سیفلیس یکی از بیماریهای مقاربتی است که در صورت عدم رعایت بهداشت جنسی ، در کمین شما می باشد. این بیماری دوره نهفته طولانی مدت دارد به همین خاطر فرد مبتلا نمی تواند در اوایل بیماری آن را تشخیص دهد و درمان را شروع کند. پس بهتر است قبل از هر گونه رابطه جنسی مراقبت و اصول بهداشتی را رعایت کنید. در این مقاله به بیماری سیفلیس و علائم پوستی سیفلیس خواهیم پرداخت پس با مجله زیبایی آرانیک در کنار ما باشید.
سیفلیس و علائم پوستی سیفلیس چیست؟
در بیماری سیفلیس ، که نوعی بیماری عفونی مقاربتی می باشد و توسط باکتری فعال موسوم به ترپونما پالیدوم در بدن بوجود می آید. وقتی زخم های کوچک و بدون درد در بدن ایجاد شود از اولین نشانه های ابتلا به این بیماری می باشد. این زخم ها اندام های جنسی ، رکتوم یا داخل دهان فرد مبتلا را در گیر می کند. این زخم ها را شانکر می گویند. افرادی که به این بیماری مبتلا شوند همان لحظه متوجه این بیماری نمی شوند و به همین خاطر تشخیص سیفلیس را بسیار سخت می کنند. دقت داشته باشید که علائم سیفلیس از فردی نسبت به فردی دیگر بسیار متفاوت می باشد. افرادی هستند که سال هاست به این بیماری مبتلا بوده اما هیچ علائمی نداشته اند. در مورد این بیماری باید گفت که اگر سریع تر تشخیص داده شود درمان آن بسیار آسان تر خواهد بود. باید دقت داشته باشید که تا وقتی درمان شروع نشود ، آسیب های این بیماری در بدن فرد ظاهر خواهند ماند و با گذشت زمان اندام های حیاتی مانند قلب و مغز را هم مورد حمله قرار می دهند. این بیماری از طریق تماس مستقیم با شانکر ها منتشر می شود. پس استفاده مشترک با کسی که مبتلا به این بیماری باشند مثل توالت ، استفاده از وسایل شخصی ، استفاده از لباس ها و……می تواند انتقال بیماری را بسیار آسان کند.البته سیفلیس توسط تماس مستقیم با زخم در بدن فرد بیمار ، مثل فعالیت جنسی ، بخصوص با رابطه جنسی دهانی منتقل می شود.
مراحل ایجاد عفونت سیفلیس در بدن و بروز علائم پوستی سیفلیس
سیفلیس چهار مرحله را برای منتشر شدن در کل بدن می گذارند. این مراحل عبارتنداز : سیفلیس اولیه ، سیفلیس ثانویه ، سیفلیس نهفته و سیفلیس ثالثیه خواهد بود. در مرحله اولیه سیفلیس در عفونی ترین وضعیت خود خواهد بود. وقتی که بیمار در مرحله نهفته قرار دارد ، باکتری ها به فعالیتشان ادامه می دهند؛ در این زمان فرد اصلا نشانه خاصی را تجربه نمی کنید. بیشترین آسیب ها به فرد مبتلا ، در مرحله آخر این بیماری وارد می شود.
سیفلیس اولیه
در مرحله اول شکل گیری سیفلیس در بدن فرد مبتلا سه تا چهار هفته بعد از انتقال باکتری بوجود آمدن یک زخم کوچک و دایره ای شکل به نام شانکر شروع میشود. شانکر ها هیچ دردی ندارد اما بسیار زیاد عفونی هستند.فرد در صورت ابتلا به این زخم متوجه آن ها نمی شوند. شانکر ها هر نقطه ای از بدن که باکتری بتواند رسوخ کند پیدا می شوند. مثلا اطراف دهان ، داخل دهان ، رکتوم یا ناحیه تناسلی ، رسوخ می کند. این زخم وقتی در بدن بوجود می آید که سه هفته بعد از ابتلا گذشته باشد. البته باید گفت که پدیدار شدن کامل آن امکان دارد تا ۹۰ روز هم طول بکشد.معمولا شانکر ها بین دو تا شش هفته باقی می مانند.
