هورمون تیروئید در نقش های زیادی در متابولیسم بدن دارد.هورمون تیروئید در رشد جنین و پوست بدن پستانداران ، تعیین ضخامت اپیدرم ، رشد مو ، شروع و حفظ مو و…. تاثیر بسیاری دارد.وقتی که مقدار این هورمون در بدن بیش از حد زیاد شود ، و یا اگر کمتر از حد طبیعی کاهش پیدا کند ، امکان دارد تغییرات پوستی در افراد ایجاد شود. البته تغییرات پوستی به نوع تیروئید وابسته می باشد. مثلا افرادی که کم کاری تیروئید دارند در پوست شان یک نوع تغییر بوجود میآید و در افرادی که پر کاری تیروئید دارند به یک نوع دیگر پوست شان تغییر می کند.علائم تیروئید می تواند به لک پوستی هم منجر شود با مطالعه این مقاله می توانید بیشتر در این باره اطلاعات پیدا کنید.
انواع بیماری های تیروئید
در ابتدا باید بدانیم که تیروئید چه نوع بیماری است. و انواع بیماریهای مرتبط با تیروئید کدام است. بیماری تیروئید یک اصطلاح کلی در پزشکی است که هر نوع شرایطی که باعث شود غده تیروئید شما از تولید مقدار مناسب این هورمون باز ایستد ، و عملکرد بدن را دچار مشکل کند ، بیماری تیروئید می نامند. باید توجه کرد که تیروئید هورمون هایی را تولید می کند که عملکرد طبیعی بدن را حفظ می کنند. پس به طور دقیق تر باید گفت که اختلال تیروئید دو نوع می باشد. وقتی غده تیروئید ، هورمون تیروئید را خیلی کمی تولید کند ، به آن کم کاری تیروئید می گویند. اگر هورمون تیروئید در بدن بسیار کم باشد باعث می شود که احساس خستگی به شما دست دهد ، وزن شما زیاد شود و حتی امکان دارد که هوای سرد برای شما غیر قابل تحمل باشد. و نوع دیگر اختلال تیروئید پر کاری تیروئید است.وقتی که تیروئید بیش از حد هورمون تولید کند ، مصرف انرژی در بدن بسیار زیاد میشود ، که به آن پر کاری تیروئید می گویند. وقتی مصرف انرژی در بدن با سرعت افزایش یابد ضربان قلب سریع تر می شود ، بدون اینکه که کاری انجام داده باشید و سبب می شود وزن تان کاهش یافته و ممکن است بسیار عصبی شوید. بیماری تیروئید هر فردی را می تواند تحت تاثیر قرار دهد. البته این بیماری ارثی بوده و می تواند از طریق خانواده هم منتقل شود. امکان دارد از نوزادی کم کاری تیروئید داشته باشید. حتی بعضی از افراد با افزایش سن دچار کم کاری تیروئید می شوند. احتمال مبتلا شدن به بیماری تیروئید در زنان بیشتر از مردان می باشد. و تقریباً زنان پنج تا هشت برابر بیشتر از مردان به این بیماری مبتلا میشوند. اغلب زنان بعد از زمان یائسگی به کم کاری تیروئید مبتلا میشوند. همچنین بیماری تیروئید ممکن است ، نوزادان ، نوجوانان ، افراد مسن ، مردان و زنان را تحت تاثیر قرار دهد. اگر هر کدام از موارد زیر را دارا باشید در خطر ابتلا به بیماری تیروئید و مشکلات پوستی تیروئید هستید. این موارد عبارتنداز ،
کسانی که سن شان بالای ۶۰ سال باشد البته بیشتر در زنان دیده شده است.
در سال های قبل به بیماری سرطان مبتلا شده و بهبودی حاصل شده باشد. یا اینکه بیماری تیروئید داشته و درمان شده باشند.
به صورت ارثی یا سابقه خانوادگی تیروئید داشته باشید.
دارای یکی از این بیماری ها باشید.مثل ، کم خونی خطرناک ، آرتریت ، روماتوئید ، دیابت نوع ۱ ، سندرم شوگرن.
دارویی که حاوی ید است استفاده می کنید.
