این روز ها برنزه کردن با دستگاه سولاریوم فکر افراد زیادی به خصوص جوانان را به خود مشغول کرده است. این درحالی است که کارشناسان و پزشکان هشدار می دهند؛ برنزه کردن پوست با این دستگاه علاوه بر افزایش سرطان پوست، عوارض نامطلوب دیگری را نیز به دنبال دارد. در حالی که وزارت بهداشت استفاده کردن از این دستگاه را ممنوع کرده است، اما باز هم عده ای سود جو در سالن های ورزشی و آرایشی از این دستگاه ها استفاده کرده و برای به دست آوردن پول بیشتر با جان و سلامتی مردم بازی می کنند. و جوان ها گول تبلیغات دروغین آن ها را می خورند و جانشان را به خطر می اندازند و همچنین بخاطر نداشتم آگاهی لازم، سلامتی خود را از دست می دهند. در ادامه مقاله به عوارض و خطرات دستگاه سولاریوم می پردازیم.
ضررهای استفاده از دستگاه سولاریوم برای پوست
تب برنزه کردن پوست در این روزها آنقدر داغ است که دیگر افراد به عاقبت رفتن به اتاقک داغ سولاریوم فکر نمی کنند. فقط به تغییر رنگ پوستشان فکر می کنند و دیگر چیزی برایشان مهم نیست.
یک داستان حقیقی از مضرات دستگاه سولاریوم
دختری به نام فریده خیلی دوست داشت برای شب عروسی خود بدنش را برنزه کند. شاید او هم مانند خیلی های دیگر گول تبلیغات دروغ آرایشگران را خورده بود و سلامت خود را به دست آنان سپرده بود. او بعد از انتخاب یک مرکز خوب و مجهز با شور و شوق فراوان در یک دستگاهی که مانند تابوت است به نام سولاریوم خوابید. او در ابتدای کار کمی احساس نگرانی می کرد اما ذوق برنزه شدن نمی گذاشت که درست فکر کند. بعد از انجام برنزه کردن و بیرون آمدن از دستگاه احساس سرگیجه و حالت تهوع داشت. با همسرش به پزشک مراجعه کرد و پزشک متخصص متوجه شد که کلیه و کبد فریده بر اثر حرارت ناشی از سولاریوم پخته است و متاسفانه بعد از چند ساعت عروس جوان قبل از پوشیدن لباس عروسی از دنیا رفت.
برنزه شدن به چه قیمتی
سولاریوم دستگاهی جدید است که پوست را برنزه می کند و چند سالی است که وارد کشور ما شده و در همین چند سال طرفداران پر و پا قرصی را پیدا کرده است. دستگاه سولاریوم شامل تختی است که روی دیواره های آن لامپ های اشعه فرابنفش قرار داده شده است و هنگامی که بدن داخل این دستگاه قرار می گیرد، درب آن که مانند دیواره هایش دارای لامپ های مشابهی است بسته می شود و بدن درون جعبه قرار می گیرد.
در حقیقت اتاقک سولاریوم از یک تشک خورشیدی ساخته شده است که در آن لامپ های UVB و UVA قرار داده شده و از بالا و پایین به بدن فرد اشعه می تابد.
آیا برنزه شدن بی خطر وجود دارد؟
برنزه شدن پوست به هر صورتی چه با نور آفتاب و چه با دستگاه سولاریوم زمینه ابتلا به سرطان پوست و نوع خطرناک آن که به ملانوما معروف است را فراهم می کند. بیماری سرطان پوستی ملانوما در اثر تماس های مکرر با اشعه ماورای بنفش خورشید و یا در اثر مواجه شدن با شدت بالای اشعه که در دستگاه سولاریوم به کار می رود اتفاق می افتد.
برنزه شدن بی خطر وجود ندارد و ما به جوان ها و افرادی که تمایل دارند که این کار را انجام دهند توصیه می کنیم که از برنزه کردن چه بصورت حمام آفتاب و چه به صورت سولاریوم خودداری کنند.
در اروپا استفاده از سولاریوم را محدود کرده اند
سولاریوم دارای اشعه، عوارضی را به دنبال دارد. به همین جهت امروزه کمتر دیده می شود جوان ها در کشورهای غربی از دستگاه سولاریوم و یا آفتاب برای برنزه شدن پوست استفاده کنند؛ اما متاسفانه از زمانی که در آن کشورها مصرف سولاریوم و آفتاب محدود شد، در ایران استفاده از این دستگاه رایج شده است.
بعضی از افراد اینگونه تصور می کنند که، دستگاه سولاریوم مضرات نور خورشید را ندارد و به همین دلیل از آن استفاده می کنند؛ در حالی که دستگاه های برنزه کردن پوست مانند نور خورشید برای پوست انسان مضر است
افزایش چین و چروک ها در پوست و شلی و افتادگی پوست از عوارضی هستند که بر اثر استفاده از سولاریوم در دراز مدت خود را نشان می دهند. کسانی که بیشتر در معرض اشعه فرابنفش قرار می گیرند نسبت به سایرین ۲۰ سال زودتر به پیری پوست، بروز لکه های پوستی، کدر شدن پوست، کک و مک، چین و چروک پوست و ضخیم شدن سطح آن دچار می شوند.
خطرات برنزه کردن پوست با خورشید یا دستگاه
۱. اشعه هایی که پوست را زودتر پیر می کنند
کارشناسان پوست بر این باورند که اگر از سولاریوم در دراز مدت استفاده شود و دفعات تکرار تماس با اشعه uv زیاد شود، بر اثر تجمع رنگدانه ها سرطان پوست و قبل از سرطان از بین رفتن قوام پوست ایجاد می شود. در نتیجه پوست لطافت خود را از دست داده و حتی اگر به سرطان پوست مبتلا نشوند، نسبت به هم سن و سال هایشان پوست شکسته تر و پیر تری پیدا خواهند کرد.
۲. اثرات منفی سولاریوم بر روی چشم
از آنجایی که اشعه ماورای بنفش خورشید خطراتی دارد؛ در بعضی از کشورها استفاده از آن ممنوع است. افراد باید در هنگام شنا کردن بدن خود را بپوشاند. در این خصوص حتی سازمان بهداشت جهانی استفاده کردن از پوشش بلند، پوشاندن تمام بدن ، استفاده کردن از کلاه هایی که لبه دارند و همچنین پشت گردن را نیز می پوشاند برای محافظت از پوست در برابر اشعه ماورای بنفش خورشید توصیه کرده است.
در ایران متاسفانه بدون هیچ گونه نظارتی استفاده از سولاریوم فعالیتش را ادامه می دهد و زمینه ابتلا به سرطان های پوست به ویژه سرطان ملانوما را فراهم می کند و نیز به سوختگی های پوستی، قرمز شدن پوست، اختلال ایمنی، آسیب های عروقی و عوارض چشمی مانند آسیب به شبکیه، قرنیه، ملتحمه یا آسیب توام شبکه و قرنیه می انجامد و این آمار در حالی است که بیشتر مشتریان برای ایمنی از عینک استفاده می کنند؛ اما باز هم دچار عوارض آن می شوند.
اگر افراد علاقه زیادی به برنزه کردن پوستشان دارند، بهتر است از کرم های برنزه کننده که منجر به رنگی شدن سطح پوست می شود و نیاز به تابش زیاد نور آفتاب ندارند، استفاده کنند.
هشدار سازمان بهداشت جهانی درباره استفاده از دستگاه سولاریوم
سازمان بهداشت جهانی به دلیل عوارض ناخوشایند سولاریوم قوانینی را برای کنترل این پدیده تعریف کرده و به چند گروه درباره برنزه کردن پوست هشدار داده است.
- در ابتدا این هشدارها متوجه کسانی است که دارای پوست شماره 1 و 2 هستند یعنی افرادی که معمولاً چشم های روشن دارند که اشعه ماورای بنفش به پوست آن ها بیشتر از بقیه افراد آسیب وارد می کند.
- اما دومین گروه افراد زیر ۱۸ سال می باشند که نباید از دستگاه سولاریوم استفاده کنند و یا حمام آفتاب بگیرند.
- همچنین کسانی که زخم های پوستی، کک و مک، خال های زیاد، سابقه آفتاب سوختگی در بچگی در هر مرحله از زندگی شان داشتهاند.
- کسانی که داروی خاصی استفاده می کنند باید قبل از برنزه کردن با پزشک شان مشورت کنند.
- همچنین سازمان جهانی بهداشت به زنان توصیه کرده است که در زمان برنزه کردن از لوازم آرایشی استفاده نکنند؛ زیرا ممکن است استفاده از اشعه ماورای بنفش برای شان ایجاد حساسیت کند.
اما متاسفانه با همه هشدار هایی که داده شده است، هر روز بر تعداد کسانی که متقاضی برنزه کردن پوست با سولاریوم هستند افزوده می شود. این نشان میدهد که همچنان باید منتظر عواقب خطرناک آن باشیم.
اکثر کسانی که برای ازدواج انتخاب نمی شوند تن به عمل زیبایی می دهند
آمارها نشان میدهند که زنان بیشترین متقاضی تغییرات زیبایی چه در عمل های جراحی زیبایی و چه در برنزه شدن پوست هستند. در دوره سنی ۱۸ تا ۴۰ سالگی این آمار بیشتر به چشم می خورد. این امر نشان میدهد که افرادی که مجرد هستند و هنوز برای ازدواج انتخاب نشده اند بیشتر این تغییرات را لحاظ می کنند.
به طور معمول کسانی که بیشتر به این نوع کارها گرایش پیدا می کنند از لحاظ ظاهر تفکرات منفی نسبت به خود دارند و تلاش می کنند با این تغییرات جامعه نسبت به آنها بیشتر پذیرا باشد؛ زیرا دچار ترس اجتماعی هستند. روانشناسان بر این باورند که افرادی به دنبال تغییرات زیبایی مانند سولاریوم می روند که دچار عدم رضایت گسترده از خودشان هستند و در شغلشان انسان های موفقی نیستند.
۳. تغییرات زیبایی و رفتارهای اغوا گرایانه در اجتماع
کسانی که بیشتر دارای اضطراب و اختلالات شخصیتی و روانی هستند، معمولاً به این نوع کارها جذب می شوند و قصد دارند تا با تغییر وضعیت ظاهری خود رفتارهای اغواگرایانه ای در محیط های اجتماعی از خود بروز داده تا دیگران را به خود جذب کنند. همچنین افرادی که در موقعیت های زندگی شان هدفمند نیستند و عزت نفس، انگیزه پیشرفت و خود ارزشمندی پایینی دارند و همچنین زود شکننده هستند، به مسائلی مانند سولاریوم روی می آورند و نسبت به این موضوعات بسیار سریع از خود واکنش نشان می دهند. این افراد کسانی هستند که از لحاظ اجتماعی در گروه هایی از دوستان و آشنایان خود قرار دارند، که فشار گروهی بر آنها حاکم است و فکر میکنند با انجام چنین کارهایی در میان افراد گروه بیشتر پذیرفته میشوند.
در طول تاریخ رنگ سیاه پوست، نشانه بردگی و رنگ روشن رنگ برتر بوده است. در چنین حالتی می بینیم که ممکن است استفاده از سولاریوم با معیارهای زیبا شناسی همخوانی نداشته باشد و زیبایی چندانی را به افراد ندهد، اما فرد به پیروزی مد خود را در معرض خطر عوارض این دستگاه ها قرار می دهد.
این روزها دسترسی افراد به تغییرات مد با توجه به فناوری های اینترنت و تکنولوژی و ماهواره بیشتر شده است و به نوعی فرهنگ جهانی مدگرایی به وجود آمده است، که با فرهنگ دینی ما هماهنگی ندارد. طبق بررسی های دانشمندان استفاده کردن از سولاریوم اعتیاد آور می باشد؛ زیرا بر اثر گرمایی که این دستگاه تولید می کند، آندروفین یا همان ماده شبیه افیونی در مغز افراد واکنش ضد درد ایجاد می کند و باعث کاهش اضطراب و تنش در فرد می شود که از لحاظ روانی برای او آرامش بخش است.
مسئولان بیشتر به این امر توجه کنند
اگر در جامعه امروزی مدگرایی به حدی رسیده است که فرد حتی حاضر است قید سلامت خود را بزند و تن به دستگاه سولاریوم بدهد، در گذشته نیز در بعضی از کشورها که ادعای تمدنی درخشان و فرهنگ دارند؛ مانند یونان باستان و رم زن ها برای اینکه سفید تر به نظر بیایند، صورتشان را با سرب رنگ می کردند تا جایی که ممکن بود به دلیل این کار مسموم شوند.
به نظر می رسد متولیان این امر با توجه به عوارض شدید سولاریوم باید ممنوعیت استفاده از آن را در باشگاهها و آرایشگاهها به طور جدی اعلام کنند و با متخلفان آن برخورد جدی داشته باشند. مسئولان فرهنگی کشور نیز باید از عواقب وحشتناک این امر پرده بردارند تا سطح آگاهی مردم بالا رفته و به دنبال چنین تغییراتی در زیبایی خود که ممکن است جانشان را از دست بدهند نروند. همچنین مسئولان رسانه ملی نیز میتوانند با تهیه کردن برنامه های جذاب و استفاده کردن از کارشناسان مجرب و شناخته شده عوارض استفاده از سولاریوم را به مردم بخصوص جوانان گوشزد کنند.
نتیجه گیری
باید به یاد داشته باشید که اگر ساعت ها برای برنزه کردن پوستتان چه در زیر دستگاه های برنزه کننده و چه در زیر نور خورشید قرار بگیرید، بی شک بعد از مدتی پوست شما دچار آسیب خواهد شد. همچنین سالن های برنزه کننده بدون نظارت های مناسب نیز میتوانند برای چشمانتان بسیار خطرناک باشد. شما می توانید برای برنزه کردن بدون عوارض پوستتان به پزشکان مشاور ما در مجله زیبایی آرانیک که سعی کرده اند بهترین خدمات زیبایی پزشکی را برای شما فراهم کنند تماس گرفته و هرگونه سوالی که درباره این موضوع دارید را با آن ها در میان بگذارید.