خارش پوست سر: بدن انسان به گونه ای است که درصورت ایجاد مشکلاتی درآن هشدارهای آزاردهنده از خود بروز می دهد و با نشان دادن علایمی به ما هشدار می دهد که به دنبال درمان های موثر باشید. این مشکلات میتواند در اثر بروز یک بیماری، کمبود ویتامین، زیاد شدن فاکتوری در بدن و… باشد.
گاهی اوقات سوزش و خارش، التهابات پوستی، کهیر ایجاد شده در پوست، می تواند نشانه یک بیماری درون بدن و یا حتی در دستگاه گوارش باشد. در این بین خارش پوست سر از متداول ترین مشکلات در پوست به شمار می رود، مشکلی که به ظاهر ممکن است خیلی خاص و جدی نباشد.
اما همین مشکل کوچک، گاهی اوقات آن قدر آزار دهنده است که شخص به هر دارو و درمانی تن می دهد تا خارش پوست سر خود را متوقف کند.
این خارش ها اغلب با شوره ی مو همراه بوده و یا باعث پوسته پوسته شدن کف سر می شود. گاهی فرد با شانه زدن موها شاهد صحنه آزاردهنده ریختن پوسته ها روی لباس خود خواهد بود، که از نظر روانی فشار زیادی بر او وارد می گردد. البته گاهی فقط یک خارش ساده است.
علل زیادی در به وجود آمدن خارش سر دخیل است برای آشنایی با این علل در ادامه این مقاله از مجموعه آرا نیک با ما همراه باشید.
علل خارش پوست سر
زمانی که پوست سر شخص به هر دلیلی شروع به خارش می کند، اطرافیان گمان می کنند که علت آن عدم رعایت بهداشت و تمیز نبودن سر است. اما باید بدانید این موارد به تنهایی علت خارش پوست سر نیست. ممکن است دیده و یا شنیده باشید که اکثر مراجعه کنندگان به متخصصان پوست و مو با مشکل خارش کف سر رو به رو هستند.
مراجعه کنندگان اغلب تمایل به دریافت قرص ضد خارش دارند. اما ضروری است پیش از درمان به دنبال ریشه خارش پوست سر باشید. دکتر معالج ابتدا با انجام معاینات لازم، احتمالات ممکن در بروز این مشکل را بررسی می کند سپس درمان فرد را آغاز می کند.
شوره سر
شوره سر به پوسته های سفید رنگی گفته می شود که حاصل تجمع سلول های مرده پوست در کف سر است. از این رو با شانه زدن و یا خارش سر روی لباس ریخته و قابل مشاهده است. مسئله شوره سر یکی از متداول ترین دلایل خارش پوست کف سر است.
این شوره ها در دوره درمان، نظر متخصص را به خود جلب می کند. شاید برای شما سوال باشد که شوره سر در چه سنی رخ می دهد؟ باید گفت که عارضه ی شوره سر بستگی به سن خاصی ندارد.
بلکه وابسته به شرایط مراقبت از پوست و مو و مشکلات درونی بدن است ولی معمولا در جوانان و افراد میانسال بیشتر دیده می شود. شوره سر انواع مختلفی دارد که می تواند شوره خشک و یا شوره چرب باشد.
دلایل بروز شوره سر
- استرس
- شرایط آب و هوایی
- تعریق زیاد
- بعضی از بیماری ها نظیر پسوریازیس
- نوع شامپو مصرفی
- شیوه نادرست مراقبت از مو
- میزان شستن پوست و مو
- استحمام با آب داغ و حرارت بالا
- شانه نکردن مرتب مو
- نوع تغذیه
همان طور که در بالا گفته شد، شوره سر یا به شکل خشک است که اغلب در فصول سرد سال به دلیل گرم و سرد شدن کف سر به وجود می آید و یا چرب است.
در شوره ی خشک، شوره هایی ریز و سفید رنگ در پوست به وجود می آیند که با استفاده کردن از شامپو های ضد شوره و یا ماساژ پوست سر با روغن های مخصوص موهای شما شرایط بهبود پیدا میکند.
و نکته بعدی که باید به آن دقت کنید این است که، در فصول سرد سال نباید با آب داغ حمام کرد زیرا آب داغ عامل ایجاد شوره خشک است. ولی شوره چرب ماهیتی متفاوت از خود نشان می دهد.
به طور طبیعی زیر پوست، غدد چربی به نام سبوم وجود دارد که با ترشح چربی طبیعی باعث مرطوب نگه داشتن پوست بدن انسان می شود از این رو چربی پوست سر کنترل می گردد.
گاهی اوقات سبوم تولید شده بیش از حد معمول، روغنی و زرد رنگ بوده و روی پوست، پوستی مانند فلس ایجاد می نماید که حالت چسبنده دارد. از دلایل دیگر شوره سر می توان به موارد زیر اشاره کرد :
عفونت قارچی
از دیگر دلایل خارش پوست سر می توان به وجود قارچ های پوستی اشاره کرد. این قارچ های پوستی با ایجاد لکه هایی به رنگ قرمز و خارش شدید بسیار آزاردهنده، یک نوع عفونت واگیر دار هستند، یعنی از شخصی به شخص دیگر قابل انتقال است.
