بوی نامطبوع بدن بسیار ناخوشایند است اما راه هایی برای درمان بوی بد بدن و یا از بین بردن بوی عرق وجود دارد. درمان بوی بدن با طب سنتی و همچنین روش های نوین علوم پزشکی، هرکدام مزایای خود را دارند. در ادامه مقاله در مورد علت بوی بد بدن و راههای درمان آن توضیح خواهیم داد.
علت بوی بد عرق
عرق، خود به تنهایی بوی ندارد؛ اما با افزایش سریع باکتری ها هنگام عرق کردن و تبدیل آن به اسید، در نهایت منجر به بوی بد عرق بدن خواهد شد. معمولا کشاله ران، زیر بغل، پا، ناف، ناحیه تناسلی و پشت گوش بیشتر از بقیه نقاط بدن دچار تعریق می شوند.
علت بوی بد بدن هر فردی منحصر به خودش است، که میتواند تحت تاثیر جنسیت، رژیم غذایی، سلامتی و مصرف داروهای خاص باشد. بد بودن بوی عرق، می تواند بسیار ناراحت کننده باشد. اگرچه بد بودن بوی عرق بدن، ضرری ندارد اما می تواند نشانه ای از ضعف در وضعیت سلامت عمومی باشد.
به کمک این اطلاعات در می یابیم که باید چگونگی درمان عرق بد بو را پیدا کنیم. این که بوی بد ناشی از باکتریایی می باشد که باعث شکستن تعریق بدن شده و عمدتا با آپو کرین در بدن ارتباط دارند. این غده در ناحیه تناسلی، کشاله ران، سینه ها، زیر بغل و گوش بیشتر وجود دارند.
آیا عرق کردن طبیعی است؟
طبق تحقیقاتی که انجام شده است، عرق کردن بدن زمانی که در محیط گرم قرار دارید و یا در حال انجام دادن فعالیت بدنی هستید عرق کردن کاملا امری طبیعی کی باشد و از سلامت بدن تان خبر می دهد. زمانی که درجه حرارت بدن بالا می رود، غده های تعریق در زیر بغل و ناحیه کشاله ران، توسط سیستم عصبی اتونومیک بدن باخبر می شود.
به غده ها دستور داده می شود که چربی موجود در عرق را به وسیله لوله های غدد، از بدن خارج کند. زمانی که دیواره های لوله غدد شروع به سفت شدن می کنند، عرق را به سطح پوست می رسانند تا توسط باکتری ها شکسته شوند. با شروع فعالیت باکتری ها و تجزیه شدن عرق، بوی بد بدن نیز بلند می شود.
البته این بو با حمام کردن از بین می رود. برای مبارزه با بوی بد بدن که ممکن است بین سطوح پوست در آن قسمت اصطکاک ایجاد شود از یک دستمال مخصوص استفاده کنید بعضی از محصولات مثل صابون برای بیهوش شدن بدن نیز وجود دارد که در این زمانها به کارتان میآید.
علت بوی بد بدن
کمبود بعضی از ویتامین ها در بدن
علت بوی بد بدن می تواند کمبود بعضی از ویتامینها باشد. سوالی که پیش میآید این است که کمبود کدام ویتامین باعث بوی بد عرق بدن می شود؟
معمولاً کسانی که از سبزیجات تازه و مواد مغذی کمتر استفاده می کنند، بوی بدنشان، نسبت به دیگران بسیار شدیدتر است. اگر احساس کردید که بوی بد عرق شما در حال شدیدتر شدن است، بهتر است آزمایش کمبود ویتامین را انجام دهید، تا با خبر شوید که چه ویتامینی در بدن تان کم است؛ زیرا بوی بد عرق بدن می تواند نشانه های از ابتلا به بیماری خود ایمنی باشد.
