خیلی از افراد با مشکل براقیت و چربی بینی مواجه هستند، هنگامی که غدد سبابه روی بینی چربی بیش از حد تولید کنند بینی چرب می گردد، همچنین افرادی که پوست چربی دارند بینی آن ها به طور قابل توجهی چربی بیشتری دارد چرا که منافذ بینی بزرگ تر از سایر منافذ روی صورت است. ژنتیک مهمترین عامل تعیین کننده اندازه منافذ بینی می باشد با وجود اینکه نمی توان ساختار و شکل منافذ را تغییر داد اما با یکسری اقدامات ساده می توان میزان سبومی که بینی تولید می کند را کاهش داد، جهت آشنایی بیشتر با این راهکارها تا انتهای مطلب با ما در مجله زیبایی آرانیک همراه باشید.
منافذ روی بینی و عوامل بروز آن
این منافذ همان سوراخ های روی پوست هستند که مسیر فولیکول های مو بر روی پوست را باز می کنند، این منافذ به خروج عرق و چربی های پوست کمک می کنند و همچنین منافذ روی بینی بزرگ تر از سایر منافذ روی پوست هستند و دلیل آن نیز اتصال این منافذ به غدد چربی پوست است. عواملی مثل روغن اضافی، سلول های مرده پوست و گرد و خاک می توانند این منافذ را مسدود کنند و یا این منافذ به دلیل قرار گرفتن بیش از حد در برابر خورشید برجسته تر به نظر برسند، عواملی مانند ژنتیک و هورمون های شخص نیز روی رسوب شدن بیشتر منافذ تاثیر گذار هستند.
با وجود اینکه منافذ بینی برای هر کسی از طریق ژنتیک مشخص شده اما عواملی هستند که می توانند روی بزرگ تر شدن منافذ تاثیر گذار باشند، عواملی نظیر:
- قرار گرفتن بیش از حد مقابل تابش نور خورشید
- سن فرد
- اهمیت ندادن به جوش های سرسیاه
- لایه برداری نکردن پوست
- مصرف محصولات پوستی نامناسب
راهکارهایی برای کاهش چربی بینی
می توانید با کمک راهکارهای زیر پوست بینی خود را پاکسازی نمایید و چربی اضافه آن را از بین ببرید.
۱) استفاده از محصولات آرایشی متناسب با نوع پوست
هر فردی باید هنگام خرید محصولات آرایشی به نوع پوست خود توجه کند و محصولاتی متناسب با آن خریداری نماید تا از مصرف آن نتایج مثبتی حاصل گردد، محصولاتی که برای پوست چرب تهیه می شوند معمولا فاقد چربی بوده و سبب مسدود شدن منافذ نمی شوند بنابراین اگر فردی که پوست چربی دارد از محصولات متناسب برای پوست مختلط یا خشک استفاده کند می تواند تولید چربی را افزایش دهد و ظاهر براق و چربی بینی را بدتر کند.
۲) شست و شوی روزانه
منافذ روی بینی از طریق چربی اضافه، سلول های مرده پوستی و آلودگی ها می تواند مسدود گردد و یا بر اثر قرار گرفتن در معرض آفتاب برجسته تر به نظر آیند بنابراین با شست و شوی روزانه پوست سبب پاک شدن مواد آرایشی، آلودگی و این چربی های اضافه روی پوست می شوید. بهتر است یک برنامه روزانه مراقبت از پوست داشته باشید و صبح و شب پیش از خواب صورت خود را با یک شوینده ملایم مخصوص پوست و آب گرم بشویید. هیچگاه با داشتن آرایش روی صورت به رختخواب نروید زیرا این محصولات هر چقدر هم سبک باشند می توانند سبب مسدود شدن منافذ گردند، پاکسازی پوست بینی سبب می شود تا روغن ها، محصولات آرایشی و آلودگی های که در طول روز روی پوست جمع شده اند پاک گردد و احتمال گرفتگی و مسدود شدن منافذ کاهش یابد. علاوه بر این توجه داشته باشید پاکسازی می تواند چربی های طبیعی پوست را از بین ببرد و پوست خشک گردد و این خشکی بیش از حد پوست می تواند باعث مسدود شدن منافذ و آسیب دیدن آن ها گردد بنابراین برای حفظ رطوبت طبیعی پوست از یک مرطوب کننده بر پایه آب استفاده کنید تا منافذ مسدود نشوند.
