عوارض سیگار روی پوست

عوارض سیگار روی پوست

یکی از انواع کشیدنی های دودی مخرب، سیگار است. سیگار تشکیل شده است از برگ بریده یا خرد شده توتون، که توسط کاغذ نازکی پیچده شده و به وسیله فیلتر یا مشتوکی که در انتهای کاغذ قرار دارد، پس از روشن کردن سر آن ، کشیده می شود. توتون سیگار به علت دارا بودن نیکوتین، برای مصرف کننده سرخوشی کاذب ایجاد می کند. کشیدن سیگار، با توجه به عواقب منفی بسیاری که دارد، امروزه در دنیا به شدت رواج پیدا کرده و کشورها برای پیشگیری از استعمال آن سیاست های مختلفی را دنبال می کنند. در این مقاله از مجله زیبایی آرانیک پس از بررسی مختصر تاریخچه پیدایش سیگار در جوامع بشری به عوارض سیگار روی پوست خواهیم پرداخت.

تاریخچه پیدایش سیگار

مصرف توتون و دخانیات در جهان سابقه ای طولانی دارد که تقریباً به ۶۰۰ الی ۹۰۰ سال بعد از میلاد باز می گردد. نقاشی هایی که سرخپوستان مایا مکزیک به روی سنگ می تراشیدن نشان از مصرف دخانیات، خصوصاً تنباکو در آن دوره دارد؛ اما گسترش کاشت و تجارت توتون در قرن شانزدهم میلادی را باید نقطه عطف این ماجرا دانست. برای نخستین بار در سال ۱۸۶۵ میلادی سیگار برای فروش و کسب درآمد به عنوان یک کالای تجاری مورد توجه قرار گرفت، «جیمز بیوکنن دوک» نخستین شرکت تولیدی دخانیات بریتانیا -آمریکا را به نام دخانیات صنعتی تاسیس کرد ، شاید بتوان گفت که جهانی شدن سیگار به وسیله دوک پایه نهاده شد.

عوارض سیگار روی پوست

پیری زودرس

یکی از آثار پیری زودرس پدید آمدن چین و چروک اطراف لب ها و خطوط دور چشم است که با استفاده از سیگار زودتر از معمول به وجود می آید. یکی از دلایل به وجود آمدن پیری زودرس بعد از استفاده از سیگار، عدم گردش خون مناسب، در نتیجه نرسیدن اکسیژن کافی به پوست است.

عوارض سیگار روی پوست

کشیدگی پوست عوارض کشیدن سیگار

اگر در مدت زمانی طولانی سیگار بکشید، موجب کاهش حالت کشسانی پوست می شود. کسانی که سیگار می کشند به مرور زمان پوستشان کشیده می شود. البته این حالت کشیدگی پوست فقط روی صورت افراد اثر نمی گذارد، بلکه در نواحی سینه و بالای بازو ها هم قابل مشاهده است.

سرطان پوست

کسانی که اهل کشیدن سیگار هستند، نسبت به افراد معمولی 52 درصد بیشتر شانس ابتلا به سرطان پوست تحت عنوان «سلول سنگ فرشی ( SCC) » قرار دارند. scc دومین نوع سرطان رایج در جهان است.

حتما بخوانید:   راهکارهای کاهش تعریق در فصل تابستان

این نوع سرطان بیشتر در دور دهان و در نواحی لب های افراد سیگاری مشاهده می شود. پزشکان علت پدید آمدن این نوع سرطان در افراد سیگاری را کاهش سطح ایمنی بدن، به علت وارد شدن مواد سمی از سیگار به داخل بدن می دانند. سرطان پوست یکی از خطرناک ترین عارضه برای افراد سیگاری به حساب می آید که باید به آن توجه جدی شود.

پسوریازیس

پسوریازیس نوعی بیماری پوستی می باشد که علائمی مانند: قرمزی پوست، خارش و حالت پوسته پوسته شدن پوست را دارد. یکی از علل ایجاد این بیماری استرس است. از دیگر علل به وجود آمدن این بیماری می توان به کشیدن سیگار اشاره کرد. پزشکان یکی از علل به وجود آمدن بیماری پسوریازیس در افراد سیگاری را وجود نیکوتین در سیگار می دانند.

افراد سیگاری نسبت به افراد معمولی دو برابر بیشتر دچار این بیماری می شوند و این میزان بسته به تعداد سیگاری که طی روز می کشند، بیشتر هم می شود. اگر در روز بیشتر از 20 سیگار کشیده شود، درصد به وجود آمدن بیماری پسوریازیس در خانم ها دو و نیم برابر و در آقایان یک و نیم برابر افراد عادی می باشد.

عوارض سیگار روی پوست

ترمیم زخم ها 

یکی دیگر از عوارض مصرف سیگار تاثیر منفی بر زخم ها می باشد. کم شدن جریان خون و سرعت کم آن، باعث می شود تا بدن توانایی کافی برای بازسازی زخم ها را نداشته باشد. در قبل و بعد از عمل جراحی نیز پزشکان به بیمار سیگاری توصیه می کنند مصرف سیگار را قطع کند. مصرف سیگار در زمان جراحی باعث می شود تا بهبود بیمار کند تر انجام شود. بدن بیمار سیگاری برای ترمیم بافت آسیب دیده بعد از عمل جراحی، توانایی کافی را ندارد. 

مصرف سیگار همچنین در هنگام بارداری یا افزایش وزن باعث افزایش استرچ مارک ها (ترک پوست) روی بدن می شود؛ زیرا بدن فرد سیگاری توانایی لازم برای بازسازی بافت آسیب دیده در نواحی استرچ مارک را ندارد.

لک های پوستی و کدورت پوست از عوارض کشیدن سیگار 

یکی دیگر از عوارض سیگار روی پوست، خون رسانی ضعیف به بافت های پوست است که موجب تغییر رنگ پوست از از نارنجی تا خاکستری می شود.

یکی دیگر از دلایل ایجاد این حالت می توان به وجود تنباکو در سیگار اشاره کرد. تغییرات زیادی در سیستم متابولیسم افراد سیگاری به وجود می آید که این تغییرات باعث کاهش و عدم توانایی در ترمیم آسیب های پوستی می شود. افراد سیگاری با 7 هزار نوع ماده شیمیایی در تماس هستند و آن ها را هنگام کشیدن سیگار وارد بدن و جریان خون خود می کنند که 250 نوع آن ها سمی هستند. 70 نوع از این مواد سمی سرطان زا می باشند.

حتما بخوانید:   اگزما صورت؛ از علائم و دلایل، درمان های خانگی

عوارض سیگار روی پوست

عوارض کشیدن سیگار در ابتلا به انواع عفونت ها

افراد سیگاری خیلی بیشتر از افراد عادی به انواع عفونت ها مبتلا می شوند. این افراد معمولا دچار می شوند به بیماری هایی مانند:

  • ابتلا به انواع عفونت های باکتریایی در زخم که معمولا به وسیله استافیلوکوکوس، استرپتوکوک و اورئوس به وجود می آیند.
  • ابتلا به انواع عفونت های دهان مانند؛ عفونت کاندیدا آلبیکنس که زخم های بدی دارند. 
  • درگیری با انواع ویروس های پاپیلومای انسان که همان زگیل تناسلی است.
  • اگر فردی که سیگار مصرف می کند زگیل تناسلی داشته باشد، شانس زیادی در مبتلا شدن به سرطان رحم و سرطان داخل آپیتلیال آلت تناسلی خواهد داشت.

پوستولوزیس کف پا و عوارض کشیدن سیگار

یکی از بیماری های ناتوان کننده که نسبت به درمان نیز مقاومت زیادی دارد، پوستولوزیس کف پا می باشد. این بیماری اغلب با پوسته پوسته شدن کف پا ظاهر می شود. اغلب زنان میان سال سیگاری، به این بیماری مبتلا می شوند. در این نوع بیماری، نیکوتین با گیرنده های استیل کولین که در غدد عرق وجود دارند، پیوند خورده و ساختار آن ها را تغییر می دهد. به این ترتیب ایجاد التهاب می کند. کسانی که سیگار را ترک می کنند خیلی زود تاثیرش را روی این بیماری می بینند؛ زیرا جوش های به وجود آمده کم کم از بین می روند.

عوارض سیگار روی پوست که بعد از 25 سالگی ظاهر می شوند 

  • اندازه سلول های پوستی که تازه ای ساخته می شوند، معمولا بزرگتر هستند و شکل آن ها نامنظم تر است و همچنین رشد آن ها کندتر می باشد.
  • در سطح پوست لایه های کمتری از سلول های مرده وجود دارند.
  • ملکول های نگه دارنده رطوبت، که کلاژن و الاستین را احاطه کرده اند و آن ها را مرطوب می سازند، کاهش می یابد.
  • سلول های نگه دارنده رنگ دانه هر 10 سال، 20 درصد از میزان تراکم خود را از دست می دهند. همزمان با آن تولید ملانین در نقاط کوچکی افزایش یافته و منجر به خال های پیری می شود. 
  • سلول های دفاعی که از پوست محافظت می کنند، در سال های بین بزرگ سالی و پیری به نصف کاهش می یابند و نور خورشید کاهش آن ها را تشدید می کند.
  • از فعالیت سلول های فیبروبلاست که سازنده کلاژن و الاستین هستند، کاسته می شود.
  • فیبر های کلاژن که باعث ایجاد حالت ارتجاعی در پوست می شوند، ضخیم تر شده و هر ساله 1 درصد کاهش می یابند.
  • فیبر های الاستین منجر به انعطاف پذیری پوست شده و به راحتی می شکنند. تعداد این فیبر ها نیز کمتر می شود.
  • سیگار باعث نازک تر شدن ماده زمینه ای که کلاژن و الاستین را کنار هم قرار می دهند می شود.
  • شریان های خونی که مواد مغذی پوست را حمل می کنند و پسمانده های سلولی را از پوست بیرون می ریزند، تحلیل می روند. شریان های خونی هم که باقی می مانند، احتمالا فراخ شده و دیواره هایشان ضخیم می شود و احتمال این هم وجود دارد که خم یا بشکنند.
حتما بخوانید:   اختلال رنگدانه های پوست یا هایپوپیگمانتاسیون

تاثیر سیگار بر روی پوست صورت

 نظریه های مختلفی در مورد تاثیر سیگار بر روی پوست صورت وجود دارد؛ اما چند مورد از دلایلی که سیگار می تواند به پوست صورت آسیب برساند عبارت است از:

  • پوست صورت بر اثر گرمایی که از سیگار خارج می شود، سوخته و در لایه الاستیک پوست تغییر ایجاد می شود.
  • سیگار باعث باریک شدن رگ های خونی شده که این خود سبب می شود، خون رسانی به پوست کاهش یافته و در نتیجه منجر به کاهش کلاژن سازی در پوست صورت می شود.
  • کم کم رطوبت پوست کاهش می یابد.
  • به مرور ویتامین A موجود در پوست صورت کمتر می شود.

عوارض سیگار روی پوست

تاثیر ترک سیگار بر روی پوست

در بالا به تاثیر سیگار کشیدن روی پوست اشاره کردیم. حال باید به این نیز اشاره کنیم که ترک سیگار هم می تواند روی پوست تاثیر بگذارد. چند نمونه را بیان می کنیم:

  • تاثیر ترک سیگار بر روی چهره زیاد است. باعث زیبا تر و جوان تر شدن پوست می شود.
  • بهبود یافتن سیاهی دور چشم
  • جلوگیری از پیری زودرس
  • روشن تر شدن پوست

نتیجه گیری

در این مقاله عوارض سیگار روی پوست را بیان کردیم. البته عوارض کشیدن سیگار علاوه بر پوست به نقاط دیگر بدن نیز صدمه می زند که با ترک هر چه زود تر آن می توانید جلوی این مشکلات و بیماری ها را بگیرید. برای ترک سیگار می توانید از چسب های نیکوتین دار، اسپره بینی، سیگار های الکترونیکی، قرص ها و …. استفاده کنید.

 

 

دسته بندی: مجلهبرچسب ها:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *