چه چیزی خورده اید و اگر بعد از ارزیابی این موارد به جوابی نرسیدید احتمالا دلیل آن استرس می باشد.
درمان کهیر عصبی
این بیماری شایع پوستی ممکن است برای هر فردی و در هر سنی پیش آید اما با این حال براساس تحقیقات صورت گرفته زنان بیشتر از مردان به آن مبتلا می گردند، استرس سبب ایجاد واکنش های شیمیایی در بدن شده و می تواند روی تمام اعضای بدن از جمله پوست تاثیر گذار باشد. با این حال کهیر عصبی یک بیماری نگران کننده نیست و می توان آن را در خانه نیز درمان نمود و سعی کنید با راهکارهایی استرس و فشار عصبی خود را کاهش دهید، می توانید با استفاده از روش های زیر به درمان کهیر عصبی خود کمک کنید:
مراقبت از پوست
با استفاده از یک سری موارد نظیر نپوشیدن لباس های تنگ و خودداری از حمام با آب داغ می توانید تا حد زیادی علائم کهیر را تسکین دهید و همچنین استروئیدهای موضعی مانند کرم هیدروکورتیزون و کمپرس یخ نیز می توانند تاثیر زیادی در تسکین خارش و سوزش کهیر داشته باشند، علاوه بر این می توانید با کمک حمام بلغور جو دوسر به درمان و کاهش خارش ناشی از کهیر بپردازید.
- مصرف آنتی هیستامین
داروهایی مانند دیفین هیدرامین، لوراتادین و فکسوفنادین می توانند در درمان کهیر عصبی تاثیر گذار باشند، این داروهای آنتی هیستامین قادرند اثرات هیستامین برای جلوگیری از التهاب را مسدود نمایند.
استفاده از تکنیک های مدیریت استرس
چنانچه در معرض استرس هستید و وجود آن را در خود حس می کنید می توانید با انجام یک سری راهکارها به مدیریت استرس خود بپردازید و احتمال بروز بثورات پوستی را کاهش دهید، با انجام تنفس عمیق می توانید به ذهن و بدن خود آرامش ببخشید همچنین با انجام ورزش هایی نظیر یوگا، تای چی و پیاده روی در هوای آزاد تا حد زیادی می توانید کهیر عصبی خود را درمان کنید.
نکاتی جهت درمان خانگی کهیر
اگر به دنبال این هستید که کهیر را در خانه درمان کنید باید در سبک زندگی خود تغییراتی ایجاد نمایید و از یک سری عوامل محرک دوری کنید تا هرچه سریع تر نتیجه مطلوب حاصل گردد، به این منظور می توانید نکات زیر را مدنظر قرار دهید:
- دور نمودن اضطراب، استرس و ناراحتی از خود
- تا حد امکان قطع مصرف دخانیات
- پرهیز از مصرف نوشیدنی های الکلی و کافئین دار
- استفاده از شوینده های ملایم جهت شستشوی صورت
- اجتناب از پوشیدن لباس های تنگ و غیر نخی
- پرهیز از مصرف خوراکی های ایجاد کننده آلرژی
- خودداری از مصرف داروهای حساسیت زا
- استفاده از کمپرس یخ هنگام بروز کهیر
- استحمام با آب خنک
چه زمانی برای درمان کهیر به دکتر مراجعه کنیم؟
کهیر های عصبی معمولا در دسته کهیرهای حاد قرار می گیرند و معمولا علائم آن تا شش هفته بعد از بروز از بین می رود اما در برخی موارد این علائم به مدت بیشتری روی پوست باقی می ماند و مزمن می شوند، بنابراین بعد از بروز کهیر عصبی چند روز صبر کنید در صورتی که از بین نرفت و پوست همچنان قرمز بود و خارش داشت به پزشک مراجعه کنید تا با کمک دارو و پماد کهیرها از بین روند. کهیر با وجود اینکه یک بیماری خطرناک و نگران کننده نیست اما می تواند زندگی روزانه فرد را مختل نماید و خارش شدید آن فرد را اذیت کند همچنین ظاهر پوست را زشت می کند به خصوص در قسمت هایی از بدن نظیر صورت، گردن و دست ها که در معرض دید دیگران هستند فرد را در دچار اضطراب کرده و اعتماد بنفس او را پایین می آورد. متاسفانه نداشتن اطلاعات کافی در مورد کهیر سبب شده تا افراد در مواجهه با کسانی که دارای ضایعه پوستی کهیر هستند دچار نگرانی و استرس گردند اما بهتر است بدانید این بیماری مسری نبوده و به دیگران سرایت نمی کند و یک بیماری کشنده و خطرناک نیست و قابل درمان می باشد.
کهیر اغلب در واکنش به یک ماده حساسیت زای بیرونی مانند مواد غذایی، دارو، گل و گیاه ایجاد می شود اما کهیرهای عصبی به استرس، فشارهای عصبی و عاطفی برمی گردد و معمولا از دسته کهیرهای حاد است و خود از بین می رود با این حال در صورتی که علائم آن شدیدتر شد و یا بیش از شش هفته طول کشید به پزشک مراجعه کنید، علاوه براین می توانید با رعایت یک سری نکات در خانه علائم را کاهش دهید و به بهبودی بیماری کمک کنید.