۳) لایه برداری پوست
با انجام دادن لایه برداری سلول های پوستی مرده برداشته می شوند و این امر سبب شده تا محصولات مراقبت از پوست بهتر نفوذ کنند، هنگامی که سلول های پوستی مرده جمع می شوند خشکی بینی را در پی دارد و از طرفی باعث می شود تا غدد چربی برای جبران رطوبت بینی چربی بیشتری تولید کنند در نتیجه پوست بینی چرب می شود.
هنگام استفاده از لایه بردارهای فیزیکی با ماساژ ملایم سلول های مرده پوست از بین می روند و نیازی به ماساژ زیاد نیست چرا که ممکن است به پوست آسیب برساند، لایه بردارهای فیزیکی در ترکیب خود موادی مانند هیدروکسید اسید یا اسید سالیسیلیک دارند. اما در صورتی که از محصولات لایه بردار شیمیایی استفاده می کنید نیازی به ماساژ نیست زیرا با افزایش گردش سلول های پوستی کار می کنند این محصولات معمولا حاوی رتینول یا اسید گلیکولیک هستند، بهتر است لایه بردارهای شیمیایی را شب ها استفاده کنید چرا که مواد آن می تواند موجب تحریک پوست و حساسیت به آفتاب گردد و افرادی که پوست خشکی دارند در مصرف لایه بردار زیاده روی نکنند.
زیاده روی در مصرف هر محصولی خود می تواند باعث بروز خطراتی گردد لایه بردارها نیز از این قاعده مستثنا نیستند بنابراین در مصرف آن ها زیاده روی نکنید، استفاده بیش از حد از لایه برداری و پاکسازی می تواند خشکی پوست را در پی داشته باشد و این عامل خود باعث تولید چربی در منافذ شده و گرفتگی آن ها را افزایش می دهد. پس برای جلوگیری از این موارد بیشتر از دو بار در هفته از لایه بردار استفاده نکنید اما افرادی که پوست چربی دارند می توانند یک روز در میان این کار را انجام دهند اما در صورتی که پوست شما پوسته پوسته شد و یا احساس سفتی و قرمزی روی پوست داشتید برای چند روز لایه برداری را متوقف کرده و از مرطوب کننده استفاده کنید.
۴) استفاده از ضد آفتاب های غیر کومدون زا
استفاده از ضد آفتاب برای جلوگیری از آسیب های اشعه نور خورشید و بروز سرطان ضروری است و از پوست محافظت می کنند، با این وجود در ترکیب برخی از ضد آفتاب ها چربی وجود دارد که سبب مسدود شدن منافذ و افزایش چربی بینی می شود بنابراین از ضد آفتاب های غیر کومدون زا استفاده کنید چون این محصولات سبب مسدود شدن منافذ نمی شوند.
۵) استفاده از تونر
در برنامه مراقبتی خود از پوست علاوه بر پاک کننده ملایم و مرطوب کننده یک تونر بدون الکل نیز قرار دهید، این محصول باعث می شود تا منافذ کوچک تر به نظر آیند این یک راهکار موقتی بوده که می تواند تولید چربی بینی را کاهش دهد.