سیفلیس ثانویه
در مرحله دوم سیفلیس ، افراد با ضایعات پوستی و گلودرد همراه می باشند.این راش های پوستی خارش و درد ندارند و در کف پاها و کف دست ها ایجاد می شود و چون عوارضی ندارند تا مدت ها فرد متوجه آن ها نمی شوند.در مرحله ثانویه بعضی از افراد علائمی مثل خستگی ، تب ، کاهش وزن ، ریزش مو ، رم غدد لنفاوی و درد مفاصل را احساس می کند.این نشان ها در بیشتر مواقع خود به خود از بین می رود و به همین خاطر با بیماری های دیگر اشتباه گرفته میشود.
سیفلیس نهفته
در مرحله پنهانی ، یکی از مهمترین مراحل شکل گیری بیماری خواهد بود.در این زمان کم کم نشانه های مراحل اول و دوم از بین می رود و بیمار دارای هیچ علائمی خاصی از خود نشان نمی دهد. چون هیچ علائمی در بیمار ایجاد نمی شود تشخیص این بیماری برای پزشک بسیار سخت خواهد شد و این از لحاظ پزشکی اصلا خوب نیست. فردی که مبتلا به این بیماری است فکر می کند حال او بهتر شده است ولی باکتری همچنان در بدنش فعالیت می کند.این مرحله تا سال ها در بسیاری از افراد امکان دارد طول بکشد.
سیفلیس ثالثیه
سیفلیس ثالثیه آخرین مرحله از این بیماری خواهد بود.و حدود ۳۰ درصد افرادی که بیماری شان درمان نمی شوند به این مرحله می رسند. در این مرحله ممکن است سال ها از بوجود آمدن عفونت اولیه گذشته باشد و در بسیاری از بیماران مهلک تلقی شود؛ چون می تواند عوارضی مثل نابینایی ، ناشنوایی ، از دست دادن حافظه ، بوجود آمدن بیماری های روانی ، مننژیت ، تخریب بافت نرم و بافت استخوانی و بیماری های قلبی و نخاعی را ایجاد کند.
تشخیص علائم پوستی سیفلیس به چه صورت می باشد؟
فردی که علائم بیماری سیفلیس را داشته باشد باید سریع به پزشک مراجعه کند.پزشک ابتدا آزمایش خون برای شما تجویز می کند و اگر زخمی را ببیند حتما نمونه برداری توسط پزشک انجام می شود تا ببیند باکتری وجود دارد یا نه. پزشک اگر متوجه شود در سیستم عصبی مرکزی شما مشکلی بوجود آمده است حتما پانکچری کمری را انجام می دهد.در این روش از نخاع شما مایع ای را جمع آورد می کنند و برای بررسی به آزمایشگاه ارسال می کنند تا آن را مورد آزمایش قرار دهند.پس این بیماری علائم خاصی ندارد ولی باکتری در بدن فعال هستند به همین خاطر وقتی به پزشک مراجعه می کنید و اگر باردار باشید پزشک حتما در جنین غربالگری را انجام می دهد که ببینید جنین هم به این بیماری دچار شده است یا نه. چون این بیماری امکان دارد آسیبهای شدیدی به نوزاد وارد کرده و حتی موجب مرگ نوزاد هم بشود.
