بیماری های بسیاری هستند که علاوه بر تاثیر بر اعضای داخلی بدن و مختل کردن کار طبیعی آن ها روی ظاهر فرد و پوست آن نیز تاثیر می گذارند کلسترول بالا یکی از این بیماری ها می باشد که در موارد شدید بیماری دارای نمود بیرونی است. هنگامی که چربی خون فرد از حد مجاز بیشتر گردد می گویند فرد دارای کلسترول بالا می باشد که در جوامع امروزی به دلیل سبک زندگی، تغذیه نامناسب و کم تحرکی کلسترول بالا بیماری شایعی بوده و افراد زیادی به آن مبتلا هستند، زمانی که غلظت چربی در خون افزایش یابد سبب تجمع چربی در رگ ها و به دنبال آن مسدود شدن رگ ها می شود در نتیجه خون به سختی به سمت قلب حرکت می کند و می تواند عوارضی چون حمله قلبی و سکته را در پی داشته باشد. در بسیاری از مواقع فرد از بیماری خود آگاه نبوده و عوارض آن را تشخیص نمی دهد تا با انجام آزمایش خون و مراجعه به پزشک مشخص گردد اما در صورتی که سطح کلسترول خون به میزان بسیار زیادی بالا رود به شکل عوارض پوستی ظاهر می شود، در ادامه مطلب قصد داریم از مجله زیبایی آرانیک شما را با این علائم پوستی کلسترول بالا آشنا کنیم تا در صورت بروز هر چه سریع تر به پزشک مراجعه کنید و به درمان آن بپردازید تا مشکلات بزرگتری رخ ندهد.
چگونه کلسترول بالا سبب بروز علائم پوستی می گردد؟
زمانی که غلظت چربی خون بسیار بالا می رود سبب بروز تغییرات زیادی در بدن می شود که این تغییرات در سطح پوست نیز خود را نشان می دهد وجود برجستگی ها و لکه های زرد رنگ از کلسترول بالا خبر می دهند، با ظاهر شدن این علائم در سطح پوست فرد باید هر چه سریع تر به پزشک مراجعه کند و اقدام به درمان کلسترول خود نماید. شاید برای خیلی از افراد ارتباط بین چربی بالای خون و بروز علائم پوستی قابل درک نباشد و درک درستی از آن نداشته باشند، هنگامی که میزان کلسترول در جریان خون فراتر از حد طبیعی باشد این کلسترول به شکل چربی زیر پوست رسوب می کند و همین امر سبب ظاهر شدن جوش های چرب زرد رنگ در سطح پوست می گردد، با تجمع یافتن چربی در رگ های کوچک که از ارکان مهم تامین اکسیژن خون هستند کار اکسیژن رسانی به خوبی صورت نمی گیرد و اکسیژن کمتری به پوست می رسد که این کمبود اکسیژن در پوست منجر به تغییر رنگ آن می شود، علاوه بر این می تواند سبب افزایش بیماری های پوستی نظیر پسوریازیس گردد.
در برخی اوقات نیز این کلسترول بالا سبب بسته شدن جریان خون و ایجاد آمبولی کلسترول می شود که نتیجه این امر ظاهر شدن زخم ها و عوارض پوستی است، با وجود این موارد ممکن است این علائم پوستی نشان دهنده مشکلات پوستی و یا بیماری های دیگری باشد بنابراین برای اطمینان پیدا کردن از دلیل بروز این علائم پوستی با انجام آزمایش خون و مراجعه به پزشک اطمینان حاصل نمایید.
عوامل ایجاد کننده کلسترول بالا در بدن
از مهم ترین دلایل ایجاد کلسترول بالا سبک زندگی و تغذیه نامناسب می باشد، بسیاری از افراد وجود کلسترول بالا را خطر جدی برای بدن تلقی نمی کنند و به درمان آن نمی پردازند اما این افراد باید توجه کنند که کلسترول بالا در خون یک خطر بسیار جدی است و می تواند بیماری ها و عوارض جسمی دیگری به دنبال داشته باشد. کلسترول بالای خون ظاهر پوست را نیز دچار تغییر می کند و با ظاهر شدن اولین نشانه های آن باید به درمان بپردازید، این مشکل می تواند به مرور زمان بیماری های قلبی را ایجاد کند.
علائم کلسترول بالا روی پوست
با افزایش سطح چربی خون تغییراتی در سطح پوست ایجاد می شود که برخی از آن ها سطحی بوده و با کنترل میزان کلسترول این علائم نیز کنترل می شوند و به مرور زمان از بین می روند اما برخی دیگر از این علائم عمقی هستند و با افزایش شدید چربی خون درمان آن ها نیز سخت تر می گردد، از علائم پوستی کلسترول بالا که سطحی هستند می توان به موارد زیر اشاره نمود:
تغییر رنگ پوست
با شدت یافتن میزان کلسترول خون رنگ پوست دچار تغییر شده و رنگ آن تیره تر از قبل دیده می شود همچنین جوش های ریزی اطراف چشم دیده می شود، با مشاهده کردن این علائم روی پوست حتما به پزشک مراجعه کنید.
خارش صورت
خارش بیش از حد پوست از دیگر علائم پوستی کلسترول بالا می باشد، در صورتی که مدت زیادی است روی پوست خود احساس خارش می کنید با انجام آزمایش از میزان کلسترول خون خود آگاه شوید.
آکنه
با افزایش کلسترول خون چربی زیاد زیر پوست جمع می شود و خود را به شکل جوش های ریز با رنگ قرمز در اطراف چشم و بینی نشان می دهد.
علائم پوستی هشدار دهنده بیماری قلبی
وجود برخی عوارض پوستی نشان دهنده بیماری قلبی است و علائم آن نسبت به خارش و تغییر رنگ عمق بیشتری دارد و یک متخصص پوست و مو با دیدن این علائم می تواند وجود بیماری قلبی را تشخیص دهد، وجود علائم پوستی زیر را جدی بگیرید:
تورم در ساق پاها
تجمع مایع در پاها و ساق علت اصلی این تورم است که یکی از نشانه های بیماری قلبی است.
بنفش یا آبی شدن رنگ پوست
ظاهر شدن رنگ بنفش یا آبی روی پوست که به سندرم انگشت آبی نیز معروف است از مسدود شدن رگ های خونی خبر می دهد، این تغییر رنگ پوست به دلیل مسدود شدن رگ های خونی و نرسیدن اکسیژن کافی به خون است بنابراین با این تغییر رنگ درمان را جدی بگیرید چرا که با ادامه این روند بافت زیر پوست از بین می رود.
زانتلاسما
هنگامی که زائده های پوستی با رنگ زرد مایل به نارنجی ظاهر گردد این عارضه رخ داده که از کلسترول زیاد زیر پوست خبر می دهد، روی دست و ساق پا نیز می توان این علائم را دید که دردی برای بدن ایجاد نمی کند و معمولا با کنترل کلسترول این علائم از بین می روند.
گزانتوما
بروز این عارضه برجستگی های قرمز رنگ روی پوست ایجاد می کند که در علم پزشکی به آن گزانتوما گفته می شود و نشان از کلسترول بسیار زیاد خون است.
کلابینگ
زمانی که این عارضه رخ دهد انتهای انگشتان متورم می شود و سبب خم شدن ناخن ها به سمت پایین می گردد، ظاهر شدن این علائم نشان دهنده بیماری قلبی یا ریوی است.
راش پوستی و خشکی شدید لب ها
این بیماری پوستی که برخی پزشکان به آن کاوازاکی نیز می گویند کودکان را درگیر می کند و از مسدود شدن عروق خونی خبر می دهد، چنانچه این عارضه را سریع درمان نکنید ممکن است مشکلات قلبی در پی داشته باشد.
روش هایی جهت پیشگیری و درمان کلسترول بالا
همیشه پیشگیری بهتر از درمان است و در صورتی که سبک زندگی خود را تغییر دهید می توانید از مشکلات کلسترول بالای خون عبور کنید، به این منظور نکات زیر را مد نظر قرار دهید.
استفاده از مواد غذایی سالم و مفید
از مواد غذایی سالم و مفید استفاده کنید و به مواد غذایی که مصرف می کنید اهمیت دهید، با تغییر در مورد غذایی مصرفی می توان تا حد زیادی کلسترول بالا را کاهش داد این تغییرات شامل موارد زیر است:
- کاهش مصرف چربی های اشباع
مواد غذایی نظیر گوشت قرمز و لبنیات پرچرب سرشار از این چربی ها هستند در صورتی که میزان مصرف این مواد را نسبت به قبل کمتر نمایید می توانید تا حد زیادی سطح کلسترول خون را کاهش دهید.
- پرهیز از مصرف چربی های ترانس
این دست از چربی ها به وفور در موادی مانند کیک و شیرینی یافت می شوند و برای بدن بسیار زیان آور هستند تا جایی که سازمان غذا و داروی آمریکا مصرف این مواد غذایی را ممنوع کرده است.
- استفاده از مواد غذایی حاوی اسیدهای چرب امگا ۳
مصرف مواد غذایی حاوی امگا ۳ شاید در کاهش کلسترول تاثیر مستقیمی نداشته باشد اما به سلامت قلب کمک زیادی می کند، ماهی و گردو مقدار زیادی اسید چرب امگا ۳ در ترکیب خود دارند.
قرار دادن ورزش در برنامه هفتگی
انجام ورزش علاوه بر ایجاد شادی و نشاط تاثیر زیادی در سلامتی و متعادل نمودن وزن بدن دارد از این رو پزشکان توصیه می کنند هفته ای ۵ بار و هر بار به مدت نیم ساعت فعالیت ورزشی که به آن علاقه دارید یا دوچرخه سواری و پیاده روی را در برنامه خود قرار دهید، این کار می تواند میزان کلسترول بدن را نیز بهبود دهد.
وزن خود را کاهش دهید
اضافه وزن تاثیر زیادی در افزایش کلسترول بدن دارد بنابراین با داشتن یک رژیم غذایی مناسب و ورزش کردن وزن خود را متعادل کنید، حتی اگر وقت ورزش کردن ندارید فعالیت های بدنی خود را افزایش دهید و پیاده روی کنید.
به سلامتی خود اهمیت دهید و کلسترول بالا را جدی بگیرید، با بروز کردن علائم پوستی حتما به پزشک مراجعه کنید و به درمان بیماری خود بپردازید تا مشکلات جدی تری برای شما رخ ندهد و تغییر سبک زندگی را در برنامه خود قرار دهید.