شرایطی که ممکن است باعث ایجاد کم کاری تیروئید شود. عبارتنداز :
کمبود ید :
کمبود ید مشکلی است که بیش از چندین میلیون نفر از افراد دنیا را تحت تاثیر خود قرار می دهد. چون برای تولید هورمون ، تیروئید باید از ید استفاده کند.
تیروئیدیت یا التهاب :
تورم غده تیروئید باعث میشود میزان هورمون هایی که تیروئید شما را تولید می کنند کاهش یابد.
تیروئیدیت ها شیموتو :
این بیماری ارثی است. خود ایمنی بوده و بدون درد می باشد ، که سلول های بدن به تیروئید حمله کرده و به آن آسیب می رسانند.
تیروئید بعد از زایمان :
تیروئید بعد از زایمان موقتی بوده و ۵ تا ۹ درصد زنان بعد از زایمان دچار کم کاری تیروئید می شوند.
غده تیروئید بعضی مواقع از زمان تولد خوب کار نمی کند:
این بیماری اگر درمان نشود ، امکان دارد کودک در آینده دچار مشکلات جسمی و روحی شود. این بیماری از بین ۴۰۰۰ نوزاد یک نوزاد را تحت تاثیر قرار میدهد.
شرایطی که باعث ایجاد پر کاری تیروئید می شود عبارتنداز:
ید بیش از حد: وقتی که شما ماده معدنی یا همان ید را که برای ساختن هورمون های تیروئید از آن استفاده می شود ، را در بدن داشته باشید ، غده تیروئید بیش از نیاز بدن هورمون تولید کرده و باعث پرکاری تیروئید شود. البته این ید ها در داروهایی مثل شربت صرفه ، داروی قلب و آمیودارون بیش از حد در خود ید دارند.
تیروئیدیت :
این یک اختلالی است که امکان دارد در بعضی از افراد دردناک باشد و در برخی اصلا احساس نشود. در تیروئیدیت ، تیروئید هورمون هایی را که در درون غده ذخیره شده اند را آزاد می کند. این مشکل امکان دارد چند ماه یا چند هفته افراد را درگیر کند.
گره ها یا ندول ها :
کسی که به بیماری پر کاری تیروئید مبتلا می باشد ، امکان دارد به خاطر گره هایی باشد که بیش از حد در تیروئید فعال هستند.
بیماری گریوز :
این بیماری که همان گواتر سمی نیز می باشد ، وقتی غده تیروئید بزرگ می شود ، در این موقع است که تمام غده تیروئید بیش فعال شده و هورمون بیش از حد تولید کرده و به این صورت گواتر سمی ایجاد می شود.
علائم پوستی تیروئید چیست؟
غده تیروئید تاثیر بسیار زیادی در سلامت انسان می گذارد. یک غده ای که در قاعده گردن قرار دارد و به شکل پروانه ای کوچک می باشد تیروئید نام دارد.این غده بسیار کوچک است اما تاثیر بسیار زیادی در سلامتی افراد دارد.هورمون هایی که از غده تیروئید ترشح می شود ، تمام اعضای بدن شما را تحت تأثیر قرار می دهد. وقتی که غده تیروئید عملکرد خوبی نداشته باشد و عملکرد آن غیر طبیعی باشد ، باعث بروز مشکلاتی برای سلامتی افراد خواهد شد. غده تیروئید باعث رشد مو ، جذب مواد مغذی ، دمای بدن و ضربان قلب را در بدن تنظیم می کند. پر کاری و کم کاری تیروئید ، ممکن است بر پوست ، مو و ناخن تاثیر بگذارد. حتی در بیشتر مواقع یک متخصص پوست است که تشخیص می دهد شما پر کاری یا کم کاری تیروئید دارید.
علائم پوستی کم کاری تیروئید
در کم کاری تیروئید ، این غده به میزان کافی هورمون تیروئید تولید نمی کند. وقتی که این غده ، هورمون کافی تولید نکند ،متابولیسم بدن شما کند می شود و امکان دارد وزن شما افزایش یابد ، ضربان قلب آرام شود ، خستگی ، ضعف عضلانی ، درد و گرفتگی عضلات ، گرفتگی صدا ، یبوست ، تغییرات قاعدگی را در بر داشته باشد. در کم کاری تیروئید اولیه معمولاً یک بیماری خود ایمنی باعث نارسایی غده تیروئید می شود. اگر سلول های هدف در برابر عملکرد تیروئید مقاوم باشد ، یا به دلیل سطوح ناکافی هورمون تیروئید در گردش خون ، باعث ایجاد کم کاری تیروئید اولیه می شود. علائم پوستی که در کم کاری تیروئید ایجاد میشود عبارتنداز :
- میکسدم :
- این مسئله به دلیل افزایش سطح کندرویتین سولفات و اسید هیالورونیک بوجود میآید. این مواد در اطراف فولیکول های مو و عروق پوستی جمع می شوند و موجب تخریب کلاژن می شوند.
