اختلال رنگدانه های پوست یا هایپوپیگمانتاسیون

اختلال رنگدانه پوست

کاهش تولید ملانین در پوست باعث هایپوپیگمانتاسیون می شود. لکه هایی که روی پوست ایجاد می شود که روشن تر از رنگ طبیعی پوست است به این خاطر بوجود می آید که سلول های پوست شما ملانین کافی تولید نمی کند. این لکه ها می توانند کل بدن یا یک نقطه از بدن را تحت تاثیر قرار دهند. پس رنگدانه ملانین است که به پوست رنگ می دهد. رنگدانه ملانین با سلول های پوستی به نام ملانوسیت ها هستند که اگر آسیب ببینند رنگ پوست تغییر می کند. ما در مجله زیبایی آرانیک برایتان در مورد اختلال رنگدانه پوست شرح خواهیم داد.

 

اختلال رنگدانه های پوست چیست؟

یک نوع از بیماریهای پوستی اختلال رنگدانه های پوستی است که روی رنگ پوست تاثیر می‌گذارد. رنگ پوست به خاطر تولید رنگدانه های به نام ملانوسیت ساخته می شود. رنگ پوست زمانی تحت تأثیر قرار می‌گیرد که ملانوسیت‌ها آسیب دیده باشند و نتوانند ملانین کافی تولید کنند. بستگی به علت و پیشرفت اختلال ، کمبود این رنگدانه ها می تواند روی یک ناحیه یا تمام بدن تاثیر بگذارد. این اختلال به دلایل مختلف مرتبط با سلامتی ایجاد می شود. اختلال رنگدانه های پوست به دو دسته تقسیم می شوند: هایپرپیگمانتاسیون که به دلیل افزایش ملانین در پوست ایجاد می شود و هایپوپیگمانتاسیون که نتیجه کاهش تولید ملانین در پوست است.

هایپوپیگمانتاسیون چیست؟

نوعی اختلال رنگدانه های پوست است که در اثر کاهش تولید ملانین در پوست بوجود می‌آید و سبب می‌شود که رنگ پوست روشن تر شود. بیماری های دیگر مثل آلبینیسم و ویتیلیگو یا حتی آسیب‌های پوستی هم می توانند باعث بروز هایپوپیگمانتاسیون شوند.

چه عواملی باعث هایپوپیگمانتاسیون می شود

هایپوپیگمانتاسیون وقتی ایجاد می‌شود که با سرکوب تولید ملانین یا کاهش ملانوسیت‌ها روبه رو شود. البته افزایش سن ، عوامل محیطی ، کمبود ویتامین هایی مثل ویتامین B12 ، مس یا آهن می توانند در ایجاد هایپوپیگمانتاسیون تاثیر داشته باشد. چند علت شایع هایپوپیگمانتاسیون عبارتنداز:

  • ویتلیگو : نوعی اختلال خود ایمنی می باشد که بدن خود به ملانوسیت ها حمله می کند و دلیل آن معلوم نیست. سلول های رنگدانه در پوست آسیب دیده و ایجاد لکه‌های سفیدی روی پوست می‌شود. این لکه ها امکان دارد در قسمتی از پوست یا کل بدن را درگیر کند. درمان اختلال رنگدانه ها روش قطعی ندارد ولی می توان از کرم های آرایشی ، کرمهای مهارکننده‌ کلسینورین که پماد پروتوپیک می باشد ، یا لیزر و کورتیکواستروئیدها برای کم رنگ کردن لکه ها کمک گرفت.
  • آلبینیسم: یک اختلالی است که بسیار نادر بوده و ارثی می باشد ، در اثر عدم وجود آنزیم تولید کننده ملانین درپوست بوجود می‌آید. آلبینوها یک ژن غیر طبیعی هستند که اجازه تولید ملانین در بدن را نمی دهد.این اختلال در اثر جهش کروموزومX شکل می گیرد.این اختلال منجر به عدم رنگدانه های کامل در مو ، چشم و پوست می‌شود. برای افراد مبتلا به این بیماری متاسفانه درمان قطعی وجود ندارد و این افراد باید همیشه از کرم های ضدآفتاب استفاده کنند. چون ممکن است در برابر نور خورشید آسیب ببینند سرطان پوست در این افراد بیشتر است. این افراد وقتی که در معرض نور خورشید قرار می گیرند ، باید از عینک آفتابی استفاده کنند. این اختلال در سفید پوستان بیشتر دیده می‌شود ولی در هر نژادی امکان دارد وجود داشته باشد. این افراد بعضی از علائم را به شکل زیر می بینند: چشم های ضربدری ، افزایش حساسیت به نور ، اختلال کم بینایی یا نابینایی مطلق ، حرکات سریع غیر ارادی چشم.
  • از دست دادن رنگدانه در نتیجه آسیب پوست: وقتی دچار تاول ، سوختگی و  عفونت‌های پوستی شده اید در همان قسمت رنگدانه آسیب می بیند و از بین می رود. یک نکته بسیار مهم در این اختلال این است که دائمی نیستند ولی زمان زیادی می خواهد تا پوست دوباره رنگدار شود. تا زمانی که بدن در حال بازسازی رنگدانه می باشد بهتر است از کرم های آرایشی برای پوشاندن این قسمت استفاده کرد. البته نوعی عفونت‌های باکتریایی یا قارچی که دارای سرب هستند و برخی سفیدکننده ها نیز می‌تواند در بروز هایپوپیمانتاسیون  تاثیر داشته باشند. هایپوپیگمانتاسیون بعد از التهاب هم نوعی دیگر از اختلال رنگدانه های پوست است که بر اثر بیماری های التهابی پوستی مثل درماتیت آتوپیک ، عفونت هایی مثل تبخال زوستر یا روش های درمانی مانند درم آبریژن ،کرایوتراپی و غیره ایجاد می‌شود.
حتما بخوانید:   13 روش پاکسازی پوست بینی | روش های پاکسازی منافذ روی بینی

بیمار ی رنگدانه ای ملاسما و روش درمان آن

شایع ترین نوع بیماری های رنگدانه ای ملاسما می باشد. در خانم هایی که رنگ پوست تیره دارند دیده می‌شود. چون این افراد فعالیت ملانوسیت های آنها بیشتر از افرادی است که رنگ روشن تری دارند.این بیماری را کلواسما یا ماسک بارداری هم می گویند. و به صورت متقارن و تیره تر از رنگ طبیعی بدن ایجاد می‌شود. این اختلال هیچ ضرری برای سلامتی افراد ندارد و خانم ها برای زیباتر شدن به دنبال درمان آن هستند. عواملی که باعث تحریک این بیماری می شود : حرارت ، قرار گرفتن در معرض آفتاب ، بعضی از محصولات مراقبت از پوست ، تغییرات هورمونی ، مثل بارداری. روش درمان در بیماری ملاسما ، درمان و میکرودرم آبریژن ، لایه برداری شیمیایی یا لیزر درمانی می باشد.

اختلال رنگدانه پوستدرمان بیماری رنگدانه ای بر اثر زخم

  • درمان رنگدانه ای بر اثر زخم ، درمان قطعی ندارد مگر اینکه سوختگی باشد که در این مورد از پیوندهای پوستی استفاده می کنند. اما در آنها پوست تمایل به تغییر رنگ ندارد. برای جلوگیری از این عمل و به حداقل رساندن تغییر رنگ پوست باید موارد زیر را به کمک بگیرید.مثل:
  • تمیز نگه داشتن جراحت در زمان بهبودی
  • محل زخم را با باند بپوشانید و هر روز آن را عوض کنید.
  • از وازلین استفاده کنید در روند بهبود زخم
  • حتما از کرم ضدآفتاب برای روی زخم استفاده کنید تا به کاهش تغییر رنگ کمک کند
  • هر دستورالعملی که برای برداشتن بخیه ها لازم است را انجام دهید تا به ظاهر بافت کمک کرده باشید.
  • به مرور زمان بافت ها محو می شود ، اما هیچ راهی وجود ندارد که تغییر رنگ ناشی از زخم را پس از آسیب دیدگی از بین ببرد.
حتما بخوانید:   چه زمانی باید پیش متخصص پوست و مو برویم؟