استفاده کردن زیاد از شکلات و شیرینی
دقت داشته باشید که علت بوی بد عرق بدن، می تواند ناشی از مصرف شیرینی و شکلات باشد. دلیل اصلی این موضوع این است که باکتری ها مانند شما عاشق قندها هستند و اگر شما قند خون خودتان را افزایش دهید، در اثر تعریق میزان زیادی گلوکز از بدنتان خارج می شود که باکتری ها آنها را تبدیل به نوعی الکل می کنند. این الکل بوی بسیار شدیدی دارد و باعث می شود تا اطرافیان شما از بوی بد شما آزرده شوند.
وجود برخی بیماری ها در بدن
به طور کلی بیماری های کلیوی نشانه های بسیار کمی دارند. به همین جهت معمولاً زیاد جدی گرفته نمی شود. بوی بد عرق، یکی از نشانه های بیماری کلیوی می باشد که باید حتماً به پزشک مراجعه شود. در این حالت به علت عدم دفع سموم بدن توسط کلیه ها، بدنتان دچار بوی بدی خواهد شد. یکی دیگر از علل بوی بدن بدن دیابت می باشد مخصوصا بوی بد در پاها.
استفاده زیاد از گوشت سفید و قرمز
افزایش بیش از حد بعضی از ویتامین ها در بدن یا کمبود آنها می تواند علت بوی بد بدن باشد. گوشت سفید و قرمز دارای ویتامین کولین هستند که علت اصلی بوی بد بدن به شمار می رود. ویتامین کولین از زیر مجموعه های ویتامین B می باشد و در اثر استفاده زیاد از گوشت سفید و قرمز به مرور زمان عرق شما را بد بو خواهد کرد. معمولاً افرادی که رژیم غذایی با پروتئین زیاد دارند، بیشتر از سایرین به دنبال راه های رهایی از بوی بد عرق هستند.
استرس و فشار زیاد
به جرات می توان گفت، یکی از مهمترین علت بوی بد عرق بدن، تحمل استرس و فشار های روزمره است. بسیاری از افراد زمانی که دچار اضطراب و استرس میشوند، فعالیت غده های تعریق آنها چند برابر می شود. در نتیجه دچار بوی بد می شوند. باید به این نکته توجه داشته باشید که اگر در چنین مواقعی آرامش خود را حفظ نکنید، در مرور زمان عرق ناشی از فشار به صورت دائمی گریبان گیر شما خواهد شد و در این صورت با مشکلات زیادی شما را مواجه خواهد کرد.
استفاده از کلم و زیره
کلم و زیره از جمله مواد غذایی هستند که مقادیر بالایی گوگل را در خود ذخیره کرده اند. به همین جهت اگر دچار بوی عرق زیاد هستید حتی المقدور نباید از این مواد غذایی به خصوص در فصل گرم سال استفاده کنید. لااقل تا زمانی که بدن به حالت عادی برگردد است.
اضافه وزن
اضافه وزن باعث می شود که پوست فرد افتاده شده و دارای چین و چروک گردد. چین و چروک، عرق و باکتری را در زیر خود جمع می کند بنابراین اگر این سوال برای شما مطرح شد که چه کار کنم که بدن بوی بد ندهد؟ باید بگویم بهتر است به فکر کاهش وزن خود بیفتید و بدنی متناسب برای خود بسازید.
ژنتیک
بعضی از افراد به صورت ژنتیکی نسبت به دیگران بیشتر عرق می کنند. بنابراین ژنتیک نیز می تواند یکی از دلایل بوی بد زیر بغل باشد.
علت تغییر بوی عرق بدن
زمانی که از بدن بوی بدی بیرون می آید، ممکن است برای دیگران ناخوشایند باشد و این چیزی است که به آن بوی بدن یا برو میدوز می گویند. زمانی که فردی به سن بلوغ میرسد اگر اقدامات لازم را برای نظافت و رفع بوی بد عرق انجام ندهد بوی بدن او آشکار می شود. افرادی که که چاق هستند یا به صورت منظم غذاهای تند و پر ادویه میخورند و همچنین کسانی که دارای شرایط خاص پزشکی مانند دیابت هستند، بیشتر بوی بدن شان را احساس می کنید. در واقع چاقی برخی از بیماریها و رژیم نامناسب می تواند علت تغییر بوی عرق بدن باشد.
