امروزه خالکوبی بیش از هر زمانی محبوبیت دارد در عرض چند ساعت طرحی را که دوست دارید ، می توانید روی پوست خود تاتو کنید. تاتو و خالکوبی روی پوست دارای عوارضی می باشد! برای تاتو کردن باید با سوزنی مخصوص جوهر را به زیر لایه ای از پوست به نام درم یا درمیس قرار داد. این حرکت باعث تغییر رنگ دانه های پوستی می شود. این مسئله موجب میشود هر طرح و شکلی را روی پوست ایجاد کرد. رنگ های تاتو می تواند به بروز واکنش های آلرژیک شوند ، که ممکن است سالها بعد از انجام تاتو ایجاد شود. ما در مجله زیبایی آرانیک برایتان از عوارض تاتو و خالکوبی در این مقاله شرح خواهیم داد تا انتهایی مقاله با ما همراه باشید.
تاتو بدن چگونه انجام میشود؟
برای انجام خالکوبی روی قسمت های مختلف بدن باید یک فرد ماهر و تاتو آرتیست انجام دهد برای این کار از ماشین های دستی که شبیه چرخ خیاطی است استفاده می کنند. این ماشین سوزن هایی را به طور مکرر و تند تند وارد پوست می کنند ، وقتی توسط این سوزن ها رنگ و جوهر وارد پوست می شوند ، تاتو آرتیست طرح شما را روی بدن حک می کند. این کار باعث قرمزی پوست ، درد و کمی خونریزی می باشد.
قبل تاتو کردن بدانید
مطمئن شوید چه طرحی را دوست دارید روی بدن خود انجام دهید ، چون ممکن است بعداً پشیمان شوید. پس بیشتر فکر کنید و در اثر مصرف الکل یا مواد مخدر خالکوبی نکنید. محل خالکوبی را با دقت انتخاب کنید زیرا با افزایش وزن ممکن است ظاهر خالکوبی تحت تأثیر قرار گیرد.
عوارض تاتو و خالکوبی روی پوست
خالکوبی اگر به درستی انجام نشود می تواند عوارض زیادی را برای فرد ایجاد کند. معمولا خالکوبی بدون بیهوشی انجام میشود و با کمی خونریزی و درد همراه است. عوارضی که خالکوبی ایجاد میکند ، عفونت های جدی مثل Hlv ، هپاتیت و واکنش های آلرژیک می باشد. بعضی از عوارض خالکوبی عبارتند از :
1- واکنش های آلرژیک
اگر جوهر تاتو حاوی پلاستیک باشد ، بعد از خالکوبی برخی از افراد دچار واکنش های آلرژیک می شوند که جوهر تاتو ایجاد میکند. بیشترین حساسیت را رنگدانه های قرمز ، سبز ، زرد و آبی ایجاد میکند و باعث واکنش های آلرژیک مانند بثورات قرمز ، تورم ، کهیر و خارش می باشد البته امکان دارد سالها بعد از خالکوبی ایجاد شود.
2-عفونت های پوستی
اگر برای حل کردن رنگ جوهر از آب غیر استریل استفاده شود ، عفونت های پوستی که لایه بالایی و لایه میانی پوست را تحت تأثیر قرار میدهد بروز کرده و عفونتهای بیشتری ایجاد خواهد کرد. دو هفته بعد از خالکوبی احتمال بروز عفونتهای پوستی خواهد بود. این عفونت علائمی مثل قرمزی ، خارش و ترشحات شدید پوست را به همراه خواهد داشت. بعضی مواقع منطقه خالکوبی شده ورم کرده و در صورت گسترده عفونت با تب نیز همراه است.
3-بیماری های منتقله از طریق خون
قبل از تاتو سوزن ها باید استریل شده و فقط یک بار استفاده شود و همین طور منطقهای از بدن که قرار است خالکوبی شود حتما باید استریل شود. به همین منظور باید به یک مرکز یا تاتوآرتیست حرفه ای مراجعه کرد ، چون در غیر این صورت بیماری های خطرناکی مثل ایدز و هپاتیت از نوع c در امان نخواهید بود. برای ایجاد خالکوبی اگر دستگاه مورد استفاده آلوده به خون های آلوده باشد ، می تواند بیماری هایی مانند هپاتیتB و C و Hlv را منتقل کند.
4- پنهان شدن سرطان پوست با خالکوبی
جوهر تاتو امکان دارد تغییرات خال ها را پنهان کرده و شناسایی آن ها را دشوار کند. این جوهر می تواند به بافت های زیرین حرکت کرده و شبیه به گسترش ملانوم متاستاتیک به نظر برسد. پس خالکوبی می تواند علائم احتمالی سرطان پوست یا دیگر بیماری های پوستی را پنهان کند. مثل خال های گوشتی ، لکه های قرمز و علائم دیگری است که با یک مشکل پوستی همراه بوده اما هنوز تشخیص داده نشده است.
5-زخم های خطرناک پوستی
ایجاد زخم های پوستی نا خوشایند و ماندگار در اطراف تاتو یا روی آن ، یکی دیگر از عوارض تاتو می باشد. بعضی از این زخم ها با استفاده از پمادهای موضعی پس از مدت کوتاه از بین می روند. اما در بعضی از افراد ممکن است این زخم ها تا همیشه روی پوستشان بماند. یکی از آن ها زخم های کلوئیدی است که در اطراف قسمت های تاتو شده بوجود بیاید. کلوئید ها در اثر جمع شدن کلاژن های پوست ایجاد میشوند و ظاهر برجسته و زننده دارند. بعضی مواقع در اطراف جوهر تاتو ناحیه ای از التهاب به نام گرانولوم هم ایجاد میشود.
6-تداخل در تعریق
تحقیقات نشان داده است که پوست خالکوبی شده تا 50 درصد کمتر عرق آزاد می کند. زیرا خالکوبی در تعریق پوست تداخل ایجاد میکند؛ در پوست های تاتو شده سدیم موجود در عرق غلظت بیشتری دارد . معمولا پوست ، سدیم و الکترولیت های آزاد شده هنگام تعریق را دوباره جذب میکند ولی داشتن تاتو ممکن است تا حدی مانع از این جذب مجدد شود. محققان آمریکایی معتقد هستند ک خالکوبی روی بدن توانی تولید عرق را کم کرده و در نتیجه دفع بیشتر سدیم می شود به همین خاطر بدن در برابر تغییرات دمایی ناتوان شده و احتمال گرفتگی عضلات زیاد میشود.
7- عوارض MRI
تاتوهایی که جوهرشان بر پایه فلز می باشد می توانند در برابر اشعههای مغناطیسی MRI واکنش نشان دهند. رنگدانههای خالکوبی یا تاتو در کیفیت تصویر MRI تداخل ایجاد میکند. البته خیلی به ندرت پیش میآید ک در MRI مناطق آسیب دیده ای که خالکوبی دارند تورم یا سوزش ایجاد کنند. تحقیقاتی که در سال 2010 انجام شد نشان داد رنگدانه های تاتو دارای نیکل ، سرب و سایر عوامل ایجاد کننده سرطان می باشند. تحقیقات غذا و دارو آمریکا نشان میدهد که ، بعد از انجام تاتو واکنش های آلرژیک و عوارض شدید تر مثل تعریق شدید یا تب و لرز احتیاج به آنتی بیوتیک یا حتی جراحی نیاز داشته باشد. خالکوبی ممکن است بثورات پوستی ایجاد کند که نشان دهنده حساسیت به جوهر می باشد پس هر گونه واکنش های نامطلوب به خالکوبی را باید با پزشک در میان گذاشت.
8- کبودی های ناخوشایند
وقتی که سوزن جوهر را وارد پوست می کند ، امکان دارد یک رگ خونی را هم سوراخ کرده و هماتوم روی پوستشان بوجود بیاید. هماتوم به این معنی است که رگ خونی زیر پوست پاره شده و باعث ایجاد لخته خون می شود و بعد از مدتی به رنگ کبود در می آید که بهتر است مورد بررسی قرار گیرد.
9- فشار روی سیستم لنفاوی
خالکوبی باعث فشار نامناسب روی سیستم لنفاوی می شود. و این زمانی رخ میدهد که التهاب در اطراف خالکوبی یا تاتو وجود داشته باشد. جمع شدن گروه ها در ناحیه خالکوبی را گرانولوم می گویند. جوهر خالکوبی امکان دارد رشد بافت غیر طبیعی در اطراف تاتو ایجاد کند که بسیار هم دردناک باشد.
جوهر تاتو بی خطر است؟
امروزه جوهر هایی که برای تاتو استفاده می شوند در مقایسه با گذشته از ایمنی بر خوردار می باشد. البته رنگ های روشن تر حساسیت زا هستند. پس جوهر تاتو باید استریل و استاندارد باشد.
برای دوری از عوارض تاتو به نکات زبر باید دقت کرد
- قبل از تاتو کردن حتماً باید درباره کیفیت و بهداشت کار مطمئن شد.
- مکانی که در آن تاتو انجام می دهند بسیار مهم است.
- تیغ ها و سوزن هایی که برای تاتو استفاده میشود باید برای هر فرد تمیز و نو باشد. شستن دست ها و ضد عفونی کردن هم بسیار مهم است.
- محوطه تاتو باید با مواد ضدعفونی کننده مثل الکل تمیز شود.
- لازم است تاتو ی تازه را با پد استریل بپوشانید.
اقدامات احتیاطی برای کاهش عوارض خالکوبی روی پوست
بهتر است برای اینکه خیالتان از بابت خالکوبی راحت شود به این سوالات جواب بدهید:
- چه کسی خالکوبی می کند؟
- آیا تاتو کار از دستکش استفاده می کند؟
- آیا از تجهیزات مناسبی برای خالکوبی استفاده میشود؟
- آیا دستگاه تاتو و سایر لوازم تاتو ضدعفونی شده اند؟
آیا شما اهدا کننده خون هستید؟
افرادی که مرتب خون اهدا می کنند باید گفت که یک دوره خاصی وجود دارد نمی توانند خون بدهند ، آن هم پس از زدن طرح با جوهر می باشد. پس این افراد یک هفته تا یک ماه نبایند خون بدهند.
نکات مراقبت از تاتو را یاد بگیرید
برای کاهش عفونت نباید به ناتو دست بزنید. 2 هفته طول میکشد لایه سطحی پوست بهبود یابد. پس نباید تاتو را دست کاری کرد. برای مراقبت های بعد تاتو به نکات زیر دقت کنید
- پوست تاتو شده را با آب و صابون بشویید و به آرامی با حوله خوش کنید
- در طول روز ، پوست تاتو شده را با کرم مرطوب کننده و بی بو چرب کنید
- بعد از تاتو کردن ، در هفته نخست به استخر نروید و بهتر است از آب رودخانه ، دریا و … نشوید
- حدود دو هفته به سراغ ناحیه ی تاتو شده نروید و به آنها دست نزنید
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنید؟
زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم که تب یا تراوش غیرطبیعی یا پوسته پوسته شدن در اطراف تاتو را مشاهده کردید به پزشک مراجعه کنید. اگر این عفونت به سرعت درمان نشود به دلیل مقاوم شدن باکتری به آنتی بیوتیک به درستی درمان نمی شود و ممکن است آپسه ایجاد شود. برای تخلیه آپسه باید درمان های خاصی را در کلینیک و بیمارستان گذراند . اگر جوش یا تورم بیش از یک هفته طول بکشد باید به پزشک مراجعه کرد و همینطور اگر احساس خارش ناراحت کننده در اطراف خالکوبی ایجاد شود و از آن چرک یا مایع ترشح شود به جوهر تاتو واکنش آلرژیک دارید و باید به پزشک مراجعه کنید
و در آخر باید گفت که اگر بازهم برای خالکوبی پافشاری می کنید بهتر است یکبار دیگر در مورد آن خوب فکر کنید و اگر مطمئن نیستید یا نگران هستید زمان بیشتری را به آن اختصاص دهید. پس تا می توانید اطلاعات خود را در این زمینه افزایش دهید تا بتوانید عوارض ناشی از اثرات خالکوبی را کاهش دهید.