امروزه لیزر برای موهای زائد تبدیل به راهی برای رهایی از شر موهای زائد گشته است. عوارضی که روش های قبلی جهت نابودی موهای زائد بدن دارند، محبوبیت لیزر درمانی را به عنوان یک روش آنی و تقریبا دائمی افزایش می دهد. اما اگر نتایج لیزر درمانی دائمی است، دلیل بازگشت موهای زائد بعد از لیزر چیست؟ ما در این مقاله میخواهیم از مجله زیبایی آرانیک به این پرسش مهم پاسخ دهیم.
چگونه لیزر باعث از بین رفتن موهای زائد می شود؟
در پروسه لیزر درمانی جهت نابودی موهای زائد، از امواج نوری که گرما ساطع می کنند، استفاده می شود. این امواج نوری فقط در مرحله ای تحت عنوان آناژن از چرخه رشد مو به طرف فولیکول ها جذب شده و سپس باعث نابودی آنها می شوند. فولیکول ها مسئولیت رشد سلول های موی تازه را بر عهده دارند. اگر فولیکول ها آسیب ببینند از بین می روند.
شیو نمودن، انجام اپیلاسیون و استفاده از موچین جهت از بین بردن طولانی مدت موهای زائد موثر نمی باشد، زیرا تنها باعث حذف موهای سطحی پوست می شوند . در این روش ها، به هیچ وجه فولیکول آسیبی نمی بیند و می تواند مجددا رشد مو را تحریک کند. لیزر درمانی به شدت آسان و سریع می باشد. اگر قسمت مورد نظر ناحیه ای مثل زیر بازو باشد فقط در چند دقیقه انجام می شود. اگر قصد دارید نواحی بزرگتر مانند کل بدن خود را لیزر کنید، پروسه لیزر درمانی حداقل یک ساعتی زمان میبرد.
آیا پس از پروسه لیزر درمانی مجددا مو رشد می کند؟
بعد از چندین جلسه لیزر درمانی برای موهای زائد می توانید به مدت چندین سال از پوستی فاقد مو لذت ببرید. در طی پروسه درمانی، فولیکول های مو آسیب می بینند و دیگر توانایی تحریک نمودن رشد مو را ندارند. با این حال، بعضی از فولیکول ها شاید بعد پروسه لیزر درمانی هیچ آسیبی نبینند و در آینده بتوانند تارهای مویی جدید را تحریک نمایند.
اگر بعد چندین سال از لیزر درمانی دریافتید که در قسمتی از بدن شما رشد قابل توجهی از مو وجود دارد، با خیالی آسوده میتوانید تنها یک جلسه لیزر درمانی یادآور داشته باشید. فاکتور های متعددی مثل سطح هورمون ها و داروهای تجویزی قادر هستند تا مجددا موهای زائد را بازگردانند. هیچ راه حلی جهت پیش بینی نمودن آینده وجود ندارد و هرگز نمی توان مطمئن بود که موهای شما واقعا دیگر رشد نکنند. با این حال، شاید این احتمال وجود داشته باشد که بتوانید از نتیجه دائمی لیزر درمانی لذت ببرید.
دلیل بازگشت موهای زائد پس از پروسه لیزر درمانی چیست؟
همان گونه که قبلا اشاره کردیم، فاکتورهای متعددی موجب بازگشت مو بعد انجام دادن لیزر درمانی می شوند. نوع مو موضوع دیگری است که در آینده بر احتمال رشد مجدد مو تاثیرگذار است. بعد از انجام لیزر رشد موها چندان محسوس نخواهد بود. با توجه به اینکه لیزر درمانی باعث آسیب زدن به فولیکولهای مو می شود، اما کاملا باعث نابودی آن نمی گردد. بعد مدتی، فولیکول آسیب دیده احتمال دارد از آسیب اولیه بازیابی شوند و رشد مو مجددا ادامه یابد.
از بین بردن تمامی فولیکول های موجود در یک منطقه خاص کار دشواری است. بنابراین، ممکن است متوجه مقدار کمی از رشد مجدد مو شوید. چرخه رشد مو چندین مرحله دارد. در مرحله آناژن، ملانین اضافی در فولیکول موهای در حال رشد وجود دارد. لیزر روی این ملانین تاثیر می گذارد. در هیچ یک از مراحل دیگر چرخه رشد مو، بافت پوست اطراف یا فولیکول های مو را نمی سوزاند.
