به قدری که خواب بر روی سلامتی پوست تاثیر دارد هیچگونه کرم و محصول مراقبت از پوستی این تاثیر را ندارد چرا که هر شخص یک سوم عمر خود را در خواب به سر می برد. بدن انسان در طول خواب هورمون های رشد را تولید می نماید که سبب بازسازی و ترمیم بافت پوست و سلول های آن می گردد از این رو ترشح این هورمون ها از ساعت ۹ الی ۱۰ شب شروع می شود یا به عبارت دیگر ۴ ساعت اولیه خواب که به خواب عمیق معروف است سبب ترمیم پوست می گردد. خواب صحیح و کافی موجب سرحالی بدن، افزایش جریان خون در پوست سر، بازسازی کلاژن، کاهش پف دور چشم، جلوگیری از شلی و افتادگی پوست، شادابی و شفافیت پوست می گردد و بی خوابی و کم خوابی نیز موجب متورم شدن چشم ها، بیشتر شدن چین و چروک های پوستی، بروز آکنه، کسلی، بهبود نیافتن التهاب های پوستی، افزایش خطوط و شیارهای صورت همانند پیشانی، رنگ پریدگی، عمیق شدن خط های بین بینی و گوشه لب ها، بی حوصلگی، آویزان شدن پلک ها و افتادگی گوشه دهان می گردد. پوست انسان در طول روز در معرض نور خورشید و آلودگی های محیطی فراوانی قرار می گیرد که تمامی این ها جزو عوامل مضر هستند، جالب است بدانید که خواب با خاصیت ضد التهاب بودن خود می تواند موجب کاهش آسیب رسانی این عوامل مضر به پوست و بدن گردد و لک های پوستی را رفع نماید، زیرا بدن در حین خواب سیتوکین تولید می نماید که آن سیستم ایمنی بدن را تقویت کرده و از بروز عفونت های پوستی جلوگیری می کند و در صورت ابتلا آن را رفع می نماید.
فواید شگفت انگیز خواب بر روی پوست
درخشان ساختن چهره:
با خوابیدن کافی خون در بدن شما جریان پیدا می کند و همین امر موجب درخشان شدن پوست می گردد اما اگر به هر دلیلی از خواب شبانه بکاهید و خواب کافی نداشته باشید صبح روز بعد پوست شما کدر یا به اصطلاح رنگ پریده می شود و دور چشمان نیز حلقه سیاه به وجود می آید.
جلوگیری از آویزان شدن پوست:
از آنجایی که خواب کافی شبانه موجب کلاژن سازی و ترمیم پوست می گردد بی خوابی نیز موجب شلی و آویزان شدن پوست می شود. توصیه می گردد که برای جلوگیری از شلی پوست، شب ها قبل از خواب از کرم مرطوب کننده برای دست، صورت و گردن استفاده نمایید.
جلوگیری از بروز چین و چروک در پوست:
همانطور که گفته شد زمان خواب بدن شروع به تولید هورمون رشد می کند که این هورمون در سلامتی و زیبایی پوست و بدن موثر است و سلول های تولید کننده کلاژن را نیز ترمیم می نماید، همین امر موجب جلوگیری از بروز چین و چروک، مستحکم و براق نمودن مو و ناخن ها، یکنواخت کردن رنگ پوست، بهبود زخم و آکنه، محکم و الاستیک نگه داشتن پوست می گردد.
تولید ملاتونین:
هنگامی که به خواب فرو می روید بدن یک ماده شیمیایی به نام ملاتونین تولید می نماید که آنتی اکسیدانی بسیار قوی است و از آسیب رساندن اشعه ماورا بنفش خورشید به پوست، بروز لک های پوستی، سرطان پوست و خط های ریز صورت جلوگیری می کند به علاوه سلول های پوستی را ترمیم و پوست را شاداب و با طراوت می سازد توجه داشته باشید که این ماده به دلایل خاصیت های فراوان خود به صورت موضعی نیز می تواند برای پوست موثر باشد.
بهبود یافتن عضلات:
هورمون هایی که در زمان خواب چین و چروک های پوستی را پر می نمایند، می توانند بر روی عضلات درونی بدن نیز تاثیر بگذارند و عضلات و رباط های پاره را ترمیم کرده و از فرسودگی آنان جلوگیری نمایند.
کاهش پف زیر چشم:
با خواب کافی میزان گردش خون در پوست سر صورت افزایش می یابد که همین امر موجب کاهش پف و سیاهی دور چشم و به مرور زمان محو شدن آن می گردد البته به شرط آنکه در کنار خواب کافی شبانه، در طول روز نیز آب فراوان بنوشید.
گرسنگی کمتر:
کم خوابی موجب تولید بیش از حد هورمون گرلین می گردد که این هورمون افزاینده اشتهاست و گرسنگی را تشدید می کند در این صورت تولید هورمون لپتین که کاهنده اشتهاست کم می گردد و این فرایند موجب چاقی می گردد، از این رو شما با خواب کافی می توانید وزن و رژیم غذایی خود را کنترل نمایید و از اضافه وزن و چاقی جلوگیری نمایید.
تاثیر حالت های مختلف خوابیدن بر روی پوست
شکل خوابیدن هر فرد و موقعیت پوست صورت در زمان خواب، تاثیر بسیار زیادی در سلامت پوست دارد. یکی از بهترین حالت های خواب، خوابیدن به پشت است چرا که هیچگونه فشاری به پوست وارد نمی شود و به اصطلاح پوست می تواند نفس راحتی بکشد اما خوابیدن به پهلوها و شکم موجب فشار آمدن به پوست صورت و در نتیجه بروز چین و چروک های پوستی نظیر پوست صورت و سینه می گردد به خصوص خوابیدن به شکم که بیشترین آسیب را به پوست می زند و قسمتی از پوست که بر روی بالش قرار می گیرد توانایی تنفس را ندارد. اما در صورتی که عادت به خوابیدن به پشت و یا پهلوها دارید حتما از بالش های مخصوص استفاده کنید تا فشار زیادی به پوست وارد نشود.
تأثیرگذارترین عوامل قبل از خواب بر روی پوست
در شب خواب کافی داشته باشید:
همان طور که گفته شد بی خوابی و کم خوابی می تواند اثرات مضر بسیاری بر روی پوست نظیر پیری زودرس و آسیب رسیدن به پوست در اثر نور خورشید و عوامل محیطی داشته باشد، از این رو همواره باید برای با طراوت، شاداب و سالم ماندن پوست خواب کافی داشت و مدت زمان خواب کافی برای افراد کم سن و میانسال بین ۷ تا ۹ ساعت و برای افراد سالمند نیز بین ۵/۵ تا ۷/۵ ساعت در طول شب می باشد. توجه داشته باشید که شما هر چند ساعت در طول روز بخوابید باز هم باید در طول شب بین ۷ الی ۹ ساعات خواب مفید داشته باشید چرا که خواب روزانه هیچگاه نمی تواند جایگزین خواب شبانه گردد و این خواب شبانه است که برای پوست مفید و موثر است.
قبل از خواب صورت خود را تمیز بشویید:
خوابیدن با صورتی کثیف، چرب و پر آرایش همواره آسیب های فراوانی به پوست وارد می کند که از این آسیب ها می توان به خشک شدن پوست، شیوع آکنه، بروز عفونت های پوستی، ایجاد التهاب، بزرگ شدن منافذ پوست و بثورات اشاره نمود. اما اگر همواره قبل از خواب پوست را تمیز نمایید به هیچ یک از این عوامل مبتلا نمی گردید و پوستی سالم خواهید داشت.
در طول روز از آبرسان یا مرطوب کننده استفاده کنید:
خواب با تمامی تاثیرات مثبت خود می تواند موجب کم آبی بدن گردد به ویژه اگر در محیطی کم رطوبت استراحت کنید، پس بهتر است شب ها قبل از خواب حتما از یک مرطوب کننده یا آبرسان جهت مرطوب نمودن پوست خود استفاده نمایید.
یک لیوان آب کنار تخت خود قرار دهید:
همانطور که گفته شد رطوبت بدن در زمان خواب کاهش می یابد و در نتیجه پوست کم آب می گردد از این رو اگر شما ۱ لیوان آب را شب ها کنار تخت خود قرار دهید و از آن بنوشید می توانید رطوبت بدن را تا حدودی تامین نمایید، بهتر است همه این عمل را انجام دهند به خصوص افرادی که پوست خشک و دهیدراته دارند.
از روبالشی مخصوص استفاده نمایید:
یکی دیگر از عواملی که در حین خواب موجب فشار به پوست و بروز چین و چروک های پوستی می گردد خوابیدن بر روی سطحی زبر و خشن است، از این رو باید از روبالشی مناسب استفاده نمود. بهترین و مناسب ترین روبالشی که مانع تحریک پوست و آسیب رسیدن به آن می شود، روبالشی از جنس ابریشم یا ساتن است ولی در هر صورت باید همواره سعی کنید که حالت خوابیدن خود را اصلاح نمایید و سعی کنید صورتتان را به بالش نچسبانید تا آلودگی ها وارد پوستتان نشود و پوست دچار جوش و آکنه نگردد به علاوه هیچگاه پتو را روی سر خود نکشید تا همواره پوستتان بتواند اکسیژن دریافت نماید.
هنگام خوابیدن سر خود را بالا نگه دارید:
اگر در هنگام خوابیدن سر خود را به بالا نگه دارید از بروز رفلاکس معده جلوگیری می شود و گردش خون در پوست سر افزایش می یابد که همین امر موجب لخته نشدن خون و کاهش چروک های اطراف چشم می گردد به علاوه فرایند خروپف نیز متوقف می گردد.
در حین چرت زدن و خوابیدن از آفتاب دوری کنید:
خوابیدن در مکانی که در معرض آفتاب صبح یا ظهر قرار دارد می تواند به پوست آسیب وارد کند به علاوه خوابیدن در محلی روشن موجب ایجاد اختلال در خواب و ساعت خواب می گردد از این رو بهتر است برای خوابیدن محلی تاریک را انتخاب نمایید.
چگونه می توان در طول شب خواب بهتری داشت؟
یکی از راهکارهایی که موجب بهتر و عمیق تر خوابیدن می گردد، نفس عمیق کشیدن از شکم است چرا که این امر موجب کاهش فشار خون و ضربان قلب گشته و آرامش را برای شما به ارمغان می آورد.
سخن پایانی
به طور کلی خوابیدن به روش صحیح و طی مدت زمان کافی تاثیرات مفید بسیاری بر روی پوست و بدن دارد و خواب ناکافی و نادرست نیز پیامدهای مضری را به همراه خواهد داشت با مجله زیبایی آرانیک می توانید از تاثیرات خواب روی پوست صورتتان مطلع شوید.