شاید شما از دسته افرادی هستید که با افزایش سن خال های جدیدی در دست و صورتتان پیدا شده و برایتان ناراحت کننده باشد، باید بدانید انواع خال پوستی صورت و بدن افراد متفاوت است. افزایش سن و قرار گرفتن بیشتر در معرض نور خورشید باعث می شود تعداد خال های بدن بیشتر شود اما بهتر است تا با انواع خال و نشانه ها و علل ایجاد آنها بیشتر آشنا شوید ما در مجله زیبایی آرا نیک به شما کمک می کنیم تا بتوانید با انواع خال پوستی علائم دلایل و روش درمان خانگی آن بهتر مراقب پوست خود باشید.
علت ایجاد انواع خال ها چیست
برخی خال ها می توانند ارثی باشند،بعضی ها هم مادرزادی هستند ، بعضی خال ها هم اکتسابی بوده و تحت عوامل محیطی مثل تابش نور آفتاب ایجاد می شود. خال هایی هم هستند که قبلا جای جوش بوده و به مرور تیره می شوند و به خال تبدیل می شوند، خال های مادرزادی ممکن است حتی قبل از تولد یعنی در دوران جنینی شکل بگیرند. خال های مادرزادی معمولاً در دو سال اول زندگی خود را نشان می دهد خال های اکتسابی از سنین کودکی به بعد ظاهر می شوند و در دوران نوجوانی تعداد خالی بیشتری روی بدن فرد ظاهر می شود. خال های اکتسابی معمولاً در نقاطی از بدن به وجود می آید که بیشتر در معرض نور آفتاب قرار می گیرد.
چرا خال به وجود می آید
خال به علت تکثیر سلولهای ملانین ایجاد میشود در واقع سلول های ملانوییت که سلولهای سازنده رنگدانه پوست هستند در صورتی که به شکل گروهی در نقطه متمرکز شوند یک خال را پدید می آورند،بسیاری از خال ها ارثی هستند و به صورت ژنتیکی افراد به وجود می آید بعضی خال ها به صورت مادرزادی وجود دارند و برخی نیز در سنین نوجوانی حتی بالاتر ایجاد می شود.
خال های گوشتی
یکی دیگر از انواع خال ، خال های گوشتی است. خال های گوشتی خال هایی هستند که معمولاً به رنگ قهوهای هستند و به صورت یک زائده روی پوست قرار می گیرد، خال گوشتی معمولاً ارثی است و بیشتر در افرادی دیده می شود که سابقه خال گوشتی در فامیل های خود دارند، خالهای گوشتی با قرار گرفتن در معرض نور آفتاب و اشعه فرابنفش و افزایش سن بزرگتر میشود و بیشتر رشد می کند. خال گوشتی می تواند اکتسابی هم باشد، مثلاً در زنان باردار که تغییرات هورمونی دارند گاهی منجر به ایجاد خال گوشتی در پوست می شود. خال های بدن انواع مختلفی دارد که یکی از آنها خال های ملانوسیتی هستند که به رنگ قهوه ای دیده می شود این خال ها می توانند مادرزادی باشند، یا در گذر زمان ظاهر شوند. خال های مادرزادی باید قبل از برداشتن توسط متخصص پوست و زیبایی از لحاظ های مختلف بررسی شوند زیرا برخی خال ها بدخیم هستند و دچار تغییرات ظاهری می شوند حتماً باید این خالها را بردارید به عبارت دیگر برداشتن خال های بدخیم بیش از آن که جنبه زیبایی داشته باشد جنبه سلامتی دارند.
خال های دیسپلاستیک
ظاهر این خال ها نامعلوم است و به شکل بزرگ هستند و رنگ آنها ترکیبی می باشد یعنی از چند رنگ تشکیل شده اند، مرز این نوع خال نامنظم است خال های دیسپلاستیک معمولاً ارثی هستند و افرادی که این نوع خال دارند ده برابر بیشتر از افراد دیگر در معرض خطر ابتلا به سرطان هستند.
خال های آبی
خال های دیگری وجود دارد که خال های آبی می گویند،این خال ها بیشتر در اندام ها ،باسن، صورت دیده می شود.قطر این خال ها کم است و به رنگ آبی نمایان می شوند،برخی اوقات این خال ها دچار بدخیمی می شوند ،البته از خال های دیسپلازی خطر بسیار کمتری دارند.
خال های اکتسابی معمولی
این خال ها در تجمع سلول های رنگدانه دار پوست در کنار هم جمع می شوند،افزایش سن و تابش نور خورشید می تواند آنها را پررنگ تر یا کمرنگ ترکند،خال های اکتسابی به شکل گرد،یا بیضی شکل و مسطح هستند و اندازه کوچکی دارند.این خال ها خطری ندارند تا وقتی تغییر کنند.
روش های برداشتن انواع خال
زمانی که با مشورت پزشک از بی خطر بودن خال خود مطلع شدید می توانید برای برداشتن خال های خود اقدام کنید ، روش برداشتن خال بستگی به نوع خال دارد.
جراحی خال ها
جراحی اولین روش برداشتن خال می باشد که برای برداشتن خال های بزرگ کاربرد دارد،وقتی جراحی می کنند خال را به همراه پوست زیرین آن برمی دارند تا از بازگشت آن کم شود.گاهی جای زخم باقی می ماند و به بخیه نیاز پیدا می کند.بعضی از خال ها نیاز به بخیه و برش دارند زیرا سلول های آن ناحیه با گذر زمان رشد می کنند و خال دیگری را تشکیل می دهند. برای اینکه باز گشت دوباره نداشته باشد خال به همراه کمی پوست بریده می شود و بخیه زده می شود.جای بخیه بسیار کوچک است و بعد از مدتی محو خواهد شد.این کار را با چاقوی جراحی انجام می دهند و به بی حسی نیاز دارد.
برداشتن خال با لیزر
در روش لیزر خال را با لیزر برمی دارند. وقتی با لیزر خال را بر می دارند عمق و سطح خال مشخص شده است و درمان را طوری انجام می دهند که احتمال بازگشت خال وجود نداشته باشد.توجه داشته باید انواع خال ها را می توان با لیزر برداشت. در این روش یک داروی بی حسی سطحی در ناحیه تزریق شده تا ناحیه بی حس شود،سپس با نور لیزر مستقیم به خال می تابانند،تا وقتی گرم شود و بترکد،این روش بدون درد و خطر ایجاد جای زخم کم است. برداشتن خال با لیزر عوارض زیادی ندارد گاهی قرمزی و کبودی بعد از لیزر باقی می ماند که با گذشت زمان محو می شود.در صورت نیاز پزشک متخصص داروهای برای کم کردن التهاب و تیرگی پوست تجویز می کند.
هزینه برداشتن خال با لیزر بستگی به تعداد خال ها و نوع خال ها دارد،معمولا افراد با یک جلسه درمان نتیجه می گیرند و نیاز به جلسه بعدی ندارند.
نکاتی که باید بعد از لیزر درمانی رعایت شود
از مواد آرایشی و بهداشتی ۴تا ۱۰روز استفاده نکنید
تا ۲۴ساعت نباید به محل جراحی آب بزنید
محل درمان را با مرطوب کننده که پزشک تجویز کرده است مرطوب کنید
محل جراحی را نباید تا یک هفته در معرض نور خورشید قرار دهید
نباید محل جراحی را دستکاری کنید
نباید از کرم های لایه بردار و پماد هیدروکینون تا ۴۸ساعت استفاده کنید
برداشتن خال با کرایو
در این روش با استفاده از سرما ناحیه خال دچار خون مردگی و مرگ می شود و سلول های آن می میرند و به مرور حذف می شوند.سرما رسانی را با گاز نیتروژن اکسید انجام می دهند.این روش همیشه جوابگو نیست و ممکن است در محل درمان ناحیه پوستی کمرنگ تر و یا پررنگ تر از دیگر نواحی شود.
برداشتن خال با کوتر
در این روش محل خال با حرارت سوزانده می شود و مویرگ های که به ناحیه پوستی متصل هستند سوزانده می شوند و می میرند و خال به مرور حذف می شود،باید بدانید احتمال برگشت خال و تیره شدن ناحیه وجود دارد. کاملاً منصوب شده چون احتمال بازگشت خال یا تیره شدن ناحیه درمان وجود دارد.
برداشتن انواع خال با کمک امواج مایکروویو یا روش RF
در این روش از امواج رادیویی به خال ها تابیده می شود خال ها کمرنگ می شوند و پس از چند هفته محو می شوند.
خال برداری با روش فریز کردن
خال هایی که احتمال سرطانی شدن را ندارند و ریشه عمیقی هم در پوست نداشته باشند می توانند با روش فریز کردن برداشت، روش فریز کردن با نیتروژن مایع انجام می شود گاهی برداشتن خال به این روش یک آثار کوچک را به جای خواهد گذاشت.
بهترین فصل برای برداشتن خال
فصل مناسب برای برداشتن خال به روش درمان بستگی دارد،برای مثال روش جراحی را می توان در تمام فصل های سال انجام دهید اما توصیه می شود برداشتن خال به کمک لیزر در فصول پاییز و زمستان که تابش نور خورشید مستقیم نیست انجام شود زیرا با قرار گرفتن در نور خورشید پس از لیزر ممکن است عوارضی را برای بیماران به همراه داشته باشد.
عود مجدد خال
عود مجدد یا بازگشت خال بستگی به عمق آن دارد در واقع احتمال عود مجدد خال های عمیق بیش از اموال های سطحی می باشد به همین سبب پزشکان برای جلوگیری از عود مجدد خال های عمیق روش جراحی را توصیه میکند، زیرا طی جراحی نواحی اطراف خال را بر می دارند و مانع بروز مجدد آن می شوند.
سن مناسب برای برداشتن خال
وقتی که برداشتن خال جنبه زیبایی داشته باشد هیچ محدودیت سنی برای انجام آن وجود ندارد و افراد می توانند به هر سنی برای زیبایی پوست خود اقدام به برداشتن خال کنند، اما اگر برداشتن خال جنبه طبیعی داشته باشد افراد به محض مشاهده هرگونه تغییر باید به پزشک مراجعه کند و در صورت نیاز نسبت به برداشتن خال اقدام کنند.
درمان خال با روش های خانگی
روش هایی هم وجود دارند که برای از بین بردن انواع خال پیشنهاد می شود، می توانید آنها را امتحان کنید البته پس از آن مطمئن شوید این خال خطر بدخیمی نداشته باشد،
استفاده از سیر
میتوانید سیر را له کنید و روی خال بگذارید و روی آنرا ببندید و بگذارید یک شب تا صبح بماند، صبح بعد از بیدار شدن پانسمان را باز کنید و این کار را شب تکرار کنید.
استفاده از آب گریپ فروت
آب گریپ فروت را بگیرید و روزی چند بار روی خال خود بگذارید با گذشت زمان خال کمرنگ و محو می شود.
استفاده از آب آناناس یا آب سیب ترش
آب آناناس و یا سیب ترش را بگیرید روزی چند بار روی خال بزنید تا زمانیکه خال ها محو شوند، این مواد برای محو کردن انواع خال ها به کار می آید.
استفاده از عسل
هر روز روزی چند بار روی خال خود عسل بمالید می توانید عسل را ابتدا گرم کرده و سپس روی خال بمالید این درمان را تا زمان محو شدن خال استفاده کنید.
استفاده از سرکه سیب
اسیدیته موجود در سرکه خال را خشک می کند و باعث به وجود آمدن زخم و در نهایت ناپدید شدن خال می شود پنبه ای را به سرکه آغشته کنید و روی خال بگذارید و آن را با کمک چسب نواری به مدت ۵ تا ۶ ساعت محکم کنید.
استفاده از آلوئه ورا
ژل الوئه ورا یک عامل تسکین دهنده و شفابخش برای پوست می باشد الوئه ورا حاوی پلی ساکارید ها تانن ها آنزیم ها ویتامین ها و مواد معدنی است که در سلامت طبیعی پوست تاثیر می گذارد الوئه ورا برای از بین بردن خال های پوستی آهسته عمل می کند بنابراین برای از بین بردن خال با روش الوئه ورا باید صبور باشید تا به نتیجه دلخواه خود برسید ژل الوئه ورا را روی خال بمالید و با کمک باند و پنبه بپوشانید دو تا سه ساعت زمان دهید الوئه ورا روی پوست بماند این کار را دو بار در روز انجام دهید.
