روغن ماهی، یکی از بهترین روغن هایی است که می توانید در یک رژیم غذایی سالم آن را به کار بگیرید. خواص روغن ماهی برای سلامت بدن و همچنین درمان بسیاری از بیماری ها مفید است. از این روغن می توانید در جهت تقویت حافظه، مراقبت از پوست و حفظ سلامت قلب استفاده کنید. در واقع روغن ماهی، سرشار از اسیدهای چرب امگا ۳ می باشد، که در حفظ سلامتی بدن و زیبایی پوست بسیار اهمیت دارد. بنابر این تاثیر روغن ماهی بر روی پوست و اهمیت آن برای سلامتی بدن انسان م بر آن داشته تا مقاله ای در این خصوص بنویسیم.
روغن ماهی چیست؟
یکی از روغن های مفید برای سلامت بدن روغن ماهی می باشد، که برای درمان بسیاری از بیماری ها موثر است. در واقع بیشترین خواص ماهی، مربوط به اسیدهای چرب امگا۳ آن می باشد. این روغن از کبد ماهی های مختلف مانند: ماهی تن، شاه ماهی و ماهی خال خالی گرفته می شود. روغن ماهی، سرشار از ویتامین های A و D و اسیدهای چرب امگا ۳ است و در حفظ سلامت قلب بسیار مفید می باشد.
سازمان جهانی بهداشت، با توجه به خواص بی نظیری که اسیدهای چرب امگا۳ برای بدن دارند، خوردن هفته ای دو بار ماهی را توصیه کرده است. بنابراین اگر احساس می کنید در رژیم غذایی شما هفته ای یک یا دو بار ماهی وجود ندارد، می توانید با مصرف روغن ماهی آن را جبران نماید.
فرق روغن ماهی با امگا ۳
سوال این جاست که آیا روغن ماهی همون روغن امگا۳ است؟ پاسخ به این سوال به درک بهتر فرق روغن ماهی و امگا۳ کمک زیادی می کند. در واقع روغن ماهی، یکی از منابع مهم اسیدهای چرب به حساب می آید. میزان اسیدهای چرب امگا ۳ موجود در روغن ماهی، حدود ۳۰ درصد و ۷۰ درصد بقیه مربوط به چربی های دیگر می باشد.
همانطور که گفته شد روغن ماهی از بافت و کبد ماهی های چرب که سرشار از امگا ۳ هستند ساخته شده است. بنابراین روغن ماهی هم یکی از منابع غنی از امگا ۳ می باشد و با آن فرق دارد. این روغن در کنار امگا۳، از چربی ها و ویتامین های دیگر نیز تشکیل شده است. شما میتوانید برای تامین امگا ۳ مورد نیاز بدن خود، از مواد غذایی که غنی از اسیدهای چرب امگا ۳ هستند مانند روغن ماهی استفاده نمایید.
خواص روغن ماهی برای پوست
یکی از مهمترین و بزرگترین اندام های بدن، پوست می باشد، که مقادیر زیادی امگا ۳ دارد. سلامت پوست تان در طول دوران زندگی به عوامل مختلفی بستگی دارد؛ به عنوان مثال، از عواملی که باعث کاهش زیبایی و سلامت پوست میشوند، میتوان به قرار گرفتن در معرض نور خورشید و کهولت سن اشاره کرد. حال به چند مورد از تاثیرات روغن ماهی بر روی پوست اشاره می کنیم.
- روغن ماهی، باعث نرمی و افزایش شادابی و نشاط پوست می شود.
- روغن ماهی، به کاهش خشکی پوست، درمان ترک های پوستی و همچنین مرطوب سازی آن کمک میکند.
- با مشکلات پوستی متعدد مانند جوش، زخم، پسوریازیس، اگزما و قرمزی پوست مبارزه می کند.
- روغن ماهی، باعث تجدید بافت پوستی و احیای سلولهای مرده پوست می شود.
- این روغن علائم پیری زودرس مانند، خطوط ریز و چین و چروک را از بین می برد.
- رنگ پوست صورت را یک دست کرده و لکه های تیره پوست را نیز از بین میبرد.
- روغن ماهی می تواند پوست را از تاثیرات اشعه ما فوق بنفش حفظ کند.
- از سلول های چربی پوست، به خوبی محافظت کرده و آنها را سالم تر نگه می دارد.
طریقه مصرف روغن ماهی
در هنگام مصرف روغن ماهی، باید مسائل مهمی را در نظر گرفت، به عنوان مثال، میزان دوز آن، تازگی، غلظت و نوع روغن از مواردی هستند که در هنگام مصرف باید به آنها توجه کنید. به صورت مختصر به توضیح این موارد می پردازیم.
میزان دوز روغن ماهی
به طور کلی دوز مصرفی روغن ماهی، از ترکیب EPA و DHA بر اساس میزان سلامتی و سن فرد فرق می کند. سازمان بهداشت جهانی برای هر فرد سالم میزان مصرف 2 دهم تا 5 دهم یا ۲۰۰ تا ۵۰۰ میلی گرم در روز را مجاز اعلام کرده است. زنان شیرده یا باردار و افرادی که مبتلا به بیماری های قلبی هستند، می توانند میزان دوز مصرفی خود را افزایش دهند. بیشترین فواید روغن ماهی را می توان در روغنی پیدا کرد که حاوی حداقل ۳۰۰ میلی گرم EPA و DHA باشد.
نوع روغن ماهی
یکی از مواردی که هنگام خرید مکمل های روغن ماهی باید به آن توجه شود، این است که باید به برچسب روی آن و غلظت روغن ماهی دقت کنید. بیشتر روغن های ماهی که در بازار وجود دارد، در هر ۱۰۰۰ میلی گرم روغن ماهی فقط ۱۰۰ میلی گرم EPA و DHA وجود دارد. از بهترین روغن های ماهی موجود در بازار با قیمت مناسب، به روغن ۱۰۰۰ میلی گرمی که حاوی ۵۰۰ میلی گرم EPA و DHA می توان اشاره کرد.
طریقه مصرف روغن ماهی روی پوست
برای مصرف روغن ماهی بر روی پوست و تاثیر گذاری بهتر آن مراحل زیر را انجام دهید.
- ابتدا صورت خود را با یک شوینده مناسب بشویید و سپس آن را خشک کنید.
- هر صبح یا شب با استفاده از یک سوزن، داخل کپسول امگا۳ را تخلیه کنید و روی پوست صورت یا حتی گردن خود بمالید.
- روغن خارج شده از کپسول را به مدت چند دقیقه روی پوست تان ماساژ داده تا خوب جذب شود.
- پس از حدود ۲۰ دقیقه صورت خود را با آب ولرم بشویید یا اینکه به کمک یک اسفنج یا پد مرطوب، روغن ماهی را از روی پوست خود پاک کنید.
تاثیر روغن ماهی بر روی زخم ها
با استعمال موضعی روغن ماهی، سوختگی ها و التیام زخم ها را می توانید بهبود ببخشید. به نظر میرسد علت آن، اسیدهای چرب امگا ۳ موجود در روغن ماهی می باشد.
خواص روغن ماهی برای سوختگی
استعمال موضعی روغن ماهی برای بهبود سوختگی ها و التیام زخم ها مفید می باشد.
مصرف روغن ماهی، باعث کاهش خیز حاصل از سوختگی که یکی از شاخص های آن نشت پروتئین از موضع سوختگی است می شود.
مکانیسم احتمالی کاهش محتوای پروتئین، در موضع سوخته، به وسیله روغن ماهی جایگزین اسید های چرب امگا ۳ موجود می شود.
کاهش حساسیت به نور
شواهد نشان میدهد که روغن ماهی، میتواند حساسیت به نور را در پوست کاهش دهد. در این حالت بثورات پوستی و تاول هایی را که بر اثر قرار گرفتن در معرض نور شدید آفتاب حاصل می شوند را کمتر خواهند کرد. اما هنوز به مطالعات بیشتری در این زمینه نیاز است.
کاهش جوش و آکنه با مصرف روغن ماهی
یکی از مهمترین دلایل بروز آکنه، به وجود آمدن التهاب در بدن است. اگر منابع روغن ماهی را در رژیم غذایی خود بگنجانید، از بروز آکنه پیشگیری می کند و یا حداقل احتمال بروز آن را کاهش می دهد. ایزوترتینوئین از موثرترین درمان ها، برای بهبود آکنه می باشد. مطالعات نشان میدهند که مصرف روغن ماهی، احتمالاً میتواند عوارض جانبی ناشی از این دارو را نیز کمتر کند. این موضوع که چگونه روغن ماهی می تواند باعث کاهش بروز جوش شود، هنوز پژوهشهای بیشتری را می طلبد.
ناگفته نماند که روغن ماهی می تواند در تنظیم چربی پوست نیز موثر باشد.
کاهش علائم دراماتیت آتوپیک و پسوریازیس با روغن ماهی
برخی از اختلالات پوستی مانند، دراماتیت آتوپیک و پسوریازیس، می توانند علائمی مثل خشکی، قرمزی و خارش پوست را به وجود آورند. مصرف روغن ماهی به مقدار کافی، باعث می شود تا پوست در برابر عوامل محرک زا، قدرت بیشتری را برای محافظت از خود پیدا کند؛ زیرا در این صورت رطوبت پوست بیشتر می شود و همچنین زبری آن کمتر احساس خواهد شد. از آن جایی که میزان حساسیت پوست با مصرف روغن ماهی کاهش می یابد، از شدت خارش و قرمزی آن نیز کم می شود.
روش تهیه روغن ماهی
روغن جگر ماهی، از فشردن ماهی پخته شده به دست می آید. به این ترتیب یکی از مهمترین مراحل تهیه پختن ماهی است.
در کارخانه های بزرگ تهیه روغن را به کمک دیگ های بزرگ بخار انجام می دهند. البته برخی از کارخانه ها نیز از روشهای پخت مخصوص به خود استفاده میکنند. اما آنچه گفتیم به صورت کلی بود.
زمانی که ماهی را در یک دیگ می پزید، همراه روغن شیرابه ای نیز از ماهی خارج می شود. این شیرابه باید تسویه بشود و از مخلوط خارج گردد.
بنابراین یک عملیات میانی صورت می گیرد که تحت عنوان سانتریفیوژ کردن صورت می پذیرد. این کار نیز به کمک دستگاه های خاصی انجام می شود.
مرحله بعد تصفیه روغن و آماده کردن آن برای ریختن در بطری ها می باشد. برای این کار حدود نیم ساعت، روغن را در یک دیگ بخار حرارت می دهند. حرارت بالای بخار به صورت مستقیم انجام می شود. این کار مزایای زیادی دارد اما اگر حرارت روغن زیاد باشد می تواند باعث تلخ شدن آن شود. از جمله مزایای این حرارت لحظه آخری می توان به افزایش عمر روغن ماهی اشاره کرد. همچنین می تواند به بهبود طرز تهیه روغن جگر ماهی و خواص آن در دوره بارداری کمک کند.
در این قسمت لازم است روغنی جوشیده شده را صاف نمایید. اگر این مرحله به خوبی انجام نشود احتمال دارد روغن، در زمان کوتاهی خراب شود.
اگر به دنبال یک روغن جگر ماهی خوب و باکیفیت می گردید، بهتر است از شرکتهایی خرید کنید که مطمئن هستید در این روش تنها از جگر ماهی استفاده می کنند.
در روش دوم می توان از دیگر بقایای ماهی نیز استفاده کرد، اما کیفیت آن به طور قابل توجهی پایین می آید.
نتیجه گیری
در این مقاله از مجله آرانیک در رابطه با روغن ماهی و خواص آن برایتان مطالبی را ارائه دادیم ، همانطور که میدانید ، روغن ماهی، از روغن های مفیدی است که می تواند بسیاری از ویتامین های مورد نیاز بدن و منجمله پوست را تامین کند. اگر شما هم به دنبال داشتن پوستی شفاف و لطیف هستید، می توانید از مکمل های روغن ماهی استفاده کنید.