کسانی که بیش از حد عرق می کنند مانند؛ افراد مبتلا به هایپر هید روزیس، بیشتر از سایرین درگیر بوی بد بدن خود می شوند. با این حال علت بالا بودن سطح نمک موجود در عرق، برای تجزیه باکتری های سطح پوست، می تواند علت بوی بد عرق در بدن شود. البته این به تعریق بیش از حد بدن و اینکه کدام نوع غدد عرق درگیر شدهاند، بستگی دارد.
عرق خود به تنهایی بی بو است. افزایش سریع باکتری ها در هنگام عرق کردن و تبدیل شدن آن به اسید ها، در نهایت منجر به بوی بد در بدن و تغییر بوی عرق می شود. بوی بدن هر شخص می تواند دلپذیر و یا خاص باشد، که می تواند برای شناسایی افراد به ویژه توسط سگ ها و سایر حیوانات مورد استفاده قرار گیرد.
درمان بوی بد بدن با طب سنتی
از دیرباز در طب سنتی برای تمام امور درمانی و پیشگیری از بیماری ها و هر چه که با بدن انسان ارتباط دارد، راهکارهای طبیعی و بدون عوارض را ارائه داده است. بوی بد عرق همیشه برای افراد نامطلوب و دردسر ساز است، به خصوص برای اطرافیان آن فرد. درمان بوی بد بدن با طب سنتی در واقع راهکارهای ساده می باشد که می توانید به آسانی آنها را در خانه انجام دهید. بسیاری از افراد برای رهایی از بوی بد بدن به مصرف انواع عطر و ادکلن روی می آورند که این امر علاوه بر هزینه زیاد ممکن است سلامت آنها را نیز به خطر بیندازد.
در طب سنتی مواد طبیعی و گیاهان زیادی هستند که برای درمان بوی بد بدن مناسب هستند که به برخی از آنها اشاره می کنیم:
نعنا
یکی از راه های درمان بوی بد بدن در طب سنتی، استفاده از محلول دم کرده نعناع می باشد. با کمک این محلول می توانید بدن خود را شستشو دهید تا علاوه بر رفع بوی بد آن به کم شدن ترشح غدد عرق نیز کمک کرده باشید. این محلول برای از بین بردن بوی بد دهان نیز به کار می رود.
استفاده از روغن نارگیل
روغن نارگیل یکی از بهترین و موثرترین درمان ها برای رفع بوی بده بدن می باشد. خواص ضد میکروبی در روغن نارگیل باعث میشود تا رشد باکتریها در سطح پوست محدود شده و عامل مهمی در مبارزه با بوی بد بدن است.
پودر صندل
پودر صندل به عنوان یک عنصر رایج آئورودیک می باشد که میتواند عرق بدن را کنترل می کند. همچنین با از بین بردن رطوبت اضافی پوست، باعث خشک نگه داشتن و تمیزی پوست می شود. برای استفاده از پودر صندل آن را با گلاب و آبلیمو مخلوط کرده و به بدن خود بمالید. بعد از اینکه این ماسک ضد عرق روی پوست شما خشک شد آن را با آب ولرم شستشو دهید. گلاب نیز برای عرق بدن بسیار مفید است.
برگ حنا
پودر برگ حنا باعث خشک شدن پوست میشود و همچنین فعالیت غدد تعریق را کاهش می دهد. پودر برگ حنا می تواند همراه با پودر برگ سدر و جوش شیرین مخلوط شده و سپس مورد استفاده قرار گیرد. برای درمان قطعی بوی بد بدن، برگ حنا را با جوشانده سرکه یا سماق مخلوط کرده و به صورت خمیر درآورید و روی محل عرق قرار دهید پس از نیم ساعت آن را با آبغوره یا سرکه بشویید.
دانه شنبلیله
دانه شنبلیله دارای خواص آنتی اکسیدانی و ضد باکتریایی می باشد. خواص آنتی اکسیدانی به دفع سموم بدن کمک کرده و همچنین خواص ضد باکتریایی آن عفونت باکتریایی را در بدن کنترل می کند. اعتقاد بر این است که دانه شنبلیله برای از بین بردن بوی بد بدن بسیار موثر است.
مریم گلی
گیاه مریم گلی برای کاهش عرق بدن به صورت خوراکی استفاده می شود. مخلوط جوشانده مریم گلی با زوفا و گل ختمی را پس از سرد شدن روزی دوبار بنوشید. برای اینکه اثربخشی بهتری داشته باشد، می توانید پودر مریم گلی را به صورت مستقیم برای درمان بوی بد بدن نیز به کار ببرید.
برگ مورد
برگ مورد تازه خشک شده را می توانید به پودر تبدیل کنید و آن را به بدن خود بمالید. می توانید برگ مورد را دم کرده و با آن بدن خود را شستشو دهید. برگ مورد به علت داشتن خاصیت قابض کردن غدد عرق، تعریق پوست را کنترل می کند و همچنین بوی آن باعث درمان بوی بد عرق بدن می شود.
گوجه فرنگی
یکی دیگر از راههای درمان بوی بد عرق بدن استفاده از گوجه فرنگی می باشد. خواص ضد باکتریایی و ضد عفونی کنندگی گوجه فرنگی می تواند در کم شدن باکتری هایی که باعث به وجود آمدن بوی بد در بدن می شوند کمک کند. گوجه فرنگی می تواند در درمان تعریق بیش از حد بدن موثر باشد. آب گوجه فرنگی نیز دمای بدن را کاهش می دهد.
برگ شیرین بیان
برگ شیرین بیان نیز مانند برگ مورد به صورت دم کرده غلیظ جهت شستشو بدن مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین پاشیدن پودر شیرین بیان بر روی بدن، باعث کاهش ترشحات غدد عرق و همچنین درمان بوی بد آن می شود.
پوست و برگ گردو
پوست و برگ گردو، برای درمان بوی بد عرق بدن مورد استفاده قرار می گیرد. برگ گردو دارای خاصیت ضد میکروبی قوی می باشد که با استفاده از خیسانده یا دم کرده غلیظ آن برای شستشوی بدن، به رفع بوی بد آن کمک زیادی می کند و همچنین پوست سبز گردو نیز باعث کاهش فعالیت قدرت عرقی و کنترل ترشح ها می شود. می توانید مخلوطی به میزان مساوی از پودر برگ گردو، پودر پوست سبز گردو، حنا و مردار سنگ را برای از بین بردن بوی بد عرق روی بدن خود بپاشید.
آب
یکی دیگر از راه های از بین بردن مصرف زیاد آب است. آب به عنوان یک حلال بزرگ سموم بدن را دفع می کند. علاوه بر این آب بهترین خنثی کننده است و مانع تشکیل باکتری در روده میشود، به همین خاطر برای مبارزه با بوی بد بدن بسیار موثر است.
گل ارمنی
گل ارمنی نوعی گل رس است که علاوه بر تسکین زخم خاصیت ضد عفونی کنندگی پوست را نیز دارد. از این ماده می توانید برای درمان عرق بدن استفاده کنید. می توانید مخلوطی از گل ارمنی را با گل سرخ و پودر نعنا به همراه مقداری آب و سرکه به صورت رقیق در آورده و آن را به مدت نیم ساعت روی بدن خود قرار دهید.