- پوست بسیار خشک :
- از کاهش ترشح غدد اکرین ، پوست بسیار خشک می باشد و در موارد پیشرفته ممکن است تعریق را به خطر بیندازد و این امر باعث خشک شدن کف دست ها و پاها می شود و همچنین باعث اگزما می شود.
- پوست رنگ پریده ، نازک و چروکیده : رنگ پریدگی به خاطر محتوای پوستی غیر طبیعی موکوپیلی ساکارید و آب است.
- سرد شدن سطح پوست و حساسیت به محیط های سردر : کاهش پرفیوژن پوست و کاهش دمای درونی بدن به خاطر انقباض عروقی پوست ایجاد می شود.
- ضخیم و کم شدن رشد موی بدن و همچنین موهای خشک و شکننده: کاهش ترشح سبوم باعث خشک شدن و درشتی مو میشود.
- ترمیم زخمها به کندی صورت می گیرد : وقتی که هورمون تیروئید در بدن کم باشد ، به همان میزان زخم های پوستی در بدن کند می شود.
- خشکی پوست : در بیماران کم کاری تیروئید ، تغییر در بافت پوست مشاهده می شود .به همین خاطر پوست زبر می شود.
علائم پوستی پر کاری تیروئید
غده تیروئید ، هورمون تیروکسین را بیش از حد تولید کرده و باعث ایجاد کاهش وزن ، تپش قلب ، اضطراب ، تعریق و…را در افراد می شود. البته پر کاری تیروئید مشکلات پوستی را هم ایجاد می کند که ، عبارتنداز :
- پوست صاف ، نرم ، نازک ، گرم و مرطوب : در این حالت افزایش جریان خون در پوست ، باعث گرم شدن پوست شده و قرمزی صورت ، آرنج و کف دست ایجاد می شود.
- ایجاد سفیدی زودرس مو : یک علائم اولیه پر کاری تیروئید ، کم شدن محتوای رنگدانه مو می باشد.
- به طور خلاصه ، گرگرفتگی روی صورت و دست ها ، پوست گرم و مرطوب ، پوست نازک و …..غیره از علائم پوستی پر کاری تیروئید می باشد.البته باید تاکید کرد که ، بعضی از افراد هم ممکن است دچار بثورات پوستی نادری به نام میکسدم پرتیبیال شوند.معمولا در ساق پا یا بالای پا پوست قرمز و متورم می شود.
درمان یا کاهش علائم پوستی تیروئید
اگر میخواهید علائم پوستی تیروئید را درمان کنید ابتدا باید مشکلات غده تیروئید خود را بر طرف کنید. به پزشک مراجعه کنید اگر هر نوع مشکلی در غده تیروئید باشد پزشک درمان مناسب را شروع می کند. وقتی غده تیروئید بهبود یافت علائم پوستی تیروئید شما کاهش مییابد. برای پر کاری تیروئید هم پزشک سعی می کند سطح هورمون ها را به تعادل برساند. داروهای مناسب موثر ترین راه برای تنظیم هورمون ها می باشد.
در پایان باید متذکر شد که عدم تعادل هورمون تیروئید در بدن افراد می تواند بسیاری از مشکلات پوستی را ایجاد کند. خشکی پوست و سرد و گرم شدن بدن یکی از مهمترین علل غده تیروئید می باشند ، به همین خاطر برای کاهش یا درمان علائم پوستی تیروئید باید به یک پزشک متخصص مراجعه کرد. وقتی که مشکل تیروئید حل شد مشکلات پوستی نیز بر طرف می شود.ما در مجله زیبایی آرانیک به شما می کنیم تا با علائم شناخت تیروئید آشنا شوید.