آب ساقه انجیر برای خال ها
آب ساقه انجیر را می توانید به عنوان لایه بردار استفاده کنید و خال را از ریشه خارج کنید آب را از ساقه خارج کرده و روی ناحیه آسیب دیده بمالید بعد از 2 الی 3 ساعت با آب معمولی بشویید این کار را 3 بار در روز تکرار کنید هنگام خارج کردن از شیره مراقب باشید، زیرا ممکن است باعث ایجاد درماتیت شود شیره را فقط روی خال بمالید.
آبلیمو
آبلیمو سفید کننده و خاصیت جمع کنندگی دارد خال سبکتر می شود و در نهایت یک زخم ایجاد میکند و بعد از مدتی خال میافتد پنبه ای را در آبلیمو آغشته کنید و روی خال بگذارید با استفاده از نوار پنبه را در جای خود محکم کنید و ۲۰ دقیقه روی خال قرار دهید این کار را 1 یا 2 بار در روز انجام دهید.
زردچوبه
زرد چوبه در حالی که ویتامین C خال را از بین می برد به روند بهبودی پوست کمک می کند ترکیب زردچوبه و عسل این اطمینان را می دهد که هیچ آثاری از خال باقی نماند یک قاشق چای خوری زردچوبه و یک عدد قرص ویتامین c همراه با چند قطعه اثر را مخلوط کنید تا حالت خمیری در بیاورید و روی خال قرار دهید مدت ۲۰ الی ۱۵ دقیقه به طور طبیعی خشک می شود این کار را 2 بار در روز انجام دهید.
آب پیاز
آب پیازی که از داروهای خانگی می باشد که بدون درد برای از بین بردن خال می توانید استفاده کنید اسیدهای طبیعی موجود در آن باعث می شود در چند روز ناپدید شود استفاده از آب پیاز نسبتاً بی خطر است مگر اینکه به آن حساسیت داشته باشید آب پیاز را روی خال بمالید و یک ساعت یا بیشتر روی پوست صورت خود قرار دهید و بعد از چند ساعت آب پیاز را بشویید این کار را ۲ تا ۳ بار در روز تکرار کنید.
عوارض برداشتن خال
لیزر درمانی به عنوان یکی از روش های ایمنی و موثر برای خال شناخته شده است خطرات این روش بیشتر برای افرادی است که بدون توجه به نوع خال خود اقدام به لیزر درمانی می کنند این روش برای خال های سرطانی به هیچ عنوان مناسب نیست .
قرمزی جای خال:
معمولا بعد از جراحی و یا لیزر خال یک قرمزی در محل برداشت خال ایجاد می شود،که طی چند روز تا چند هفته خود بخود از بین می رود.
تیرگی جای خال:
در بعضی پوست ها مخصوصا پوست های سبز امکان دارد جای خال کمی تیره تر شود، که بعد از چند هفته تا چند ماه خود به خود از بین می رود.
مراقبت های بعد از برداشتن خال
پس از برداشتن خال باید یک پماد ژله ای ژلاتینی را مرتبا به محل آسیب دیده بزنید و پوست اطراف را حداقل دو مرتبه در روز تمیز کنید و هر دفعه باید بانداژ تازه برای آن استفاده کنید.حتما ۴ تا ۱۲ روز برای از بین بردن جای بخیه با پزشک خود مشورت بگیرید. به طور کلی شما پس از خروج از مطب پزشک قادر خواهید بود به زندگی عادی خود برگردیم هر چند ممکن است دوره بهبودی کمی خونریزی و کمی درد داشته باشید. اگر چه دوره بهبودی در اکثر روش های برداشتن خاص یکسان نیست اما همیشه دستورالعملهای پزشکی را گوش دهید تا به بهبودی کامل برسید اگر خال ما در محلی باشد که در معرض نور آفتاب قرار دارد حتی از کرم های ضدآفتاب با spf مناسب برای حفاظت از پوست خود استفاده کنید، در این مقاله از مجله زیبایی آرانیک با شما بودیم تا شما را با انواع خال های پوستی و روش های از بین بردن آن آشنا کنیم در صورتی که در این زمینه تجربه خاصی دارید و یا هرگونه سوال، از طریق بخش دیدگاه با ما در ارتباط باشید.