آیا می توانیم اینگونه بگوییم که نتایج لیزر درمانی دائمی می باشد؟
همیشه می گویند که لیزر درمانی برای موهای زائد يک روش نسبتا دائمی می باشد. این بدان معنا نیست که موهای زائد برخی افراد اصلا رشد نمی کنند یا به اندازه خیلی کمی رشد می نمایند. به خاطر بسپارید که حتی در وضعیت بازگشت موهای زائد پس از پروسه لیزر درمانی، رشد موها نسبت به قبل لیزر درمانی بسیار کمتر خواهد بود.
همچنین لازم به ذکر است که ناحیه درمان بر عدم بازگشت موهای زائد تأثیر دارد. نتایج از بین رفتن موهای زائد ناحیه بازوها، پاها یا ناحیه تناسلی طولانی تر از قسمت صورت، گردن یا سینه می باشد. سلامت پوست نیز بر عمر مفید درمان تاثیر گذار است.
راه های پیشگیری از بازگشت مو زائد پس از لیزر درمانی
نظم و انضباط در جلسات لیزر درمانی در کسب نتیجه دائمی بسیار حائز اهمیت است. با برنامه ریزی نمودن به صورت منظم برای جلسات بعدی، می توانید باعث کاهش ریسک بازگشت موهای زائد بعد از لیزر درمانی شوید. پس از تکمیل پروسه لیزر درمانی، احتمال دارد به یک الی دو جلسه در طول سال نیاز پیدا کنید. تعداد جلسات یادآور به صورت دقیق وابسته به ناحیه درمان می باشد. به خاطر بسپارید، جلساتی که به منظور مراقبت های پیشگیرانه می روید طولانی نیستند، به ویژه اگر تنها برای چند نواحی کوچک بدن با رشد خفیف مو باشد.
برای جلوگیری از برگشت مو از لیزر به چند جلسه نیاز دارید؟
جهت بهره مندی از تمامی مزیت های لیزر درمانی، به جلسات متعددی نیاز دارید. تعداد جلسات مورد نیاز لیزر درمانی وابسته به میزان سرعت فولیکول های شما در چرخه رشد مو می باشد. هر فرد در حالت عادی به شش جلسه نیاز دارد. جهت کسب نتایج بهتر، خوب است بین جلسات چند هفته ای وقفه باشد. تکمیل درمان شاید تا یک سال زمان ببرد. با این وجود، درک این موضوع حائز اهمیت است که بعد از هر جلسه درمانی نتیجه بهتری را مشاهده خواهید نمود. اگر مجددا موها رشد نمایند، رفته رفته نازک تر می شوند.
اگر وقفه بین جلسات زیاد باشد، موهای زائد مجددا رشد می نمایند؟
می توانید بین جلسات لیزر درمانی چندین ماه وقفه بیاندازید. اگر فاصله بین جلسات لیزر درمانی چند ماه طول بکشد احتمال دارد برای جلوگیری از رشد مجدد موها کافی نباشد و دوباره به فولیکول های موهای تان آسیب وارد کند و باعث شود بعد از لیزر با بازگشت موهای زائد مواجه شوید. هرچند که باز می توانید از مزیت های اولیه پروسه درمانی به مدت سه الی پنج روز بعد از اولین جلسه بهره مند گردید؛ اما شاید هیچ پیشرفتی مشاهده نکنید. در بعضی موارد، فولیکول ها احتمال دارد مانند قبل و با همان سرعت به رشد موهای زائد ادامه دهند. در مقابل، اگر یک دوره کامل از جلسات درمانی را به صورت منظم و یک بار در سال برای جلسات یاد آور مراجعه فرمایید، از نتایجی که به طور تقریبی دائمی می باشد؛ لذت خواهید برد. زمان برنامه ریزی موثرترین پروسه درمانی برای هر فرد باید فاکتورهای زیادی را در نظر گرفت. از جمله این فاکتورها می توان به نواحی در نظر گرفته شده برای درمان، رنگ مو، رنگ پوست و سرعت چرخه فولیکول ها در روند رشد مو اشاره نمود.
