راهنمای رفع ضایعات رنگی پوست

ضایعات رنگی پوست

ضایعات رنگی پوست مربوط به پوست مانند کک و مک، جای زخم، لکه های سطحی و بارداری از معضلات رایج پوستی به شمار می آیند. بالا رفتن سن، قرار گرفتن در معرض پرتوهای خطرناک آفتاب، تغییرات مربوط به هورمون ها در طول دوران بارداری یا یائسگی، امراض و بسیاری موارد دیگر موجب به وجود آمدن این لکه های کمرنگ و پررنگ می گردند. در این مقاله قصد داریم؛ در مورد برطرف نمودن ضایعات رنگی پوست صحبت نماییم. در این مقاله از مجله زیبایی آرانیک به توضیح روش های درمانی و سپس تشریح هر یک از این ضایعات رنگی پوست و معرفی روش های درمانی اختصاصی اش می پردازیم.

 

برطرف  نمودن ضایعات رنگی مربوط به پوست

برای مداوای ضایعات رنگی پوست راه‌های درمانی بسیار زیادی وجود دارد. در طی چندین سال گذشته لیزرها به محبوب ترین و همچنین کارآمد ترین روش‌های درمانی تبدیل گشته اند. حدود سه دهه می باشد که انواع و اقسام مختلف از فناوری‌های های مربوط به لیزر در پزشکی و در شاخه زیبایی به کار گرفته می شود؛ و امروزه از کارایی وسیعی برخوردار است. از حذف موهای زائد پوست گرفته تا لیفت نمودن صورت و گردن، لایه برداری های صورت و برطرف نمودن ضایعات رنگی مربوط به پوست. به غیر از روش‌های درمانی لیزر، از روش‌های  دیگری هم می‌شود جهت برطرف نمودن ضایعات رنگی مربوط به پوست بهره برد که کمی جلوتر به معرفی آن‌ها خواهیم پرداخت.

هر یک از این روش های درمانی جهت برطرف نمودن ضایعات پوستی در بعضی افراد بیشترین میزان تاثیرگذاری را دارند. به طور مثال برای افرادی که رنگ پوستی آنها تیره است و لکه های پوستی تیره نیز دارند، روش های لیزر درمانی احتمالا چندان موثر نمی باشد. بهترین روش برای پاک کردن ضایعات رنگی از پوست در جلسه مشاوره و پس از بررسی دقیق ضایعات توضیح داده می شود.

 

حذف ضایعات رنگی مربوط به پوست توسط لیزر

ضایعات رنگی مربوط به پوست در اثر تغییر رنگدانه ها در لایه های سطحی پوست ایجاد می شود. رنگدانه ها ممکن است افزایش یافته و به صورت لکه های تیره (مانند کک  و مک) ظاهر شوند یا رنگدانه ها کاهش یافته و به صورت لکه های روشن نمایان گردند. این ضایعات با سایر ضایعات مربوط به پوست که دارای ریشه های عمیقی هستند؛ فرق دارد. به عنوان مثال، وجود بعضی از خال ها به دلیل تقسیم بیش از اندازه دیواره مرتبط با عروق خونی پوست می باشند  که  دچار بیرون زدگی در سطح پوستی شده اند. جهت برطرف نمودن این ضایعات نیازمند لیزرهایی هستیم که قابلیت نفوذ به لایه های قسمت زیرین پوستی را داشته باشند. جهت درمان عیب های رنگی مربوط به پوست نیازی به لیزر با قدرت نفوذ پذیری بالا نداریم. پرتو لیزر، اتفاقاً باید بر لایه های سطحی پوست تاثیر بگذارد. به همین دلیل برای درمان ضایعات رنگی از لیزرهای “درمان سطحی” یا Resurfacing استفاده می‌کنند.

حتما بخوانید:   لوسیون چیست ؟ انواع لوسیون و مزایا

 

از جمله مزیت های حذف ضایعات رنگی مربوط به پوست توسط لیزر می شود به موارد زیر اشاره نمود:

روش های درمانی که فاقد درد می باشد و سرعت بالایی دارند و همچنین غیر تهاجمی می باشند بدون دوران نقاهت بوده و ایمنی بالایی دارند. به طور کلی، سه فناوری لیزر زیر به بهترین وجه جهت درمان ضایعات رنگی مربوط به پوست مورد استفاده قرار می‌گیرند.

 

توسط نور مادون قرمز (با طول موجی که برابر است با 2940 نانومتر) استفاده می شود و یکی از بهترین لیزرهای درمانی جهت برطرف نمودن ضایعات پوستی و لایه برداری به شمار می رود.

 

پرتوهای  ER: YAG به طور موثر مورد جذب مولکول های آب قرار می گیرد و از قدرت نفوذ کمی برخوردار است. به همین دلیل  کاربردهای بسیار محدودی  در پزشکی دارد؛ اما نتایج فوق العاده ای برای درمان ضایعات رنگی پوست دارد. این لیزر در اثر حرارت دادن و تخریب سلول های صدمه دیده موجب برطرف نمودن ضایعات رنگی مربوط به پوست می شود.

 

لیزر ER: YAG برای از بین بردن لکه های ناشی از آکنه، آفتاب و لکه هایی که به دلیل پیری ، ملاسما و برخی مواد زائد عروقی و همچنین چین و چروک های پوستی می باشند؛ مورد استفاده قرار می گیرد. لیزر ER: YAG در مقایسه با روش هایی مانند لایه برداری از نوع شیمیایی عوارض کمتری دارد.

 

ضایعات رنگی پوستلیزرهای QS

به لیزرهایی که مجهز به قابلیت Q-switched هستند؛ گفته می‌شود. این ویژگی باعث می شود که دستگاه لیزر بتواند یک پرتوی  لیزری را به طرف رنگدانه های پوستی شلیک کند که  کوچک اما پر انرژی است. پرتو لیزر مانند توپ به پوست برخورد می کند و باعث انفجار آن می شود. رنگدانه ریز خرد شده به وسیله سلول های سیستم ایمنی از محل بافت خارج می شوند و از این رو شاهد برطرف گشتن عیوب رنگی مربوط به پوست خواهیم بود. لیزرهای QS – Nd : YAG و QS – Alexandrite از این دست لیزرها می باشند . اگر داوطلب خوبی برای لیزر هستید، حداقل 80 درصد بهبودی در لکه های رنگی روی پوست خود را مشاهده خواهید کرد .

حتما بخوانید:   شپش چیست و نحوه پیشگیری و درمان آن چگونه است؟

 

لیزر CO2 فرکشنال

یکی از پیشرفته ترین تکنولوژی های لیزر در علم مربوط به پزشکی به شمار می آید. این لیزر با به وجود آوردن تعداد بیشماری از صدمات میکروسکوپی باعث نابودی بعضی از سلول ها می‌گردد و در عین حال سلول های بین ناحیه های آسیب دیده را محافظت می کند تا به پروسه ترمیم یافتن بافت کمک نمایند. در روش های دیگر لیزر درمانی، مجبور به از بین بردن تمامی سلول های ناحیه خاصی از پوست هستیم. از همین رو، خطر سوختگی یا سایر عوارض جانبی بیشتر می باشد. لیزر CO2 یکی از بهترین روش های لیزر درمانی جهت بهبود لکه های رنگی و همچنین مشکلات سطحی پوست می باشد.

در این مطالعه تاثیر لیزر درمانی بر ضایعات پوستی مورد بررسی قرار گرفت . کرم های سفید کننده که در فروشگاه های محصولات آرایشی و داروخانه ها به فروش می رسند می توانند در از بین بردن لکه های تیره پوست مفید واقع شوند. اثرات درمانی آنها معمولا پس از مصرف طولانی مدت مشخص می شود. همچنین اکثریت آنها دارای جیوه هستند که یک ماده شیمیایی ارزان بوده و همان طور که می‌دانید سمی نیز می باشد.

 

لایه برداری از پوست

این روش درمانی به دو حالت کلینیکی و خانگی قابل اجرا می باشد. به طور کلی، در پروسه لایه برداری اسیدهای ویژه ای به کار می رود که موجب حذف سلول های مرده و لایه شاخی پوست  می شود. به طور معمول لایه بردارهای شیمیایی نوع خانگی دارای غلظت اسیدی پایینی هستند و نمی توانند اثر قابل توجهی بر روی ضایعات رنگی پوست  بگذارند.  لایه برداری نوع کلینیکی موثر تر می باشد ، اما آنها به شدت تنها برای کسانی که رنگ پوست روشن و همچنین لکه های پوستی روشنی دارند؛ توصیه می شود. لایه برداری در از بین بردن لکه های دوران پیری، صدمات ناشی از آفتاب سوختگی، ملاسما و یکنواختی رنگ پوست تاثیر گذار می باشد. از خطرات این روش می توان به ایجاد زخم و تاول اشاره کرد.

 

هایپر پیگمنتیشن یا لکه های تیره

ضایعات پوستی تیره را در به طور عامیانه تحت عناوینی مانند کک و مک، خال و لک آفتاب سوختگی و…. می‌شناسیم. اما دسته بندی این مواد زائد در پزشکی شکل دیگری دارد. به عنوان مثال، لکه های پوستی ناشی از بعد بارداری را «ملاسما» می نامند و ما اسکارها یا همان زخم ها را تحت عنوان  هایپرپیگمنتیشن پس از التهاب PIH می شناسیم. خال احتمال دارد به عقیده شما به دلیل تغییر رنگ پوست ایجاد شود، اما در معایناتی که منشأ عمیق تری دارد و به دلیل تغییر رنگ ایجاد نمی شود، می توان آن را یافت. به طور خلاصه، ضایعات و لکه های تیره با عناوینی زیادی شناخته شده و دلایل بیشماری دارند.

حتما بخوانید:   جوانسازی پوست با عسل؛ ۶ روش استفاده از عسل برای التیام و آرامش صورت

 

ضایعات رنگی پوستلکه های دوران پیری

این لکه ها به رنگ قهوه ای یا سیاه می باشد و در نواحی از پوست دیده می شوند که در معرض تابش نور خورشید می باشد. لکه های دوران پیری عمدتا پشت دست ها و همچنین روی صورت ( گونه ها و بینی )  دیده می شود . این لکه ها در اشخاص سن بالا و همچنین افرادی که در معرض نور خورشید هستند، بیشتر مشاهده می شود. بهترین و تاثیرگذارترین روش درمانی برای بهبود لکه‌ها و ضایعات پوستی ، لیزرهای کیوسوییچ به خصوص لیزر کیوسوییچ الکساندریت است. از روش های درمانی دیگری مانند IPL و لایه برداری نیز می توان برای از بین بردن این لکه های پوستی استفاده نمود

 

حذف لکه های دوران پیری هایپرپیگمنتیشن پس از ملتهب گشتن (PIH)

این ضایعات به صورت نواحی یا نقاط تیره ای مشاهده می شوند که به طور معمول پس از یک معضل التهابی پوستی ایجاد می شوند. جوش، اگزما، لایه برداری، لیزر درمانی و سایر درمان های پوستی می توانند موجب بروز این معضل گردند. رایج ترین محل این لکه های تیره صورت و گردن می باشد و اکثرا در افرادی که دارای پوست تیره هستند؛  دیده می‌شود. مشکل درمانی ضایعات  پوستی PIH به این صورت است که خطر بحرانی شدن آنها وجود دارد. اولین قدم این است که با مشکل اساسی مقابله کنید. برای مثال، آکنه یا اگزما را درمان کنید، یا اگر بروز آن مشکل به خاطر یکی از روش های درمانی بوده؛ آن روش درمانی را متوقف نمایید. مرحله بعدی استفاده از کرم های سفید کننده یا روشن کننده ای می باشد که دارای ماده ای به نام هیدروکوئینون هستند. علاوه بر این در این مرحله بایستی مرتبا از کرم ضد آفتاب استفاده نمایید. اگر این روش درمانی هیچ کمکی به شما نکرد، بسته به شدت بحران و رنگ پوست شما می توانیم به سراغ روش هایی مانند لایه برداری نوع شیمیایی یا لیزر درمانی ND: YAG برویم.

 

دسته بندی: مجلهبرچسب ها:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *