جراحی در هر نقطه از بدن که انجام شود، می تواند دردناک و آزار دهنده باشد. خصوصاً جراحی در صورت انسان که از حساس ترین قسمت های بدن است. پس از عمل جراحی، باید نکات زیادی رعایت شود به خصوص یکی از نکاتی که برای فرد جراحی شده بسیار مهم است، نحوه خوابیدن او است. نحوه خوابیدن باید طوری باشد که کمترین فشار بر ناحیه جراحی شده در بدن انسان وارد شود. اگر جراحی در قسمت بینی شخص صورت گرفته باشد، و بینی در حساس ترین نقطه صورت قرار دارد. به نقطه قرار گرفتن بینی در صورت مثلث خطر می گویند. نحوه عملکرد بینی انسان، به جهت این که عضوی در فرایند تنفس است، برای انسان امری حیاتی می باشد، پس باید همواره تلاش شود روال عادی تنفس حفظ شود.
در این مقاله از مجله زیبایی آرانیک تلاش داریم نحوه خوابیدن بعد از عمل جراحی بینی برای شما به طور خلاصه توضیح دهیم.
آشنایی با ساختار و عملکرد بینی
به دلایل مختلف ممکن است بینی خود را به تیغ جراحی بسپارید؛ پلیپ، انحراف، شکستگی استخوان و یا زیبایی.
نخستین عضو دستگاه تنفسی که عضوی خارجی می باشد و وظیفه بو سنجی را برعهده دارد، بینی است. بینی دارای دو قسمت خارجی و داخلی می باشد.
بخش خارجی بینی
بخش بیرونی بینی، شامل دو بخش است: بخش استخوانی، که از قسمت استخوانی و اضافه پشت فک بالا تشکیل شده و بخش غضروفی، که پایین ترین بخش خارجی است و از چند غضروف که به هم چسبیده اند تشکیل شده است.
بخش داخلی بینی
بخش داخلی بینی یا همان حفره بینی، از دو سوراخ تشکیل شده که از بالای لب شروع میشود و تا پشت چشم ادامه می یابد. این دو سوراخ توسط پرده ای به نام دیواره میانی بینی به دو بخش تقسیم می شود. این حفره ها از پایین به بالا کوچکتر شده و رفته رفته باریک می شوند. ابعاد و اندازه این حفره ها بسته به وراثت، ژنتیک و سن فرد مختلف می باشد.
دسته بندی عمل جراحی بینی
عمل زیبایی: اکثر عمل های جراحی بینی مربوط به زیبایی ظاهر است. شکل و نوع عمل به هدف شما و تشخیص پزشک مربوطه بستگی دارد.
عمل ترمیمی: در بعضی مواقع به علت مشکلات و نواقصی مانند: بسته شدن راه تنفس، خروپف، مشکلات انحراف بینی و تنفسی که ممکن است به دلیل ژنتیکی یا صدمه در طول زندگی ایجاد شده باشد، عمل جراحی بینی به تشخیص پزشک مربوطه انجام می گیرد، که این نوع عمل جراحی را در راسته عمل ترمیمی بینی دسته بندی می کنند.
عمل زیبایی و ترمیمی: در این نوع عمل فرد ضمن رفع مشکلات بینی، ظاهر آن را نیز تغییر داده و اصلاح می نماید.
عوارض عمل جراحی بینی
باید قبل از عمل جراحی بینی، با عوارض آن آشنایی پیدا کنید. واضح است که این عمل مانند سایر عمل های جراحی، دارای خونریزی و درد می باشد. ضمن اینکه عواقب استفاده از داروی بیهوشی هم ممکن است در آینده برای شما مشکلاتی به وجود آورد. برخی از عوارض خاص این نوع عمل، شامل: ماندن رد جراحی، ضعف، خونریزی های گاه و بیگاه و از بین رفتن عصب های بینی می باشد. در ضمن باید بدانیم بعد از این عمل، به طور محدود از تامپون بینی استفاده می شود و این ممکن است تا مدتی نیاز به بررسی های دوره ای داشته باشد و حتی ممکن است در پاره ای از موارد نسبت به بسیاری از مسائل، بیمار حساس شود.
البته از موارد دیگر عوارض این عمل جراحی؛ مشکلات روانی مواجه شدن با چهره و ظاهر جدید است که تا مدتی شما را درگیر خود خواهد نمود.
صحیح خوابیدن پس از عمل جراحی بینی
باید به این نکته که صحیح خوابیدن بعد از عمل جراحی بینی بسیار ضروری است توجه ویژه شود؛ زیرا در صورتی که نوع خوابیدن شخص بعد از عمل با توجه و برابر دستور پزشک انجام نشود، ممکن است کل عمل را تخریب کند.
در عمل جراحی بینی، پوست از بافت زیرین جدا شده و فلاپی بالا میرود. این جداسازی پوست موجب تجمع خون و ترشحات در زیر جلد می گردد و می تواند عامل اصلی تورم در بینی باشد. در این عمل، عروق خونی و لنفاتیک بینی قطع می شود و در چند هفته اول پس از جراحی، در صورت رعایت نکردن خوابیدن صحیح، ممکن است خون در یک محل بیشتر از محل دیگر تجمع کند و منجر به تورم شدید و آسیب های بعدی گردد. این تورم باید حتماً تخلیه گردد، ولی به علت عمل جراحی منفذی برای تخلیه این تورم وجود ندارد، همین مطلب لزوم دانستن نکات صحیح خوابیدن پس از عمل جراحی بینی و رعایت آن را برای فرد عمل شده امری لازم و ضروری می کند.
نکات لازم در موقع خوابیدن و بیدار شدن پس از عمل جراحی بینی
- در روزهای اول وقتی می خواهید از رختخواب بلند شوید، از دیگران کمک بگیرید؛ چون ممکن است سرگیجه داشته باشید.
- سعی شود به وسیله چند بالش سر را بالاتر از پاها قرار داده تا ورم کمتری در صورت ایجاد گردد.
- به هیچ وجه هنگام خواب، پتو یا جسم دیگری را روی سر و صورت خود قرار ندهید.
- سعی شود در صورت امکان از خوابیدن با دیگر افراد خودداری نمایید.
- ممکن است به جهت خوردن داروهای بسیار قوی خواب آور هوشیاری خود را از دست داده و به خواب عمیق بروید و همین امر سبب چرخیدن و فشار آوردن به بینی شود، بنابراین چند بالش در طرفین خود قرار داده تا امکان چرخش در خواب را از شما بگیرد.
- در جوار دیوار و اجسام سخت نخوابید؛ چرا که ممکن است با چرخش ناگهانی در خواب به بینی خود آسیب بزنید.
- در صورت امکان روی تختخواب بخوابید.
- دقت کنید از بالش بسیار سخت یا بسیار نرم استفاده نکنید.
- جنس رختخواب به طوری که باعث تحریک حساسیت شما و این که شما را به عطسه وا دارد نباشد.
- در هفته های ابتدایی به حالت طاق باز و به پشت خوابیده، به نحوی که سر بالاتر از سایر قسمتهای دیگر بدن باشد. این شیوه خوابیدن بهترین نوع خوابیدن در طول دوران نقاهت می باشد.
- برای اینکه به پهلو ها بخوابید حتماً با پزشک خود مشورت نموده تا بینی عمل شده تحت فشار قرار نگیرد.
- به هیچ وجه در طول دوران نقاهت، مجاز به خوابیدن به روی شکم یا به قول معروف دمر خوابیدن نمی باشید.
- سعی شود روزهای ابتدایی بعد از عمل جراحی بینی، به طور مطلق استراحت نموده تا از بروز هرگونه اتفاقی جلوگیری نمایید.
- از هر گونه اضطراب و نگرانی در محیط اتاق خوابتان دوری کنید و سعی کنید با آرامش کامل استراحت نمایید؛ این کار تاثیر بسزایی در کیفیت و کمیت خواب خواهد داشت.
- زاویه مناسب قرار گرفتن سر در هنگام خوابیدن بین ۳۰ تا ۳۵ درجه می باشد که به راحتی با قرار دادن دو بالشت زیر سر می توان این زاویه را ایجاد نمود.
چند نکته بعد از عمل جراحی بینی
- چه در زمان استراحت و چه در زمان فعالیت، سر خود را برای زمان طولانی پایین نگه ندارید .
- از مصرف داروهای تجویز نشده توسط پزشک ، حداقل دو هفته بعد از عمل خودداری نمایید.
- از انجام فعالیت های سنگین و ورزشی در طول دوران نقاهت پرهیز نمایید.
- سعی کنید از غذاهای نرم که سریع هضم می شوند استفاده نموده و نوشیدنی های سرد میل نمایید.
- به هیچ وجه سعی نکنید بینی خود رو از ترشحات احتمالی تخلیه نمایید فقط با دستمال کاغذی نرم بدون دست زدن به بینی آن را پاک نمایید.
- هنگام مسواک زدن، از مسواک نرم استفاده شده و با ملایمت و بدون فشار مسواک بزنید و دقت کنید سر را به پایین متمایل نکنید.
- در دوران نقاهت پس از عمل جراحی از عینک استفاده نشود.
- اگر نیاز به استحمام دارید، از وان استفاده نمایید یا با ظرف آب را روی بدن بریزید دقت کنید که به هیچ وجه زیر دوش نروید.
- از صحبت زیاد، خندیدن یا گریه کردن ، عطسه کردن با دهان باز و حرکات ناگهانی حداقل دو هفته بعد از عمل جراحی بینی خودداری نمایید.
- از مکالمات تلفنی و فعالیت های اجتماعی طولانی خودداری نمایید.
- هر گونه اقدامی روی بینی باید با نظر پزشک انجام گیرد پس از دست زدن به پانسمان و قالب یا گچ روی بینی اکیداً پرهیز کنید.
- از البسه دکمه دار استفاده کنید.
تغذیه بعد از عمل جراحی بینی
- چند ساعت بعد از عمل جراحی بینی، می توانید با اجازه پرستار بخش، شروع کنید به نوشیدن مایعات نرم و سبک. از مصرف آب میوه های ترش و شیر در آن روز خودداری نمایید.
- برای رعایت نکات بعد از عمل جراحی بینی و جلوگیری از به وجود آمدن عوارض جراحی، می توانید از غذاهای نرم استفاده کنید. تا دو هفته از خوردن مواد غذایی که نیاز به جویدن و یا حرکت زیاد دارند خودداری کنید.
نتیجه گیری
توصیه میشود به جهت اینکه خوابیدن بعد از عمل جراحی بینی بسیار مهم و در طول دوران نقاهت ضروری می باشد، سعی شود نحوه صحیح خوابیدن را تمرین نمایید تا پس از عمل با آمادگی کامل مراحل درمان را طی نموده و به جهت رعایت نکردن مسائل مربوط به خواب طول درمان شما زیاد نشده یا در مواقعی پس از عمل جراحی نتیجه ای غیر از آنچه که مورد نظر است اتفاق نیفتد.
باید این مطلب مورد توجه کامل قرار گیرد که پس از اتمام عمل جراحی بینی خصوصاً در زمان خواب بسیار مستعد آسیب و لطمه می باشد پس باید برای این که از این آسیب ها خودداری شود تمام تلاش خود را به نماییم.