لیمو
یکی دیگر از موادی که برای خوشبو کردن بدن و همچنین درمان بوی بد عرق مورد استفاده قرار می گیرد، لیمو است. شبها قبل از خواب عصاره لیمو را به بدن خود بمالید.
برگ سیب
برای شستشوی بدن و از بین بردن بوی بد آن می توانید از دم کرده برگ تازه سیب استفاده کنید. همچنین مخلوط این دم کرده با سرکه سیب می تواند گزینه خوبی برای از بین بردن بوی بد بدن باشد.
گل سرخ
گل سرخ به خاطر بوی خوشی که دارد از جمله گیاهانی است که برای درمان بوی بد بدن مورد استفاده قرار می گیرد. گلاب که از گل سرخ گرفته می شود نیز برای از بین بردن عرق بدبو بسیار موثر است بنابراین برای از بین بردن بوی بد بدن مورد استفاده قرار دهید.
رزماری
این گیاه به خاطر بوی تند خود در درمان بوی بد بدن مورد استفاده قرار می گیرد. می توانید با پاشیدن ترکیب یک پنجم رزماری و مابقی پودر بچه روزانه ۲ تا ۳ بار، برای از بین بردن بوی بد بدن استفاده کنید.
راهکار های از جلوگیری از ایجاد بوی بد در بدن
بهترین راه برای جلوگیری از بوی بد در بدن، دوش گرفتن منظم و روزانه و همچنین اطمینان داشتن از تمیز شدن پوست است. استفاده از صابون به همراه آب، می تواند ساده ترین روش برای تمیز کردن پوست باشد. اگرچه بوی بد عرق درمان قطعی ندارد؛ اما روش های محافظتی وجود دارد که به کاهش علت بوی بد عرق کمک می کند من جمله:
تمیز نگه داشتن پوست
تمیز نگه داشتن پوست، برای رفع بوی بد بدن به خصوص در ناحیه زیر بغل، بسیار موثر است. بعضی از صابون ها تولید شده اند که خاصیت ضد باکتریایی دارند و می توانند سبب کاهش رشد باکتری ها در سطح پوست شوند و اگر به صورت منظم از این صابون ها استفاده کنید، برای از بین بردن بوی بد بدن بسیار موثرند.
اصلاح موهای زائد بدن
وجود مو در بعضی از نواحی بدن، سبب کاهش تبخیر عرق در این نواحی می شود که در این صورت باکتری ها زمان بیشتری را برای تجزیه شدن پیدا میکنند. در نتیجه عرق آنها بوی بدی می گیرد. اگرچه اصلاح منظم موهای زائد در بدن درمان قطعی بوی بد آن نیست؛ اما کمک بسیار زیادی به کنترل بوی بد عرق می کند.
استفاده از لباس های پنبه ای یا دیگر پارچه های طبیعی
لباس هایی که از پلی استر یا مواد مصنوعی درست شده اند، به خاطر اینکه به پوست اجازه نفس کشیدن نمی دهند، باعث بوی بد عرق بدن می شوند. جنس برخی از زیرپوش ها و تیشرت های موجود در بازار، پنبه ای بوده و دارای لایه های ضد عرق هستند که برای رفع بوی بد بدن انسان مفید می باشد.
این لباس ها مانع از ماندن عرق و رطوبت بر روی پوست شده در نتیجه از ترکیب عرق با باکتری های سطح پوست جلوگیری می کنند.
درمان قطعی بوی بد زیر بغل
یکی از قسمت هایی از بدن که بیشترین بوی عرق از آنجا استشمام می شود، زیر بغل می باشد. برای درمان قطعی بوی بد زیر بغل، می توان به پزشک متخصص مراجعه کرده و از روش های پزشکی برای رفع آن کمک بگیرید. از جمله روش هایی را که در سال های اخیر برای درمان قطعی بوی بد زیر بغل مورد توجه قرار گرفته است البته تا حدودی دردناک بوده و باید هر شش ماه یک بار این کار تمدید شود، تزریق بوتاکس است.
یکی دیگر از روش های درمان عرق زیر بغل، تجویز داروهای ضد تعریق توسط پزشک می باشد. در برخی موارد پیشرفته، با نظر پزشک معالج می توان از جراحی برای درمان استفاده کرد. روش های ساده دیگری نیز برای درمان وجود دارد که در ادامه به آن اشاره می کنیم؛
- نوشیدن آب زیاد در درمان بوی بد زیر بغل بسیار موثر می باشد. البته این روش احتمالاً تعریق شما را زیاد خواهد کرد؛ اما بوی نامطبوع را از بین می برد.
- از بین بردن موی زائد زیر بغل در کاهش بوی بد زیر بغل بسیار موثر خواهد بود.
- استفاده از لیزر نیز برای از بین بردن موی زائد به شما کمک میکند.
- از خوردن مواد غذایی دارای بوی تند و بدبو مانند پیاز سیر و فلفل خودداری کنید. این مواد مستقیماً روی میزان تعریق و بوی آن تاثیر می گذارد.
- مصرف سیگار نیز علاوه بر بوی بد دهان روی بدن تاثیر منفی می گذارد.
استفاده از صابون های آنتی باکتریال
باکتری های موجود در سطح پوست، بر اثر تعریق رشد پیدا میکند و به مرور زمان زیاد می شوند. بنابراین زمانی که احساس کردید زیر بغل شما دچار بوی بد شده است، باید برای از بین بردن باکتری های جمع شده در زیر آن کاری انجام دهید. استفاده از صابون های آنتی باکتریال می تواند گزینه بسیار خوبی برای از بین بردن این باکتری ها باشد؛ تا در صورت تعریق مجدد پوست، دیگر بوی بدی از آن به مشام نرسد. علاوه بر این توجه کنید که حمام رفتن و عدم استفاده کردن از صابون آنتی باکتریال به خودی خود نمیتواند بسیاری از باکتری ها و قارچ ها را نابود کند و دوباره با این مشکل روبرو خواهید شد.
اصلاح موهای زیر بغل
یکی دیگر از علل به وجود آمدن بوی بد زیر بغل؛ می تواند عدم توجه به بهداشت و اصلاح موهای زائد آن باشد. در واقع در بیشتر موارد موهای زیر بغل بوی بد را به خود جذب کرده و هر چقدر هم از صابون ها و خوشبو کننده ها استفاده کنید، کمک زیادی به از بین بردن بوی بد آن نمیکند. به همین خاطر حتماً اصلاح موهای زائد را جدی گرفته و هر زمان احساس کردید که دچار بوی بد در این نواحی شدید، بهداشت فردی را رعایت کرده و آن را اصلاح کنید.
تعریق زیاد و مراجعه به پزشک
به طور کلی اگر در هنگام شب بیشتر از روز عرق می کنید یا اینکه بدون انجام فعالیت زیاد ناگهان بدنتان دچار تعریق می شود، حتماً باید به پزشک مراجعه کنید. توجه کنید که تعریق بدن افراد عادی است؛ اما اگر بوی آن ناگهان تغییر کند و یا اینکه نسبت به سایر افراد خیلی بیشتر باشد حتماً باید به پزشک مراجعه شود.
یکی از بدترین نوع عرق و بوی بد بدن، عرق سرد است که می تواند نشانه ضعف یا بیماری قلبی و عروقی یا استرس زیاد باشد؛ به همین جهت حتماً باید به پزشک مراجعه شود.
نتیجه گیری
ما در این مقاله در مجله زیبایی آرانیک در مورد بوی بد بدن و راه کارهای درمان آن صحبت کردیم و راه های خانگی و پزشکی آن را برایتان شرح دادیم نظرات خود را با ما در میان بگذارید.