درمان هایپوپیگمانتاسیون

اولین قدم برای درمان این بیماری به علت زمینه ای آن بستگی دارد و تشخیص صحیح بیمار  هم بستگی دارد. بیشتر هایپوپیگمانتاسیون بعد از التهاب خود به خود خوب می شوند البته امکان دارد مدت آن طولانی شود. در مرحله اول برای کاهش رنگدانه های ناشی از بثورات ، بهتر است ابتدا عفونت‌هایی که سبب ایجاد بثورات شده را درمان کنید. پزشک برای عفونت‌ های قارچی یا باکتریایی داروهای ضد قارچی یا آنتی بیوتیک تجویز می کند. بعضی از گزینه هایی که برای درمان اختلال رنگدانه های پوست استفاده می شود مثل:

اختلال رنگدانه پوستکرم های موضعی

پزشک برای کاهش تغییر رنگ یا افزودن رنگ به قسمت هایی از پوست که روشن تر شده اند کرم های موضعی استروئیدها را تجویز می کند. اگر  خشکی و سوزش همراه با هایپوپیگمانتاسیون باشد ، از لوسیون مرطوب کننده استفاده می کند. بعضی ژل های روشن کننده حاوی هیدروکینون در درمان این بیماری موثر می باشد.

درمان های زیبایی

برای از بین بردن هایپوپیگمانتاسیون ناشی از اسکار ، لیزر درمانی می تواند موثر واقع شود . در درمان بیماران مبتلا به ویتیلیگو ، از ترکیب پسورالن و نور درمانی استفاده می کنند که بسیار مفید است. کودکان و زنان باردار نباید از پسورالن استفاده کنند. جراحی پوست برای افرادی که دچار سوختگی شدید شده اند و رنگدانه های آنان دچار اختلال شده اند می تواند موثر واقع شود. بعضی مواقع لایه برداری شیمیایی می تواند به کمرنگ شدن لکه های ناشی از هایپوپیکمانتاسیون بسیار کمک کننده باشد.

حتما بخوانید:   هایفوتراپی غبغب ؛ هزینه ها ، روش درمان ، عوارض و مزایا

درمان های خانگی

مخلوط زردچوبه و روغن خردل می تواند یک روش خانگی عالی باشد که امکان دارد بعد از یک سال نتیجه آن را ببینید. ریشه های زنجبیل برای درمان هایپوپیگمانتاسیون موثر می باشد ، پس مقداری ریشه یا خود زنجبیل را رنده کرده و روی لکه ها بگذارید دو بار در روز این کار را انجام دهید تا نتیجه موثری داشته باشد. پس می توان گفت هایپوپیگمانتاسیون قالبا بی ضرر بوده و اغلب موارد تغییر رنگ پوست ناشی از آن به خودی خود از بین می رود فقط دارای مدت زمان معینی می باشد. باید به این مسئله توجه داشته باشید که رنگ ناهموار پوست امکان دارد دلیل استرس روانی در بعضی از افراد باشد. پس باید به دنبال استراتژی های متفاوت برای درمان باشید. قبل از شروع درمان هایپوپیگمانتاسیون بهتر است با یک پزشک متخصص و مجرب مشورت کنید.

در کلام آخر باید گفت که اگر دچار تغییر رنگ در روی پوست خود شده اید بهتر است با یک پزشک متخصص و ماهر مشورت کنید تا ریشه بیماری را پیدا کرده و بهترین درمان را برای پوست شما انجام دهد.مقابله با بیماری های پوستی بسیار دشوار می باشد و تاثیر منفی روی روان شما خواهد گذاشت و به دنبال آن مشکلات عاطفی زیادی به وجود خواهد آمد. به خود اطمینان دهید که امروزه با پیشرفت علم خیلی راحت می توان این بیماری پوستی را بر طرف کرد. و بیشتر بیماری ها جدی نبوده فقط برای زیباتر شدن پوست اقدام به درمان می کنید. در نظر داشته باشید که مواد آرایشی می تواند اختلالات رنگدانه های پوستی را درمان کند. هر گونه از بیماری های پوستی را جدی بگیرید تا قبل از پیشروی آن  ، روند درمان اتفاق بیوفتد. همین طور تا جایی که امکان دارد اطلاعات بیماریهای پوستی را افزایش داده تا به موقع به مشکل خود دست پیدا کنیم.

 

دسته بندی: مجلهبرچسب ها:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *