دوران جوانی یکی از برهه های حساس زندگی هر فردی است و در این دوران افراد دچار تغییرات زیادی در رفتار و ظاهر می گردند و اصطلاحا به آن دوران بلوغ نیز گفته می شود، یکی از شایع ترین وقایع این دوران برای اکثر جوانان ظاهر شدن جوش هایی روی پوست صورت و بدن است و از آنجایی که در این دوران جوانان به دنبال نشان دادن استقلال و زیبایی های ظاهری خود هستند بروز این جوش ها روی اعتماد بنفس آن ها تاثیر گذاشته و ناراحتی آن ها را به دنبال دارد و همواره به دنبال راهی برای درمان این مشکل هستند. فرضیه های زیادی در مورد علل و درمان این جوش ها مطرح می شود و بسیاری عقیده دارند بالا رفتن چربی پوست در این دوران و ترکیب این چربی ها با سلول های مرده سبب بسته شدن منافذ پوست شده و جوش ها شکل می گیرند، این جوش ها معمولا در سنین بعد ۲۵ سالگی و یا بعد ازدواج از بین می روند، اما لازم است ابتدا با جوش غرور آشنا شویم و دلایل ایجاد آن را بشناسیم، همچنین راه های درمانی زیادی برای این جوش ها مطرح می شود اما باید بدانیم کدام یک اثر بخش است پس تا انتهای مقاله از مجله زیبایی آرانیک با ما همراه باشید.
جوش غرور جوانی
جوش هایی که در این دوران ایجاد می شوند به شکل دانه های قرمز، جوش های سرسیاه و توده های سفت زیر پوستی که معمولا در ناحیه گونه، بینی، پیشانی، پشت گردن، قسمت فوقانی پشت و سینه دیده می شود. این جوش ها در پایه یک مو به وجود می آیند و در اثر آماس، التهاب و انسداد مجرای غده چربی کنار مو بروز می کنند، با این وجود نمی توان یک دلیل یا علت خاصی برای ایجاد جوش غرور نام برد بلکه عوامل بسیاری در پیدایش و شدت آن تاثیر گذار هستند.
علائم جوش غرور جوانی
بسته به نوع و شدت ایجاد علائم جوش دوران بلوغ متفاوت بوده و حتی ممکن است در دوران بلوغ همه این علائم روی صورت، پیشانی، سینه، بالای کمر و شانه ها ظاهر شوند. علائم این جوش ها به شرح زیر است:
- برجستگی های سر سفید یا سر سیاه
- برجستگی های کوچک قرمز و ظریف
- جوش های چرکی
- توده های بزرگ، سفت و دردناک زیر پوست
- توده های پر از چرک و دردناک در زیر پوست
انواع جوش هایی که در دوران بلوغ ظاهر می شوند
سراسر پوست انسان از منافذ بسیار کوچک میکروسکوپی تشکیل شده که تبادل پوست با بیرون از طریق این منافذ صورت می گیرد و پوست از طریق این منافذ آلودگی های داخلی را خارج کرده و آب و رطوبت را جذب و دفع می کند، حال هنگامی که این منافذ بسته شوند جوش و آکنه بروز می کند که دلیل اصلی بسته شدن منافذ تجمع چربی یا سلول های مرده می باشد.
جوش هایی که در این دوران روی پوست ظاهر شده به یک شکل نیستند بلکه به شکل های مختلفی دیده می شوند که مهم ترین حالت های آن به شرح زیر است:
جوش های سر سفید
جوش های سر سفید که به شکل برجستگی های ملتهب و قرمز رنگی هستند در قسمت بالاتر به رنگ روشن تر کرمی یا سفید دیده می شوند.
جوش های سر سیاه
جوش های سر سیاه برجسته نیستند بلکه هم سطح پوست هستند، این جوش ها منافذ باز پوستی بوده که در مرکز آن ها رنگ تیره تر و سیاه است.
جوش های قرمز
می توان گفت جوش های قرمز تقریبا شبیه جوش های سفید هستند ولی با این تفاوت که به رنگ قرمز یکدست وجود دارند.
جوش های عفونی
جوش های عفونی دارای ترشحات مختلف عفونی بوده و احتمال درد داشتن آن ها وجود دارد.
جوش های زیر پوستی
جوش های زیر پوستی که به آن ها جوش عصبی نیز گفته می شود رنگی ندارند و بیشتر در لایه داخلی پوست تشکیل می شود همچنین این نوع جوش ها معمولا با درد همراه است.
دلایل ایجاد جوش غرور جوانی
جوش غرور جوانی معمولا برای همه نوجوانان رخ می دهد و شدت آن در برخی کمتر و در برخی بیشتر است، عوامل مختلفی در بروز این جوش ها تاثیر دارند که مهمترین آن ها شامل موارد زیر است:
تغییرات هورمونی
تغییرات هورمونی یکی از دلایل بسیار مهم در جوش های زمان بلوغ است، در این دوره از زندگی فرد دچار افزایش هورمون های جنسی می شود و مقدار آن ها در خون افزایش یافته و همین امر زمینه را برای افزایش ترشح چربی در پوست فراهم می کند، در نتیجه سبب التهاب غدد چربی صورت، رشد میکروب ها و ظهور جوش ها می شود. به خصوص در زنان هنگام نزدیکی به دوران قاعدگی افزایش جوش های صورت دیده می شود، زنانی که جوش زیادی میزنند معمولا دارای هورمون های مردانه زیادی هستند و رشد موهای صورت در بسیاری از آن ها نیز بیشتر از حد معمول است.