چه زمانی باید به بیماری سیفلیس شک کنید؟
تا حالا متوجه شدیم که در مرحله اول این بیماری قابل تشخیص نیست. در مرحله دوم علائمی ظاهر می شود که در بیماری دیگر نیز وجود دارد و به همین خاطر تشخیص قطعی این بیماری ممکن نیست. پس اگر در رابطه با این بیماری شک دارید بهتر است اقدامات لازم را انجام دهید. مثلا اگر رابطه محافظت نشده آن هم با چند نفر داشته اید حتما تست سیفلیس را انجام دهید. اگر نتیجه مثبت بود ، باید درمان را شروع نمایید هر چند که علائمی نداشته باشید. اگر نشانه های قبلی از بین رفته باشد و همچنین علائمی نداشته باشید باید پیگیر باشید چون از بین رفتن علائم می تواند نشان دهنده وارد شدن به مرحله سوم بیماری باشد. افرادی که به این بیماری مبتلا هستند حتما باید آزمایشHIV را نیز بدهند و تا پزشک اجازه نداده نباید رابطه جنسی جدیدی را بر قرار کنند. البته لازم است از لحاظ اخلاقی و بهداشتی شرکای جنسی خود را در جریان بگذارید.
پیشگیری از سیفلیساین
این بیماری آسیب های سختی را به بدن می رساند پس باید دقت داشته باشید که پیشگیری خیلی راحت تر از درمان می باشد ، پس تا جایی که امکان دارد سعی کنید از ابتلا به این بیماری جلوگیری کنید. بهترین راه برای جلوگیری از این بیماری ، رعایت اقدامات بهداشت جنسی می باشد. قبل از تماس جنسی از کاندم استفاده نمایید و وسایل جنسی خود را به فرد دیگر به اشتراک نگذارید. بهتر است در سال آزمایش های مربوط به این بیماری را انجام دهید و در صورت مثبت بودن شرکای جنسی خود را مطلع کنید. اگر فردی معتاد هستید و تزریق مواد مخدر را از طریق وریدی و تزریقی انجام می دهید بهتر است حواستان به سوزن های مشترک نیز باشد.
درمان سیفلیس چگونه می باشد؟
سیفلیس اگر در مرحله اولیه و ثانویه تشخیص داده شود به آسانی قابل درمان می باشد. چون پزشک خیلی راحت با تزریق دوز مناسب پنی سیلین که از قویترین آنتی بیوتیک ها است ، به راحتی درمان می شوند. خیلی ها به آنتی بیوتیک حساسیت دارند پس بهتر است به پزشک خود اطلاع داده تا آنتی بیوتیک های دیگر مثل آزیترومایسین ، داکسی سایکلین را به شما تجویز کند.
علائم پوستی سیفلیس و درمان آن
عارضه های پوستی یکی از مشکلات این بیماری است. این عارضه با ایجاد جوش های قرمز مایل به قهوه ای روی کف دست یا کف پا ایجاد می شود. البته این جوش ها درمان خواهد شد. یکی از روش های درمان لیزر می باشد.پزشک در این شیوه از یک لیزر بسیار پرتوان برای از بین بردن لایه سطحی پوست شما که به خاطر زخم ها آسیب دیده اند استفاده کرده و لیزر ابتدا لایه سطحی پوست را بر می دارد و بعد به لایه میانی شما نفوذ کرده و آن را کاملا سفت می کند. این روش به صورت سرپایی انجام می شود و وقت گیر نمی باشد. پزشک از بی حسی موضعی استفاده می کند و سلول های آسیب دیده را از بین می برد. یک روش دیگر که وجود دارد میکرودرم آبریژن می باشد. در این روش سلول های قدیمی از بین رفته و کلاژن های جدیدی تولید می کند. بعد از آن است که رنگ پوست تغییر کرده و ظاهری جذاب خواهد داشت.
در نهایت باید گفت که این بیماری یکی از بیماری های جنسی خطرناک می باشد و لازم است افرادی که دارای شرکای جنسی متعدد هستند نکات کلیدی این مقاله را به خاطر بسپارند ، که این بیماری هم به خود فرد آسیب زیادی می رساند و هم باعث دردسر برای اطرافیان خواهد شد. پس دقت داشته باشید که پیشگیری بهتر از درمان است و تا جایی که می توانید از روابط پر خطر جنسی اجتناب کنید.