یکی از عوارض شایع عفونت قارچی، ورود این عفونت به فولیکول مو است که باعث ریزش مو می گردد. با درمان این عفونت، می توانید شاهد از بین رفتن خارش و دیگر مشکلات آن باشید.
درماتیت و یا واکنش های آلرژی
همانطور که از اسمش مشخص است، یکی از دیگر دلایل خارش پوست سر، آلرژی است. اشخاصی که به نوعی به برخی مواد غذایی آلرژی دارند یا کسانی که بیماری های آلرژیک مانند آلرژی های پوستی یا آسم دارند، کسانی که پوست حساس در مقابل برخی از شامپو ها یا شوینده ها دارند دچار خارش پوست سر آلرژیک می شوند.
مواد آلرژی زا زیادی درون شامپو ها، حالت دهنده ها، خوشبو کننده ها، درختان و یا حتی گل ها که در تماس با پوست سر هستند، باعث ایجاد حساسیت و در نتیجه خارش پوست سر می گردند.
پوست سر به شکل طبیعی در مقابل ورود هر ماده ای به درون خود واکنش نشان می دهد. در ابتدا از ورود ماده بیگانه مقاومت می کند و حال اگر به هر علتی موفق نشود پوست به مواد واکنش داده و باعث خارش، التهاب و قرمزی در پوست می گردد.
در موارد زیادی مشاهده شده است که بعد از استفاده از رنگ مو و مواد شیمیایی، پوست آلرژیک شده و افراد به دنبال رفع حساسیت و خارش هستند. گاهی هم پوست شما به شامپو و سایر شوینده های همیشگی واکنش نشان می دهد. در این شرایط به متخصص درماتیت مراجعه شود.
شپش
شپش ها حشرات ریزی هستند که در موی سر، خود را پنهان کرده و از پوست سر تغذیه می کنند. این حشره با گاز گرفتن پوست کف سر و در حین مکیدن خون سر، بزاق دهان خود را به آن قسمت میمالد و از این طریق ایجاد خارش می کند.
برخی از مردم بر این باورند که شپش در مکان های کثیف رشد و نمو دارد. شپش از سر افراد به یکدیگر منتقل می شود.
به این علت مکان هایی چون مهد کودک و مدارس که احتمال نزدیک بودن سر بچه ها در کنار هم زیاد است، انتقال شپش امری طبیعی است.
اگر پوست سرتان شوره ندارد و خشک نیست، ولی خارش های کلافه کننده ای خصوصا در شب به سراغ شما می آید امکان میزبانی شما از شپش بسیار زیاد است. اما نگران نباشید چون که شپش ها با شامپو های مخصوص و به راحتی با تجویز پزشک قابل درمان هستند.
لیکن پلان
بیماری ژنتیکی لیکن پلان یک عارضه ی پوستی و بیماری خود ایمنی است. لیکن پلان با خارش و ضایعات پوستی همراه است و معمولا با گذشت زمان بهبود می یابد. عوارض و راه درمان خاصی ندارد و اقدامات لازم صرفا برای رفع ناراحتی است.
خشک بودن پوست سر
در شرایطی که به طور طبیعی پوست سر چربی اندکی دارد و خشک است این خشکی باعث خارش می گردد. بنابراین باید پوست سر مرطوب و چرب باشد تا خارش کاهش یابد. اگر به دنبال درمان خشکی و خارش کف سر نباشید، خشکی پوست سر افزایش می یابد و منجر به خارش های کلافه کننده می گردد.
درمان های خانگی خارش و شوره سر
اگر در شرایطی قرار دارید که خارش پوست سر شما آزار دهنده است و باعث اختلال در روند طبیعی زندگیتان است در گام اول با مراجعه به متخصص پوست و مو، درمان های دارویی را آغاز کنید.
پیشنهاد می کنیم مسئله خود را با پزشکان و متخصصان آنلاین آرا نیک در زمینه پوست و مو مشورت کنید و یک بار برای همیشه از شر خارش و شوره سر خلاص شوید.
تا زمان گرفتن نسخه درمانی ویژه خود، روش هایی را به شما پیشنهاد می کنیم تا از میزان خارش پوست سر خود کم کنید.
تعویض شامپو: در گام نخست شما برای کم کردن خارش، باید شوینده مو خود را تغییر دهید، احتمال حساسیت شما به شامپو زیاد است. در زمان خرید محصولات مراقبتی پوست و مو، دقت کنید که دارای بوی کمتری باشد و یا مناسب پوست حساس باشد. و با نظر پزشک می توانید از شامپو ضد خارش پوست سر استفاده کنید.
مرتب شانه زدن و خشک کردن مو بعد از استحمام: موهایتان را به طور منظم و آرام آرام شانه کنید، زیرا این عمل سبب ترشح چربی در پوست سر و پخش شدن به همه ی قسمتهای سر و مو ها می گردد.
شانه شخصی داشته و همواره به نظافت آن دقت کنید. علاوه بر شانه، خشک کردن موها پس از حمام خیلی مهم است، زیرا ماندن موی خیس برای مدت زمان طولانی، باعث خارش می شود. حتما موهای خود را بعد از حمام با حرارت ملایم خشک کنید.
نوشیدن کافی آب : نوشیدن زیاد آب از خشک شدن پوست جلوگیری می کند.
دور ماندن از استرس و اضطراب: استرس یکی از عوامل ایجاد خارش است. در مواجهه با استرس و اضطراب، آب بنوشید، دوش بگیرید. همچنین مدیتیشن و یوگا و کمک گرفتن از مشاور می تواند استرس را از شما دور کند. آرامش درمان مشکلات بدن است.
تغذیه مناسب: زمانی که خارش پوست آزار دهنده می شود، به مواد غذایی حساسیت زا که محرک هستند دقت کنید. مصرف ادویه هایی چون دارچین، زنجبیل، فلفل، شکر، کافئین، لبنیات و الکل را تا هنگام قطع خارش از برنامه غذایی حذف کنید.
یوگا : ورزش باعث کاهش استرس و اضطراب می شود. تنفس اصولی، تمرینات یوگا و مدیتیشن باعث بهبود گردش خون و در نتیجه کاهش استرس و درمان بیماری های زیادی می گردد.
راهکارهای سنتی درمان خارش پوست سر
روغن درخت چای: به جای استفاده کردن از محصولات مراقبتی شیمیایی پوست و مو و ماسک مو های شیمیایی، از مواد طبیعی برای تهیه ماسک مو بهره ببرید. روغن درخت چای با دارا بودن خاصیت ضد التهابی برای ماساژ دادن پوست سر و کاهش خارش در سر، گزینه مناسبی است.
چند قطره از روغن درخت چای را به آرامی روی پوست سر ماساژ دهید و بعد از چند ساعت آن را شستشو دهید. حتی می توانید چند قطره از روغن درخت چای را به شامپو خود اضافه کنید تا تاثیر جذاب آن بر کاهش خارش پوست سر را مشاهده کنید.
روغن نارگیل: علاوه بر رفع خارش و چرب نگه داشتن پوست، روغن نارگیل در تقویت و پر پشت کردن مو تاثیر فوق العاده ای دارد. روغن نارگیل را گرم کرده سپس بر روی پوست ماساژ دهید و بعد از گذشت چند ساعت با شامپو شستشو دهید.
آلوئه ورا: خاصیت ضد التهابی آلوئه ورا باعث شده است که بتوان از ژل آلوئه ورا برای مرطوب کردن پوست سر استفاده کرد. ماساژ ژل آلوئه ورا سلول های مرده پوست را پاکسازی می کند.
روغن کنجد: روغن کنجد مانع از خشکی پوست و خارش میشود و خواص زیادی در تقویت کردن مو و نابود کردن شپش دارد. روش مصرف روغن کنجد به این صورت است که قبل از خواب، روغن را گرم کرده و روی پوست سر خود ماساژ می دهید و شب تا صبح روی سر بماند و صبح با شامپو سر را شستشو دهید.
آب پیاز: در علم طب سنتی، آب پیاز به دلیل خاصیت ضد باکتریایی، برای رفع شوره و خارش سر پیشنهاد می شود. آب پیاز را به پنبه آغشته کنید و روی پوست سر ماساژ دهید و بعد از چند دقیقه با شامپو بشویید.
سرکه سیب: از دیگر روش های سنتی درمان خارش سر، سرکه سیب است که PH پوست را تنظیم و خارش را متوقف می کند. در حقیقت اسید سرکه باکتری های روی پوست را از بین برده و همزمان سلول های مرده پوست را پاکسازی می کند.
بعد از شستن سر، مخلوط آب و سرکه را روی سر اسپری کنید و بعد از چند دقیقه با شامپو معمولی موهای خود را بشویید.
کلام آخر
خارش پوست سر یک عارضه کم خطر و شاید بی خطر است. چرا می گوییم کم خطر؟ چون ممکن است نشانه یک بیماری خاص باشد. باید هنگام خارش پوست سر به عوارض دیگر هم توجه شود و برای درمان چه به شیوه سنتی و چه پزشکی اقدامات لازم انجام شود.
توجه به تغذیه و بهداشت فردی مورد توجه باشد. نکته قابل تامل این است که نباید خارش را سرسری بگیرید.
راه حل مناسب برای درمان از حاد شدن این مشکل جلوگیری می کند. مراجعه و مشورت با پزشکان متخصص در زمینه پوست و مو مهم ترین کار برای درمان خارش پوست سر است.
در این راستا متخصص پوست و مو مجموعه آرانیک می تواند به شما کمک کند. از این که تا پایان این مقاله همراه ما بودید سپاسگزاریم.