مراحل رشد نمودن مو زائد
در طی یک چرخه، رشد مو با توجه به هر قسمت از بدن به طور معمول هر 4 الی 6 هفته یکبار صورت می پذیرد. در طول این فرآیند، موی زائد شخص از سه مرحله مجزا رد می گردد:
آناژن، کاتاژن، تلوژن
لیزر برای موهای زائد تنها در یکی از این سه مرحله تاثیر گذار می باشد. خبر خوب این می باشد که طی تنها یک جلسه از لیزر درمانی به طور تقریبی ۷۵ درصد از موهای بدن شما در مرحله رشد آناژن می ماند، چرا که این مرحله طولانی ترین مرحله درمانی می باشد. از آنجایی که نمی توانید هر مو را به صورت جداگانه مورد هدف قرار دهید، متوجه خواهید شد که چند هفته پس از اولین جلسه درمانی شما مقداری از موها مجددا رشد می نمایند. در طی جلسه بعدی، حجم بیشتری از موها در مرحله آناژن مورد هدف قرار خواهند گرفت و کمک شایانی به صافی موها و کاهش حجم کلی آنها می کنند.
آمار مربوط به موهای زائد بعد از لیزر
۱- افزایش رشد مو بعد از لیزر درمانی کمتر از یک درصد با دستگاه کندلا الکساندرایت :
در یک مطالعه ویژه به منظور بررسی نمودن تاثیرات لیزر درمانی برای موهای زائد در یک کلینیک خاص بر روی 489 بیمار مشخص شد که از بین این 489 بیمار فقط برای ۳ بیمار پس از لیزر موهای زائد رشد مو را گزارش کردند. این بیماران با لیزر مو با پالس طولانی حدود ۷۵۵ نانومتر درمان شدند.
۲- 10 درصد افزایش یافتن رشد مو زائد بعد از لیزر:
در مطالعه دیگری میزان مشاهده از حجم رشدی دوباره موهای زائد بعد از لیزر درمانی بیشتر بود. نتایج این مطالعه که بر روی 543 نفر از بیماران در همان کلینیک مو در اسپانیا صورت گرفت، نشانگر این بود که حدود 80 درصد از افراد پی به کاهش یافتن میزان قابل توجهی از موهای زائد خود بردند، اما تقریبا 10 درصد رشد مجدد موهای زائد بعد از پروسه لیزر درمانی را گزارش دادند.
بعد از لیزر مو زائد چه مراقبت هایی ضروری می باشد؟
کسب نتایج قابل قبول از لیزر درمانی و عدم بازگشت موهای زائد بعد از پروسه درمانی به رعایت نمودن نکات ساده اما مهم زیر بستگی دارد.
۱- استفاده نمودن از کرم ضد آفتاب: متخصصین پوست و مو توصیه شدید به مصرف هر روزه از کرم ضد آفتاب دارند ، اما در مراقبت های ویژه پس از لیزر درمانی مصرف روزانه کرم ضد آفتاب اهمیت ویژه ای دارد. جهت پیشگیری از آسیب دیدن اشعه ماوراء بنفش یا تیره گشتن پوست بعد از لیزر درمانی لازم است از کرم ضد آفتاب با ۳۰ spf یا بالاتر از آن استفاده نمایید.
۲- به فولیکول های مو آسیب وارد نکنید: لیزر درمانی موهای زائد نقش به سزایی بر روی فولیکول های مو دارد. بعد از پروسه لیزر درمانی از تکنیک هایی مانند اپیلاسیون که اثر مخربی روی ریشه دارد استفاده نکنید. زمان ریزش موها بعد از لیزر درمانی به طور حدودی ۱۵ روز تخمین زده شده است. فاصله بین جلسات دوره لیزر درمانی هر 4 الی 6 هفته می باشد. اگر نیاز به برداشتن موهای خود دارید، می توانید از روش تیغ زدن استفاده کنید. به کار گیری تیغ، کاری با ریشه و فولیکول مو ندارد و تنها باعث کوتاه شدن سطح خارجی مو می گردد.
سخن آخر
در این مقاله از مجله پزشکی آرانیک به سراغ لیزر موهای زائد بدن رفتیم و شما را با دلایل برگشت موهای زائد بدن آشنا کردیم، اگر در این زمینه سوالی دارید میتوانید از طریق بخش دیدگاه ها با ما به اشتراک بگذارید تا دیگران هم از این تجربیات بهره مند شوند.