هنگامی که پوست شما بدون هیچ محافظی و برای مدتی طولانی در معرض آفتاب قرار بگیرد، دچار آفتاب سوختگی می شود، معمولا آفتاب سوختگی علائم بسیاری ندارد ولی در برخی موارد موجب ایجاد تورم، خشکی پوست، داغ شدن محل سوختگی، خارش، التهاب و قرمزی پوست می گردد و این نشان دهنده ی این است که پوست آسیب جدی توسط آفتاب دیده و به مراقبت و درمان فوری نیازمند است. آفتاب سوختگی دارای دو سطح خفیف و شدید می باشد و شدت آن بسته به نوع پوست شما و مدت زمانی که در معرض نور خورشید قرار گرفته اید، می باشد. اگر آفتاب سوختگی سطح پوستتان را جدی نگیرید و به فکر راه چاره ای برای درمان آن نباشید ممکن است موجب بروز سرطان پوست شود. علائم جدی و آسیب زننده نور خورشید به پوست عبارتند از:
۱: تاول
۲: کم آبی بدن و خشک شدن پوست
۳: عفونت پوست
۴: تب و لرز
۵: ضعف
۶: حالت تهوع و استفراغ
۷: از بین رفتن تعادل الکترولیت بدن
توجه داشته باشید که علائم آفتاب سوختگی ممکن است بین ۴ الی ۷ روز خود را بروز ندهند و طی این مدت زمانی پوست، پوسته پوسته گردد ولی درد آن معمولا پس از ۶ الی ۴۸ ساعت نمایان می شود و همیشه اثرات آفتاب سوختگی بین ۲ الی ۶ هفته بر روی پوست باقی می ماند به علاوه یکی از بهترین راه ها برای جلوگیری از آفتاب سوختگی پوست قرار نگرفتن برای مدت طولانی و بدون محافظ در معرض نور خورشید است.
روش های پیشگیری از آفتاب سوختگی
۱: استفاده از عینک آفتابی
۲: استفاده از کلاه لبه دار
۳: استفاده از کرم ضد آفتاب متناسب با نوع پوست و SPF 30 در منزل و بیرون از منزل
۴: در حد امکان سعی شود بین ساعات ۱۰ صبح تا ۴ ظهر از منزل خارج نشوید، زیرا اشعه خورشید در این ساعات قوی تر از سایر ساعات روز می باشد
۵: هنگام بیرون رفتن سعی کنید در سایه راه بروید و بنشینید
روش های درمان آفتاب سوختگی
استفاده از کمپرس شیر خنک:
برای رفع آفتاب سوختگی و تسکین این سوختگی استفاده کردن از کمپرس شیر خنک یکی از بهترین راه هاست، برای تهیه این کمپرس شیر را در یخچال بگذارید تا سرد شود سپس آن را در کیسه یا یک نایلون فریزر بریزید و روی تمامی قسمت های صورت به ویژه محل آفتاب سوختگی قرار دهید به علاوه شما می توانید به جای کمپرس شیر از شیر یخ استفاده کنید، برای تهیه شیر یخ نیز باید شیر را در قالب یخ بریزید و در فریزر بگذارید تا یخ ببندد، پس از یخ بستن از قالب جدا کنید و روی پوست بگذارید. شیر سرشار از پروتئین می باشد و همین امر موجب می گردد که لایه محافظی بر روی پوست ایجاد شود و پوست مرطوب شود که در نتیجه پوست سریعتر و بهتر درمان می شود.
شست و شوی آلودگی ها:
همیشه و هر روز چه قبل از خواب و چه بعد از برگشت به منزل، صورتتان را با یک ژل یا فوم متناسب با نوع پوست بشویید زیرا در طول روز پوست انسان عرق می کند و ممکن است شما بر روی پوست خود آرایش داشته باشید به علاوه هنگامی که به بیرون می روید نیز بر روی پوست آلودگی می نشیند، با شست و شوی پوست تمامی آلودگی ها و غیره از بین می رود و در نتیجه شما پوستی تمیز خواهید داشت.
مورد استفاده قرار دادن کرم ضد آفتاب:
کرم های ضد آفتاب با SPF حداقل 30 می تواند از پوست شما در برابر اشعه فرا بنفش خورشید محافظت نماید و یک سد محافظتی بر روی پوست ایجاد کند. ولی باید قبل و بعد از مصرف ضد آفتاب به یک سری نکات اشاره نمود.
- نیم ساعت قبل از خروج از منزل روی تمامی نقاط پوست که در معرض نور خورشید قرار می گیرند ضد آفتاب بزنید.
- چه در منزل و چه در بیرون از خانه از ضد آفتاب استفاده نمایید زیرا اشعه خورشید در منزل نیز می توانید تاثیر خود را بر روی پوست بگذارد.
- در روزهای ابری نیز باید از ضد آفتاب استفاده شود چرا که اشعه UV از ابرها عبور می کند و به راحتی می تواند به پوست آسیب برساند.
- هر ۲ ساعت یک بار استفاده از ضد آفتاب را مجددا تکرار نمایید و در صورتی که تعریق زیادی نمودید و یا شنا کردید تجدید ضد آفتاب را در زمان کوتاه تری مثلا هر ۱ ساعت یک بار انجام دهید.
دوش آب سرد:
اگر دچار آفتاب سوختگی شدید سریعا دوش آب سرد بگیرید یا محل سوختگی را در آب سرد فرو ببرید این کار به خنک شدن پوستتان کمک می نماید و اندکی درد سوختگی را کاهش می دهد.