تغذیه نامناسب
تغذیه نامناسب در این دوران نیز یکی دیگر از عوامل تشدید کننده جوش است چرا که این مواد سبب افزایش چربی خون می شوند و مصرف مواد قندی نظیر سیب زمینی، ماکارونی، برنج، شکلات، پسته، موز، بادام و موادی از این قبیل در دوران نوجوانی توصیه نمی شود.
وضعیت روحی و آرامش اعصاب فرد
افرادی که دچار مشکلات روحی و روانی بوده و نیز فشار عصبی زیادی تحمل می کنند یا خواب کافی و منظمی ندارند بیشتر در معرض جوش زدن قرار می گیرند، هنگامی که فرد در این وضعیت قرار می گیرد پوست او شادابی و طراوت خود را از دست داده و میزان جریان خون و دفاع پوست کاسته می شود در نتیجه زمینه برای جوش زدن مهیا شده و به سرعت تعداد آن ها زیاد می شود.
عوامل ژنتیکی
مسائل ژنتیکی نیز می تواند در بروز جوش صورت نقش داشته باشد، اگر در خانواده ای افراد جوش زیادی می زنند این جوش زدن به بقیه نیز منتقل می گردد.
کمبود ویتامین ها
کمبود برخی ویتامین ها نظیر ویتامین های A و B که نقش سازنده و ترمیم کننده در پوست دارند می تواند عاملی برای بروز جوش غرور باشد، نبود این دو ویتامین سبب آسیب دیدن پوست و نیز کاهش دفاع آن می گردد، تجویز ویتامین A توسط متخصصان برای درمان جوش به همین دلیل است.
عدم رعایت بهداشت
رعایت نکردن نکات بهداشتی در این سن نیز می تواند در ایجاد و تشدید جوش غرور بسیار تاثیر گذار باشد، بنابراین صورت خود را با شوینده های مناسب تمیز نمایید و همچنین از دستکاری جوش ها خودداری کنید چرا که سبب انتشار عفونت به نقاط دیگر و افزایش تعداد و حجم جوش ها می شود.
راه هایی برای جلوگیری از بروز جوش غرور جوانی
با رعایت یکسری نکات می توانید جوش های صورت را تا حد زیادی کنترل نمایید و به سلامت پوست خود کمک کنید، از مهمترین این نکات می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- به صورت منظم پوست را تمیز نموده و زود به زود حمام کنید.
- هرگز با صورتی که دارای مواد آرایشی است به رختخواب نروید و حتما پیش از آن با استفاده از یک شوینده مناسب و آب ولرم صورت را بشویید.
- هنگام شستن به پوست فشار زیادی نیاورید و مانع از تحریک آن گردید تا جوش های بیشتری ظاهر نشوند.
- تا حد امکان از سبزیجات و میوه ها استفاده کنید و مواد خوراکی قندی را از برنامه غذایی خود حذف نمایید.
- هنگام استفاده از ژل یا اسپری مو از برخورد آن با صورت خودداری کنید.
- از دستکاری جوش های روی پوست خودداری نمایید.
- لباس های زیر را هر روز تعویض کرده به خوبی بشویید و جلوی آفتاب خشک کنید.
- وسایلی نظیر حوله، تیغ، ژیلت، صابون و ماشین ریش تراش باید به صورت شخصی باشند.
- محصولات آرایشی که چرب هستند را استفاده نکنید.
- ورزش را در برنامه روزانه خود قرار دهید و به سلامت خود کمک کنید.
درمان های سریع برای از بین بردن جوش جوانی
با وجود اینکه جوش جوانی برای اکثر افراد در این سن رخ می دهد با این حال ادامه دار نیست و به مرور رفع می گردد اما وجود آن روی صورت برای بسیاری از افراد ناراحت کننده بود به خصوص هنگامی که می خواهند در جمعی قرار گیرند بنابراین می توان با استفاده از یکسری روش ها این جوش ها را از بین برد البته این روش ها به هیچ عنوان راه حلی برای از بین بردن همیشگی جوش ها و درمانی کامل نیست.
استفاده از یخ
برای استفاده از یخ یک تکه از آن را درون پارچه ای تمیز قرار دهید و به مدت ۳ تا ۴ دقیقه روی جوش قرار دهید این کار باعث می شود تا التهاب، قرمزی، درد جوش و ناحیه اطراف آن کاهش یابد.
قرص آسپرین
استفاده از قرص آسپرین یکی دیگر از راه های از بین بردن جوش است، یک قرص آسپرین را پودر کرده و با مقداری آب ترکیب نمایید تا یک خمیر سفت به دست آید و آن را روی جوش قرار دهید و به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه صبر کنید تا التهاب و قرمزی جوش کاهش یابد و سپس با آب ولرم بشویید.
استفاده از محصولات آرایشی مخصوص به از بین رفتن سریع جوش کمک می کند، این محصولات دارای ترکیباتی نظیر سالیسیلیک اسید بوده که هم جوش ها را پوشانده و هم در طولانی مدت آن ها را از بین می برد.
جوش غرور نیز یکی از برهه های زندگی است که ادامه دار نیست و جای نگرانی ندارد و افراد می توانند با رعایت یکسری نکات به کاهش و از بین رفتن آن ها کمک کنند.