۶) ماسک خاک رس
یکی دیگر از راه های از بین بردن چربی استفاده از ماسک خاک رس برای صورت می باشد که این ماسک برای افرادی که پوست چربی دارند بسیار مفید بوده، ماسک خاک رس دارای ترکیباتی مانند بنتونیت و اسید سالیسیلیک است که این ترکیبات سبب بیرون کشیدن چربی از منافذ می شوند پس بهتر است هر چند وقت یکبار از این ماسک استفاده کنید.
۷) ماسک ورقه ای
ماسک ورقه ای حاوی پودری است که چربی اضافی را به خود جذب می کند، با قرار دادن روزانه این ماسک روی بینی و وارد کردن چند ضربه ملایم به آن به کنترل تولید چربی پوست بینی خود کمک کنید.
۸) مخلوط پودر بادام و عسل
ابتدا یک عدد بادام رو خوب پودر نمایید و سپس با مقداری عسل مخلوط کنید و روی بینی بمالید، ۱۵ دقیقه صبر کرده و بعد آن را بشویید.
۹) آب لیمو ترش
برخی افراد بر این باورند که لیمو ترش می تواند آلودگی ها را از روی بینی پاک کند به همین منظور سه قطره آب لیمو ترش را با مقدار لازم شکر مخلوط نمایید تا حالت خمیری به خود گیرد و سپس با کمک یک پد پنبه ای آن را روی بینی بمالید، اگر به دنبال کسب نتایج موثری از این روش هستید روزی سه بار آن را تکرار کنید.
۱۰) هیدراته نگه داشتن پوست
هنگامی که پوست خشک باشد غدد چربی شروع به تولید چربی بیشتری می کنند تا این کمبود را جبران کنند و سبب چرب شدن پوست می گردد بنابراین با آبرسانی و هیدراته نگه داشتن پوست می توانید مانع از تولید سبوم اضافی شوید، آب زیادی بنوشید و و روی پوست خود پرایمر آبرسان اسپری کنید تا از خشکی آن جلوگیری کنید.
۱۱) استفاده از سرکه
برای تهیه ترکیب از مقدار مساوی سرکه و آب استفاده کنید و با آغشته نمودن پد پنبه ای به ترکیب آن را پنج دقیقه روی بینی فشار دهید، سپس بردارید و بعد از ۱۵ دقیقه صورت خود را بشویید.
۱۲) پاکسازی با بخار
بخار دادن بخشی از مراحل فیشیال پوست است که در آن از یک دستگاه بخار جهت تولید گرما و رطوبت استفاده می شود که این روش کمک کننده به باز شدن منافذ پوست بینی است، استفاده از فیشیال ماهانه جهت مراقبت از پوست توسط متخصصان توصیه می گردد.
۱۳) استفاده از درمان های تخصصی
گاهی اوقات برای تمیز نگه داشتن منافذ بینی به درمان های تخصصی نیاز است که می توان از لیزر و پرتوهای نوری استفاده کرد که علاوه بر کوچک نمودن منافذ به ساخت کلاژن نیز کمک می شود.
میکرودرم ابریژن
با این روش غیر تهاجمی سلول های پوستی مرده به آرامی از روی پوست برداشته می شود و همچنین به بهبود چین و چروک پوستی کمک کرده و تولید چربی را کنترل می کند.
لایه برداری شیمیایی
با کمک این روش یک لایه سطحی از سلول های مرده از روی بینی برداشته می شود، علاوه بر این استفاده از لایه برداری شیمیایی به کاهش چین و چروک، تغییر رنگ پوست و جای زخم کمک می کند و نیز علائم آکنه و چربی را بهبود می دهد.
کرم های درمانی
متخصصان پوست می توانند کرم هایی تجویز کنند که سبب کاهش منافذ پوستی شده و نیز تولید چربی را تا حد زیادی کاهش می دهند.
می توانید با پاکسازی نمودن پوست بینی از هرگونه چربی و آلودگی به کوچک شدن منافذ آن کمک کنید و برای این کار می توانید از درمان های خانگی یا تخصصی استفاده کنید.