مرطوب نگه داشتن پوست:
عواملی همچون کلر و آفتاب موجب خشک شدن پوست می شوند از این رو شما باید پس از شست و شوی پوستتان حتما از یک مرطوب کننده یا آبرسان برای پوست و لوسیون برای بدن جهت مرطوب نمودن پوست خود استفاده کنید، بهتر است این کار را زمانی انجام دهید که پوستتان کمی مرطوب است.
استفاده از روغن ویتامین E:
برای جلوگیری از کاهش و از دست رفتن الکترون بدن توسط اشعه فرا بنفش خورشید روغن ویتامین E یا کپسول آن را مصرف کنید، چرا که ویتامین E سرشار از آنتی اکسیدان است و مالیدن مقداری از روغن یا مایع درون کپسول این ویتامین بر روی پوست می تواند التهاب ناشی از آفتاب سوختگی را رفع نماید.
نوشیدن آب زیاد:
همواره برای داشتن پوستی سالم باید در طول روز ۸ لیوان آب نوشید و مصرف میوه های آبرسان همچون هندوانه و خیار به تامین آب بدن کمک می نمایند، مخصوصا کسانی که دارای پوست دهیدراته هستند باید مصرف میوه های آبدار و آب را زیاد کنند تا پوستتان در مواجه با آفتاب سریعا نسوزد به علاوه افرادی هم که دچار آفتاب سوختگی شده اند باید در طول روز آب فراوانی بنوشند تا پوستشان آب کافی برای جبران رطوبت از دست رفته خود و ترمیم دوباره را داشته باشد.
مصرف داروی مسکن:
مصرف مسکن هایی همچون ایبوپروفن و پاراستامول جهت تسکین دردهای شدید حاصل از آفتاب سوختگی می تواند موثر باشد و برای کاهش تورم، قرمزی و خارش پوست نیز می توانید از پماد هیدروکورتیزون ۱ درصد استفاده نمایید.
استفاده از ماسک ورقه ای:
برای درمان پوست شب ها قبل از خواب و پس از شست و شوی صورت با شوینده ای ملایم، حتما از ماسک های ورقه ای آبرسان استفاده نمایید چرا که این ماسک ها رطوبت نیاز پوست را تامین می نمایند و مانع بروز خشکی پوست می شوند از این رو می توانند انتخاب مناسبی جهت درمان پوست آفتاب سوخته باشند.
استفاده از ژل آلوئه ورا:
به جرات می توان گفت که ۹۹ ژل آلوئه ورا را آب تشکیل می دهد از این رو برای درمان آفتاب سوختگی می تواند بسیار موثر باشد چرا که آب از دست رفته پوست را دوباره به آن بر می گرداند، پوست را خنک می کند، درد و سوزش پوست را تسکین می دهد و آن را با طراوت می سازد به علاوه شما می توانید به جای مالیدن ژل آلوئه ورا بر روی پوست برگ های آن را در یخچال بگذارید و پس از سرد شدن، بر روی پوست خود قرار دهید.
استفاده از بالم لب:
استفاده از بالم لب با SPF 15 برای محافظت از لب ها در مقابل نور آفتاب می تواند بسیار موثر باشد و برای جلوگیری از خشکی لب ها همواره لب هایتان را چه در منزل چه بیرون از منزل چرب نمایید.
استفاده از پماد خیار:
همان طور که گفته شد خیار یکی از میوه های آبرسان برای پوست به شمار می رود که ضد التهابی قوی و حاوی آنتی اکسیدان طبیعی است و برای تسکین درد پوست که ناشی از آفتاب سوختگی است و مرطوب نمودن پوست بسیار موثر می باشد. برای تهیه پماد خیار ابتدا باید دو عدد خیار را در یخچال بگذارید تا خنک شود سپس آن را در مخلوط کن بریزید و خمیر حاصل شده را بر روی پوست بمالید.
استفاده از عسل:
عسل طبیعی در درمان آفتاب سوختگی بسیار موثر می باشد زیرا موجب کاهش عفونت و درد می گردد و گاهی حتی بهتر از کرم ها و پمادهای آنتی بیوتیک عمل می کند.
استفاده از چای کیسه ای و چای بابونه:
هم چای کیسه ای و هم چای بابونه هر دو خاصیت آنتی اکسیدانی دارند و ضد التهاب هستند از این رو به ترمیم هر چه سریعتر پوست کمک می نمایند.
چه زمانی باید برای آفتاب سوختگی به پزشک مراجعه نمود؟
۱: بروز درد و حساسیت های شدید
۲: ایجاد تاول و ترشحات چرکین از تاول باز
۳: افزایش تورم پوست
۴: ایجاد رگه های قرمز در اطراف تاول
۵: سردرد و سرگیجه
۶: تب و لرز شدید
۷: حالت تهوع و استفراغ شدید
در صورت بروز هرگونه از این عوامل و بهبود نیافتن آن ظرف چند روز و با استفاده از روش های گفته شده، باید حتما به پزشک معالج مراجعه گردد.
سخن پایانی
به طور کلی برای محافظت از پوست در برابر آفتاب و جلوگیری از سوختگی آن باید همواره از آن مراقبت و محافظت نمود و مصرف ضد آفتاب را نیز جدی گرفت تا پوست آسیب نبیند و سالم بماند.امیدوارم این مقاله از مجله زیبایی آرانیک مورد رضایت شما قرار گرفته باشد.